Dolar
32.35
Euro
34.92
Altın
2,221.93
ETH/USDT
3,558.80
BTC/USDT
70,941.00
BIST 100
9,079.97
Politika, arşiv

Çatışmak isteyenlere karşı inadına barış

Başbakan Davutoğlu, "Ertuğrul Gazi'nin, Selahaddin Eyyübi'nin torunları çatışmak isteyenlere karşı inadına barış, kardeşlik, yeni Türkiye, yeni Ortadoğu, yeni dünya diyecek" dedi.

25.01.2015 - Güncelleme : 25.01.2015
Çatışmak isteyenlere karşı inadına barış

DİYARBAKIR

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Seyrantepe Spor Kompleksi'nde gerçekleştirilen Diyarbakır 5. Olağan İl Kongresi'ndeki konuşmasına, "Peygamberler şehri, Peygamberi her vesileyle anan ve onun yolundan yürüyen Diyarbakır'a" selam vererek başladı.

"Diyarbakır seninle gurur duyuyor" sloganlarına, "Biz her bir Diyarbakırlıyla gurur duyuyoruz" karşılığını veren Davutoğlu, salondakileri Kürtçe de selamladı. Salonda asılan bir pankartı okuyan Davutoğlu, Kürtçe, "Varlığınız, varlığımızdır" ifadesini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, "Millet olarak çok büyük sınavlardan geçiyoruz. O sınavları ancak ve ancak Diyarbakır'a ruhunu, maneviyatını ve kimliğini vermiş olan Nebilerin, sahabelerin, alimlerin izinden yürüyerek aşabiliriz, Selahaddin-i Eyyubi'nin, Ertuğrul Gazi'nin izinden yürüyerek aşabiliriz" diye konuştu.

Diyarbakır'a 2 sene önce de geldiğini hatırlatan Davutoğlu, bu ziyareti sırasında, Dicle Üniversitesi'nde öğrencilere hitap ettiğini, öğrencilerde gördüğü coşkuyu, aşkı, kardeşliği salonda da görmekten gurur duyduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu, Diyarbakırlı'nın yiğit, vefakar, ehli iman, ehli edeb olduğunu vurgulayarak, kenti mürşit şehir olarak nitelendirdi.

Salondakilere son haftalarda gerçekleştirdiği ziyaretlere ilişkin bilgi veren Davutoğlu, geçen hafta Aydın ve Muğla'da mitinglere katıldığını hatırlattı.

Davutoğlu, Muğla'da ve Aydın'da Yörük, Türkmen yiğitlerle buluştuğunu, bu kentlerde zeybekle karşılandığını belirterek, şunları söyledi:

"Şimdi de buradan, herkese, milletin arasına fitne sokmak isteyen herkese, cesaretle karşı çıkarak diyoruz ki bugün de burada Kürt yiğitlerle, Zaza yiğitlerle omuz omuzayız, halay çekiyoruz, zılgıt çekiyoruz. Türkmenleri, Yörük yiğitlerini, Zaza yiğitlerinden, Kürt yiğitlerinden ayırmak isteyenlere inatla, Batı Toroslar ile Güneydoğu Toroslar, Karacadağ kardeş diyoruz. Menderes ve Sakarya ile Dicle kardeş diyoruz. Daha sonra gittiğim Tekirdağ'da, Evlad-ı Fatihan ile buluştuğum Tekirdağ'da, Üsküp'te, ruhuma çekerek hissettiğim Evlad-ı Fatihan ruhuyla işte burada Diyarbakır'ın her bir suruna, her bir burcuna, her bir minaresine nüfuz etmiş Selahaddin-i Eyyubi ruhu aynı ruhtur. Evlad-ı Fatihan ile Selahaddin-i Eyyubi'yi ayırmak mümkün mü? Kudüs fatihleri ile İstanbul fatihlerini ayırmak mümkün mü? Diyarbakır üzerinden bir asra, bir millete, bütün bir Ortadoğu coğrafyasına selam vermeye geldik "

Davutoğlu, konuşmasında, Diyarbakır'ı ve Diyarbakırlıları en iyi şekilde anlatan bir anısını paylaştı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 2010'daki referandum öncesinde kente geldiklerini, cuma namazı için Hazreti Süleyman Camisi'ne gittiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sıcak bir gün. Hepimiz terlemişiz. Alnımız, yüzümüz terlemiş. Ben, şöyle elimle ceplerimi yokladım, bir mendil bulmak için. Emin olun 10 saniye geçmemişti ki sağ tarafımdan bir mendil uzandı, arka saftaki bir Diyarbakırlı kardeşimden. Aldım, sildim terimi. Sonra döndüm mendilini iade etmek için, dedi ki 'Sayın Bakanım sizin olsun. Emin ol hiç kullanmamıştım, hiç kullanmamıştım tertemizdi.' Dedim ki 'Ey aziz kardeşim, Keşke kullanmış olsaydın ve o ter, senin terin o mendile, sonra da benim terime karışsaydı. İşte o zaman o mendili çok daha fazla severdim. Mendili aldım, cebimi koydum. Hala tarih ve notla birlikte eşimin hatıra bölümünde sakladığı aziz bir hatıradır. Diyarbakırlı öyle ki bir kardeşi, kim olursa olsun, bir ihtiyaç içindeyse o anda mendil, başka bir şey olabilirdi. Hiç düşünmeden elindekini verir, gönlündekini verir, zihnindekini verir. İşte Diyarbakırlı bu. Biz de diyoruz ki eğer Diyarbakırlı kardeşimin bir tek saç teline bir zarar gelse, yağına tek bir diken batsa o diken yüreğimize batar. O saç teli bizim en aziz emanetimiz olarak koruyacağımız bir mübarek emanet olur."

Bu kardeşlik ebediyete kadar sürecek

Konya ile Diyarbakır'ı, Hazreti Mevlana ile Diyarbakır'ın alimlerini ayırt etmediklerini belirten Davutoğlu, "Diyarbakır sokaklarında birlikte yürüyeceğiz. Milletimizin eşit fertleri olarak Diyarbakır'da da Ortadoğu'da da dünyanın her yerinde de omuz omuza yürüyeceğiz. Ertuğrul Gazi'nin torunları, Selahaddin Eyyubi'nin torunları ayağa kalkacak. Fitneye karşı ayağa kalkacak. Çatışmak isteyenlere karşı inadına barış diyecek, inadına kardeşlik diyecek, inadına yeni Türkiye, yeni Ortadoğu, yeni dünya diyecek" değerlendirmesini yaptı.

Aydın, Muğla ve Tekirdağ'dan sonra geçen hafta Bürüksel, Berlin ve Zürih'e gittiğini, coşkuyla salonları dolduran Türklerle buluştuğunu anımsatan Ahmet Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Ülkemizin güzel şehirlerini sayarken Diyarbakır'dan gelme bir kardeşim oradan haykırdı, 'Diyarbakır Başbakanım' dedi, 'Diyarbakır'. İşte nasıl tarihte omuz omuzaysak, bugün yurtdışında, Avrupa'da hangi salonda kardeşlerimizle, vatandaşlarımızla buluşsak aynen Çanakkale Savaşı'nda olduğu gibi omuz omuza duran kardeşlerimizi görürsünüz. Eğer bir yerde bir camiye saldırı olmuşsa o camide yan yana duran kardeşlerimizi görürsünüz. Bu kardeşlik ebediyete kadar sürecek. İşte biz, bunun için Çözüm Süreci diyoruz. Çözüm Süreci herhangi bir konjonktürel çaba değildir. Çözüm Süreci bir seçim kazanmak ya da kaybetmemek için açılan bir yol değildir. Çözüm Süreci işte biraz önce zikrettiğimiz tarihdaşlığın vatandaşlıkla buluştuğu, kaderdaşlığın tesis edildiği bir süreçtir."

Kaderimizi bütün bir milletin kaderi yapmaya kararlıyız

Diyarbakırlılarla hasbihal etmek istediğini ifade eden Davutoğlu, "Ta ki Diyarbakır üzerinden bütün Doğu, Güneydoğu bölgelerimiz ve bütün ülkemiz tekrar Çözüm Süreci'ni tam anlamıyla anlasın ve Çözüm Süreci'ne darbe vurmak isteyenlerin maskelerini de indirsin" dedi.

Kendilerinin asırlarca bir arada yaşamış bu ebedi kardeşleri bir arada tutmaya çalışıtığını vurgulayan Davutoğlu, birilerinin ise bölmeye, ayrıştırmaya, kardeşlerin arasına fitne sokmaya uğraştığını belirtti.

Çözüm Süreci'ni yerli, milli bir proje olarak başlattıklarını ve böyle bir proje olarak başarıya götüreceklerini bildiren Davutoğlu, "30 yıldır bu ülkenin anaları Doğu'da ve Batı'da, Kuzey'de ve Güney'de evlat acısıyla ağladı. Biz bu kaderi değiştirmeye kararlıyız. Kaderimizi bütün bir milletin kaderi yapmaya kararlıyız" diye konuştu.

Ahmet Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Geçmişte ne zaman bu meseleleri çözmek için yola çıkılmışsa hep engeller çıkarıldı. 1993 baharını hatırlayın. Rahmetli Özal, ateşkes için, çözüm çabası için bir gayrete girmişti. O gayretin önemli bir şahsiyeti olan Eşref Bitlis rahmetliyi şehit ettiler. Sonra 33 askeri şehit ettiler. Arkasında da Özal vefat etti. Bütün o çözüm süreci bir anda akamete uğradı. Daha sonra 2001'de rahmetle andığımız Gaffar Okkan'ı ve her zaman, bugün dahi Türkiye'nin her yerinde Gaffar Okkan ismi, Diyarbakır'da da Türkiye'de de her yerde kardeşliğin sembolü olmuştur. Buraya gelmeden önce bu mübarek şehidimizin eşi Fehime Hanım'ı aradım tekrar taziyelerimi sundum ve dedim ki 'Diyarbakır'a gidiyorum.' O da dedi ki: Selamlarımızı iletin şehit Gaffar Okkan'ın şehrine. İşte bizim kardeşliğimiz budur.

Rahmetli Necmettin Erbakan Hoca yine çözüm için çaba sarfettiğinde 28 Şubat devreye girdi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2005'te Diyarbakır'a geldiğinde yeni bir dönem başlattı. Ret politikalarını rafa kaldıran yeni bir dönemin işareti verildi. O günden bu güne AK Parti kadroları bir an dahi Çözüm Süreci'nden ayrılmadı. Ama ne yaptılar bakın. 2005'te Diyarbakır konuşmasıyla Çözüm Süreci üzerinden tekrar milletin ebedi kardeşliği ihdas edilmeye başlanmışken, 2006'da Türkiye'de isminden başka cumhurla hiçbir ilişkisi olmayan Cumhuriyet Mitingleri tertip edildi. Danıştay saldırısı yapıldı. Devlet içindeki bazı çeteler aynen 90'lı yıllardaki gibi kara bir dönemi başlatmak istediler. Milli iradeyle iş başına gelen ve çözüm iradesi ortaya koyan AK Parti'yi iktidardan indirmek istediler." 

Davutoğlu, AK Parti Hükümeti'nin, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ni devreye soktuğunda, paralel çetelerin devreye girdiğini, MİT Müsteşarı'na 2012'de kumpas kurulduğunu belirterek, "Sadece çözüm süreci için onu hesaba çekmek istediler. Biz yılmadık, 2013'te Çözüm Süreci'ne yeni bir ivme kattık. 2013 baharı tam da verilen mesajlarla, Nevruz mesajlarıyla, benim de buraya gelip Diyarbakır konuşmasıyla teyit ettiğim bu mesajlarla yepyeni bir dönem başlayacakken, silahlı unsurlar Türkiye'yi terk edecekken, terk etmeye başlamışken, Gezi provakasyonları yaptılar. Gezi provakasyonları üzerinden çözüm sürecini durdurmak istediler" diye konuştu.

Diyarbakır hep yanımızda

Davutoğlu, salondakilerin tezahüratları üzerine, "Maşallah Diyarbakır hiç susmuyor. Diyarbakır hep ayakta. Diyarbakır hep yanımızda. Allah Diyarbakır'dan razı olsun. Diyarbakır bizi anlar, biz Diyarbakır'ı anlarız, Diyarbakır biziz, biz Diyarbakırız. Diyarbakır'ın yiğit ak gençleri sizinle daha çok ders yapacağız, çok beraber olacağız inşallah" ifadesini kullandı.  

Çözüm Süreci ivme kazanmışken Gezi Parkı odaklı olaylarla bir anda bütün ülkenin karanlığa boğulmak istendiğini belirten Davutoğlu, "Ama biz bu yola kararlı çıkmış AK Parti erleri, durmadık. Tam o Çözüm Süreci provake edilmek istenirken, Gezi provakasyonu yapılırken biz 2013 Haziranı'nda Çözüm Süreci yasasını çıkardık. Tarihte ilk defa çözüm süreci bir yasal çevreveye girdi, bir yasal çevrevevye oturdu" dedi.

Her ne surette olursa olsun mutlaka başarıya ulaşacak

Bu süreçte 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidildiğini, Diyarbakır konuşmasında kardeşlik tohumunu diken Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, milletin, cumhurbaşkanlığı makamını layık gördüğünü belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızla AK Parti Olağanüstü Kongresi'nde devir teslim yaparken ikimiz de konuştuk. Bir hususun altını vurguladık. 'Çözüm Süreci bizim için varoluş meselesidir, Çözüm Süreci'ne her zaman sahip çıkacağız' dedik. Milletimize taahhütte bulunduk. Milletimizin huzurunda o Cumhurbaşkanı olarak, ben Başbakan olarak. İşte bir kez daha söylüyorum. Çözüm Süreci her ne surette olursa olsun mutlaka başarıya ulaşacak. Mutlaka analar arasındaki ebedi kardeşlik kaim kılınacak. Gençler, Diyarbakır sokaklarındaki gençler, Cizre'de, Van sokaklarındaki gençler, Edirne'deki, Konya'daki gençler dağlarda karşı karşıya değil barış sofralarında bir arada olacaklar. Hiçbir şekilde onları karşı karşıya getirtmeyeceğiz."

Birlikte Kudüs'ün, Şam'ın özgürlüğü için çalışacaklar

Davutoğlu, milletin her ferdinin, her bir gencin kendileri için aziz olduğunu vurgulayarak, Selahaddin Eyyubi'nin, Ertuğrul Gazi'nin, Osman Gazi'nin torunlarının hep birlikte yeni bir döneme, yeni bir dünyaya yürüyeceğini, birlikte Kudüs'ün, Şam'ın özgürlüğü ve dünyada adalet için çalışacaklarını söyledi. 

 62. Hükümeti kurar kurmaz yaptıkları ilk işin, Çözüm Süreci'ne bir mekanizma çerçevesi kazandırmak olduğunu aktaran Davutoğlu, "Çözüm Süreci'ni hiç aksamayan bir mekanizma çerçevesine oturttuk. Kurullar, komisyonlar kurduk. Tam tekrar yola çıkmışken, tekrar Çözüm Süreci'ne ivme katmışken, Yeni Türkiye diyerek, yeni Türkiye'de bütün vatandaşlarımızın özgürlüğü, demokrasi için yola çıkmışken 6-7 Ekim Kobani olaylarını çıkardı provokatörler. 6-7 Ekim Kobani olayları Kobani için çıkmadı" dedi.

Kim bu topraklara yürüyerek gelirse hepsine kapımız açıktır

Başbakan Davutoğlu, Kobani'ye, Suriye'nin her şehrine, tüm mazlumlara selam göndererek, şunları kaydetti:

"Kobani'yi her kardeşimi alnından öpüyor, bağrıma basıyorum. 3 günde 17-20 Eylül arasında 197 bin Kobanili kardeşini sınırdan almış olan bu ülke Kobani'yi unutabilir mi? O zaman söyledim tekrar söylüyorum: Kobani bize tarihin emanetidir. Oradaki kardeşlerimiz bize tarihin emanetidir. Onlara sahip çıkacağız. Ama şunu da söylüyorum, Kobani'ye nasıl sahip çıkmışsak, Halep'teki Arap'a da sahip çıkacağız. Bayırbucak'taki Türkmen'e de sahip çıkacağız. Hristiyan'a da sahip çıkacağız, herkese sahip çıkacağız. Kim bu topraklara yürüyerek gelirse hepsine kapımız açıktır."

Türkiye'de, geçmişte Kürtçe konuştuğu için cezalandırılanlar olduğunu anlatan, Kürtçe üzerindeki yasakları hatırlatan Davutoğlu, "Allah aşkına, şimdi bir düşünün, eğer AK Parti iktidarları olmasaydı, böyle bir salonda bir başbakana 'Denge Bıratiye Serokwezir' (Kardeşliğin Sesi Başbakan) diye yazılır mıydı? Ve o Başbakan dönüp, 'Hebunave hebunamaye' (varlığınız varlığımızdır) der miydi? İşte diyoruz. İnşallah, biraz vakit bulsam güzel Kürtçemizi de güzel Türkçemiz kadar öğrenmek istiyorum. Süleymaniye'de, oradaki kardeşlerimize Kürtçe hitap ettiğimde, salonun nasıl ayağa kalktığını gördüm. Biz bütün yasakları kaldırdık" diye konuştu.

OHAL'in, EMASYA'nın, mezralara yönelik yasağın, Kürtçeye ve Kürtçe propagandaya ilişkin yasakların partisince kaldırıldığını belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

"İşte bizim için Serok Ahmet diyorlar. Sağolun, teşekkür ediyorum. Bizim şiarımız ne, biliyor musunuz? Diyarbakır'da Dicle konuşmasında zikrettiğimde bütün salon çok hislenmişti. Bir kez de burada zikredeyim. Saraybosna'da bundan 3 sene önce çok büyük bir kalabalığa Türkçe hitap ettiğimde, bir yer geldi ve 'Dünyada bütün şehirler yok edilse, Saraybosna ayakta kalsa, insanlık yeniden inşa edilirdi', dedim. Daha Boşnakçaya çevrilmeden, bütün, binlerce Boşnak ayağa kalktı, aynen buradaki Diyarbakırlılar gibi. Saraybosna'ya da selam olsun. Alkışladılar, tekbir getirdiler, aynen Diyarbakır gibi. Tercüman döndü, sonra bana dedi ki, 'Hocam, Boşnaklar ne zaman Türkçe öğrendiler, bilmiyorum'. O zaman dedim ki, 'Eğer biz dilden kulağa konuşuyor olsaydık, tercümana da tercümeye de ihtiyaç vardı. Gönülden gönüle konuşanlara tercümana da tercümeye de ihtiyaç yoktur. Biz, Selahaddin Eyyubi'nin o onurlu ordusundaki Türkmenler, Kürtler, Araplar, Zazalar, hangi dilde anlaşmışlarsa o dilde anlaşırız. O gönül dilidir, o adalet dilidir.

İşte bütün bu yasakları kaldırdık, bütün bu yasakların karşısında dimdik durduk, durmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde de inşallah özgürlükçü bir anayasa, bu milletin taleplerini karşılayan bir anayasa için seçimlere gidiyoruz. Ve bu kardeşlik şehrinden bütün ülkemize, eşit ve özgürlükçü bir ülkeye, yeni Türkiye'ye merhaba diyoruz. Merhaba yeni Türkiye, merhaba özgürlükler Türkiyesi."

Diyarbakırlı korumasını gösterdi, Diyarbakırlı şairleri andı

Davutoğlu, salondaki koruma ekibinin içinde bulunan Mehmet Çiftçi'nin Diyarbakırlı olduğunu bildirerek, "İşte Diyarbakırlı korumam, canım ona emanet. Canımız Diyarbakır'a emanet" dedi.  

Diyarbakırlı Şair Ahmed Arif'in, "Diyarbekir kalesinden notlar" şiirinden birkaç dizeyi okuyan ve "Biz, düşündüğümüzü Diyarbakır gibi düşünürüz" diyen Davutoğlu, Diyarbakırlı bir başka şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın, "Memleket isterim / Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun / Kardeş kavgasına bir nihayet olsun" dizelerini aktararak, şunları kaydetti:

"Memleket istiyorum, kardeş kavgasına bir nihayet olsun. İşte ikinci esas, Diyarbakır'dan bütün ülkeye seslenerek söylüyorum, herkesin eşit haklara sahip olduğu özgür bir Türkiye, demokratik bir Türkiye. Üçüncüsü, Çözüm Süreci üzerinden bu ülkede sağladığımız birlik ve beraberlik temelinde, yeni bir Ortadoğu hedefliyoruz. Türkün, Kürdün, Arabın kardeş olduğu bir Ortadoğu istiyoruz. Suriye'deki zalimlere karşı, Suriye'deki zalim rejime karşı, Suriye'deki zalim terörist IŞİD'e karşı, her yerde Kürtlerin, Türklerin ve Arapların omuz omuza durduğu yeni bir Ortadoğu istiyoruz. Emperyalistlerin bölmek istediği Ortadoğu'ya karşı, biz birleşik, bütün, vahdet içinde bir Ortadoğu diyoruz. Tevhid Ortadoğusu diyoruz. Hz. İbrahim'in Ortadoğusu diyoruz. Selahaddin Eyyubi'nin Ortadoğusu diyoruz. Sultan Abdülhamid'in Ortadoğusu diyoruz. İşte o Ortadoğu'da, Kudüs de özgür olacak, Filistin de özgür olacak. Halklar kardeş olacak, bir ve beraber olacak." 

Diyarbakır kültürün, ulaşımın merkezi olacak

Diyarbakır'a 12 yılda, 16 milyar lira yatırım yaptıklarını belirten Davutoğlu, Diyarbakır çevresindeki 44 kilometrelik bölünmüş yola, 343 kilometre daha eklediklerini, çevre yolunu en kısa zamanda tamamlayacaklarını belirtti. 

Diyarbakır'ı Ortadoğu'nun, Kafkaslar'ın, Hazar'ın merkezi yapma ideallerinin olduğunu ifade eden Davutoğlu, 2023'e doğru, Diyarbakır otoyolu tamamlandığında Habur ile Akdeniz'in bağlanacağını, demiryoluyla da Erzincan-Diyarbakır-Mardin hattının kurulacağını kaydetti.

Kuzey-güney demiryolunun, doğu-batı karayoluyla birleşmesiyle, Diyarbakır'ın ticaretin, kültürün, ulaşımın merkezi olacağını dile getiren Davutoğlu, bu yıl uluslararası terminali açacaklarını, böylece Diyarbakır'ı dünyanın en önemli hava ulaşım merkezlerinden biri haline getirmeye çalışacaklarını söyledi.

Diyarbakır'da, 2002'de 211 bin hava yolcusu varken, bunun şimdi 1 milyon 200 bine yükseldiğini belirten Davutoğlu, büyük reformlarla, Diyarbakır'a 4 bin yeni derslik kazandırdıklarını, öğrencilere 17 bin 718 tablet, 16 bin 399 bilgisayar dağıttıklarını, 30'a yakın spor tesisi yaptıklarını anlattı.

Davutoğlu, Diyarbakırspor'a başarılar dileyerek, temeli atılan 33 bin kişilik bir stadyumun, gelecek yıla inşa edilmiş olacağını, Diyarbakırspor'un bir maçını izlemeye geleceğini söyledi.

Dünyanın en önemli tarım havzası olacak

Tekirdağ'da, pirinçte KDV oranını yüzde 8'den, yüzde 1'e indirdiklerini duyurduğunu anımsatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

 "Kırmızı mercimek, nohut, kuru fasulyeye verdiğimiz pirim desteğini yüzde 100 artırıyoruz. Kırmızı mercimek, nohut ve kuru fasulyede sertifikalı tohum kullanımında, yüzde 20 ile 50 arası artış sağlayacağız. Meyve üreticilerimize verdiğimiz fidan desteğini yüzde 50 artırıyoruz. 42 ilimize, Diyarbakır da içinde, hibe fonlarından 3 milyar vermiştik, 3 milyar daha vereceğiz. Süt ve süt ürünleri konusundaki hibe oranını yüzde 70'e çıkaracağız. Bütün tarım alanlarında hibe oranlarını artırıyoruz, artırmaya devam edeceğiz. İnşallah Diyarbakır, GAP bölgesi, bütün bu havza Ortadoğu'nun da dünyanın da en önemli tarım havzalarından biri olacak. Ve Diyarbakır'ı bir kültür merkezi yapmak için, çok acı hatıralar taşıyan hapishaneyi kültür müzesi, Diyarbakır müzesi haline dönüştürüyoruz. Bundan sonra Diyarbakır sadece kültürle, barışla, kardeşlikle anılacak."

Kendisini dinleyen Diyarbakırlılara, "Çözüm sürecinin başarısı için gece gündüz çalışmaya devam edecek miyiz? Kardeşliği ve birliği Diyarbakır'dan bütün Türkiye'ye, bütün Ortadoğu'ya, bütün dünyaya haykırmaya devam edecek miyiz? Bu kardeşlik fikri etrafında tevhidin sesini cümle aleme haykırmaya devam edecek miyiz? Tevhid şehri Diyarbakır, tevhidi ebedi kılacak mıyız? İnşallah Haziran seçimlerinde, çözüm sürecinin nihai başarısı için AK Parti'ye en büyük desteği vermek için çalışmaya hazır mıyız" diye soran Davutoğlu, "Evet" karşılığını aldı.

Başbakan Davutoğlu, bu kadar inançlı bir AK Parti kadrosu varken, yollarının açık olacağın, milletvekilleriyle, bütün teşkilatlarla beraber haziranda kutlu yolculuğa devam edeceklerini kaydetti.

Davutoğlu,  "Artık bu topraklarda bir daha acı duyulmasın. Bir daha kimse evladım ne olacak diye düşünmesin, dağa kaçırılan Diyarbakır anneleri gibi, anneler bir daha hiçbir acı hissetmesin. Diyarbakır sokakları Konya sokakları gibi emin olsun" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'da, Kobani bahanesiyle çıkarılan sokak olayları nedeniyle zarar gören yerleri kısa sürede yenilediklerini belirten Davutoğlu, Diyarbakır sokaklarının bir daha yangın yerine çevrilmemesi için her türlü tedbiri alacaklarını vurguladı. Başbakan Davutoğlu, "Kobani'yi nasıl koruyorsak, koruyacaksak, Kobanili kardeşlerimize nasıl bağrımızı açtıysak, Suriye'de, Irak'ta, Sünni, Şii, Alevi, Yezidi, Hristiyan, Türkmen, Arap herkese bağrımızı açacağız" diye konuştu.

Çözüm süreci milletin malıdır

"Bütün milletin malı olan çözüm süreciyle ilgili bütün taraflarla görüştüklerine" işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Buradan bir kez daha söylüyorum, çözüm süreci milletin malıdır, milletin istikbalidir, milletin geleceğidir. Bütün vatandaşlarımızın istikbali olan çözüm sürecine sahip çıkacağız. Tekrar olaylar sükuna erip, çözüm süreci ivme kazandığında Cizre provokasyonu oldu. Cizre provokatörleri de yine kardeşi kardeşe kırdırmaya çalıştı. Onlara karşı da tedbir aldık, alacağız. Ama bilinsin ki her bir Cizreli bizim kardeşimizdir. Hangi yaşta, hangi çağda olursa olsun, her bir Cizreliyi, Diyarbakırlıyı bütün milletimizi bağrımıza basıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bizim sahiplendiğimiz ve başarı için her şeyimizi feda etmeye hazır olduğumuz, ezeli ve ebedi kardeşlik projesi olan çözüm sürecine sahip çıkacak mısınız? Türkiye'nin doğusuyla batısını, kuzeyiyle güneyini kardeş kılacak mısınız? Diyarbakır'ı Konya'ya kardeş kılacak mısınız? Selahaddin-i Eyyubi'nin ordusundaki Arapların, Türkmenlerin, Kürtlerin kardeşliği gibi bütün bir Ortadoğu'da ezeli ve edebi kardeşliği inşa edecek misiniz? İşte bizim Diyarbakırımız bu, yiğit Diyarbakırımız bu, vahdet şehri Diyarbakır bu, tevhit şehri, birlik şehri Diyarbakır bu. Allah Diyarbakır'dan, Diyarbakırlılardan razı olsun."

Çözüm sürecinin omurgası tarihdaşlıktır

"Çözüm sürecinin omurgası tarihdaşlıktır, ortak tarihimizdir. Ayrılmaz ve bir bütün olan ortak tarihimizdir. İslam medeniyetinin mihver şehri Diyarbakır bunu çok iyi anlar. İbrahimi milletin, milleti İbrahimin ve bütün nebilerin şehri Diyarbakır bunu çok iyi anlar" şeklinde konuşan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, güzel Türkçemizi, güzel Kürtçemizle kardeş kılmaya geldik. Yunus Emre'nin dizelerini, Fekiye Teyran'ın dizeleriyle buluşturmaya geldik. Ezeli ve ebedi tarihi kardeşliğimizi daim kılmaya geldik. İdrisi Bitlisi'nin ruhunu şadetmeye geldik. İşte bunun için semboller önemlidir. Bu fikre kim karşı çıkıyor biliyor musunuz? Çağdaş gibi görünen ama çağdışı, dışlayıcı bir ideoloji olan ulusalcılar karşı çıkıyor. Yani Milleti İbrahim diyenlere, Türk ulusalcıları diyor ki 'Onu unutun, Selçukluyu unutun, Osmanlıyı unutun, Osmanlıca'yı unutun. Gelin İslam öncesi tarihle yeni bir tarih inşa edelim. Onun için bu memlekette onlarca yıl Osmanlı arşivini okuyacak kimse kalmadı neredeyse. Türk ulusalcıları tek parti döneminde böyle iddialarla bizi bağımızdan, kökümüzden koparmaya çalışırken sonra Kürt ulusalcıları çıktı. Türk Baascıları gibi Kürt Baascıları da 'Unutun o İslam asırlarını, daha öncesine gidin, Metlere, Perslere gidin. Onlar da tarihimiz. Anadolu'nun hepsi bizim tarihimiz. Ama bilsinler ki Anadolu'nun mayası tevhit mayasıdır, İslam mayasıdır. Anadolu'nun mayası, medeniyetimizin mayası, Diyarbakır'ın mayası, vahdet mayasıdır."

Başbakan Davutoğlu, Hazreti Muhammed'i tasvir eden karikatürlerin yayımlanması ve İslam'a yönelik saldırıları protesto için Diyarbakır'da düzenlenen gösterilere değinerek, şunları söyledi:

"Onun için ne zaman Hazreti Peygamber aleyhisselama herhangi yerde bir edep dışı davranış olsa, önce Diyarbakırlı ses verir. Dün burada toplanan Diyarbakırlı kardeşlerime de selam ediyorum. Hazreti Peygamber izzetini, vakarını koruyan her bir kardeşime selam ediyorum. Dünyanın her yerinde onun izzetini ve vakarını korumak için başımızı vermeye hazırız. Yolumuz onun yoludur. Ama birileri o birliğimizi, beraberliğimizi temsil eden, İslam medeniyet mayasını köreltmeye çalıştı. Araya şu veya bu ulusalcı yaklaşımları soktu. Çözüm süreciyle bu toprakların mayası olan Malazgirt'te yan yana durmuş olan, Kürt, Türk, Zaza yiğitler yine yan yana olacaklar. İdrisi Bitlisiyle beraber olanlar yine yan yana olacak. İnşallah bu ebedi kardeşlik daim kılınacak."

Türk bayrağında bulunan hilal ile ayı kaldırmaya kalkan bir takım ulusalcılar çıktığını belirten Davutoğlu, Türk bayrağının dünyadaki mazlumların ve tevhidin bayrağı olduğunu söyledi.

Ahmet Davutoğlu, "Bu al bayrak dünyada mazlumların bayrağıdır artık, tevhidin bayrağıdır. O al bayrak için, o al bayrak semalardan inmesin. O al bayrağın temsil ettiği ezan dinmesin diye Türkü, Kürdü, Zazası, Lazı, Çerkezi, Arnavutu, Boşnağı, Çanakkale'de, Kut'ül Ammare'de şehit düştü" dedi.  Davutoğlu, söyle devam etti:

"Nereye giderseniz gidin bu ay yıldız var ya bu ay yıldız, tevhidi temsil eder, milleti İbrahimi temsil eder. Onun için Filistin'de bu al bayrak var. Onun için bugün Somali'de bu al bayrak var. Biz, Diyarbakır'da da ülkemizin her köşesinde de birilerine inat al bayrağın temsil ettiği her şeyi, hilalin temsil ettiği İslam'ı, hilalin ve ayın ve yıldızın temsil ettiği istikbali savunmaya devam edeceğiz. Allah Diyarbakır'dan razı olsun. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. İşte tarihdaşlık budur, işte kaderdaşlık budur. Biz, bu inançla, bu tarihi bilinçle çözüm sürecini bir kardeşlik süreci kıldık, kılmaya devam edeceğiz."

"Kiziroğlu Mustafa Bey" parçası ilk defa Kürtçe ve Arapça çalındı

Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, salona gelişinde Türk bayrakları, AK Parti flamaları, sloganlar ve zılgıtlarla karşılandı.

Salon içini çevreleyen platformdan geçerek vatandaşları selamlayan Davutoğlu ve eşi karanfil dağıttı. Bu sırada salonda kendisi için uyarlanan "Kiziroğlu Mustafa Bey" parçası Kürtçe olarak çaldı. 

Parçanın "ilk defa" Kürtçe ve Arapça da çalındığı kongrede, vatandaşlar Davutoğlu'na yoğun sevgi gösterilerinde bulundu.  

Davutoğlu, salona girişinde kendisine hediye edilen Diyarbakırspor atkısını omzunda kürsüye çıktı. 

Davutoğlu'nun konuşması zaman zaman "Diyarbakır seninle gurur duyuyor", "Milletin gururu Davutoğlu" sloganlarıyla kesildi.

Kongrede, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker kürsüde konuşurken bir vatandaş Davutoğlu'nun yanına gelerek selam verdi. Remzi Alyu isimli vatandaşın 2008'de Bingöl'de meydana gelen bombalı saldırıda yaralandığı ve Davutoğlu'dan yardım istediği öğrenildi.

Türk Bayrağı'nın yanı sıra büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun posterinin asıldığı salonda, "Selahaddin-i Eyyubi'nin toruları yeni Türkiye yolunda hocasıyla yan yana", "Çözümün kalbi Diyarbekir'e hoşgeldiniz" ve "Kardeşliğin sesi Başbakan Davutoğlu" anlamına gelen "Denge Bıratıye Serokvezir" pankartları yer aldı.

Konuşmasının ardından Davutoğlu'na, Diyarbakır'ın plakası olan "21" sırt numaralı ve üzerinde adının yazdığı Diyarbakırspor forması ile engelli vatandaşlar tarafından fotoğrafının işlendiği halı hediye edildi.

Kongreye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Genel Başkan Yardımcıları Süleyman Soylu, Öznur Çalık ve Diyarbakır ve bazı bölge milletvekilleri de katıldı. 

Valiliğe ziyaret

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır Valiliğini ziyaret etti.

Davutoğlu, partisinin Seyrantepe Spor Salonu'ndaki kongresinin ardından Başbakanlığa ait otobüsle salonun bulunduğu alandan ayrıldı.

Vatandaşların sevgi gösterilerinde bulunduğu Davutoğlu, otobüsten inerek çocuklara oyuncak hediyeler verdi. 

Otobüsünü daha sonra Anıtpark'ta durdurtan Davutoğlu, valilik binasına kadar yürüdü. Eşleri ve çocuklarının cezaevinde bulunduğunu belirten kadınların taleplerini dinleyen Başbakan Davutoğlu, daha sonra sokak satıcısından satın aldığı simitleri eşi Sare Davutoğlu ile vatandaşlara ve gazetecilere ikram etti.

Valiliğe girişinde Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy tarafından karşılanan Davutoğlu ve eşine, iki çocuk çiçek takdim etti. Çocuklara hediye veren ve fotoğraf çektiren Başbakan Davutoğlu, daha sonra polis mangasını selamladı.

Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, daha sonra valilik bahçesinde fidan dikti. Fidana kürekle toprak atan ve cansuyunu veren Davutoğlu çifti ardından valilik binasına geçti.

Ziyarete Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de eşlik etti.

Davutoğlu, Diyarbakır'da öldürülen gençlerin aileleri ile görüştü

Başbakan Davutoğlu, 6-7 Ekim'de IŞİD bahanesiyle düzenlenen gösterilerde kentte vahşice öldürülen Yasin Börü, Hasan Gökgöz, Hüseyin Dakak ve Riyat Güneş'in aileleriyle görüştüğü bildirildi.

Başbakanlık Basın Merkezince paylaşılan görüntülere göre, Davutoğlu, valilikte basına kapalı gerçekleşen ziyarette, ailelerle bir araya geldi.

Yasin Börü, Hasan Gökgöz, Hüseyin Dakak ve Riyat Güneş'in ailelerine tek tek başsağlığı dileyen Davutoğlu, daha önce telefonla görüştüğü Gökgöz'un babası Mehmet Gökgöz'e sarıldı. 

Yasin Börü'nün kardeşi Furkan Börü'yü alnından öpen Davutoğlu, ailelere "Bu işi yapanların bulunduğunu ve olayın hesabının sorulacağını" söyledi. 

Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu da ailelerle yakından ilgilendi, başsağlığı dileklerini iletti.

Anne Hatice Börü

Görüşmenin ardından Yasin Börü'nün annesi Hatice Börü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Davutoğlu çiftinin kendileriyle yakından ilgilendiğini belirtti.

"Sare Davutoğlu ile konuştuğumda çok üzüntülüydüm. Ona yaşadığımız acıları anlattım. Böyle olayların bir daha yaşanmaması gerektiğini belirttim" diyen Börü, Sare Davutoğlu'nun kendisine, "Acınızı paylaşıyorum, umarım bir daha böyle şeyler yaşanmaz. Evladını kaybetmek çok acı, sizinle aynı duyguları paylaşıyoruz" dediğini bildirdi.

Yasin Börü'nün amcası Mustafa Börü de Başbakan Davutoğlu'nun aileleri Ankara'ya davet ettiğini kaydetti.

Muhabir: Sarp Özer, Serdar Açıl, Barış Kılıç, Mehmet Tosun, Durmuş Koçak, Sarp Özer, Ömer Yasin Ergin, Süleyman Umut Gürhan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.