Dolar
32.46
Euro
34.70
Altın
2,333.56
ETH/USDT
3,107.30
BTC/USDT
63,511.00
BIST 100
9,915.62
Dünya, arşiv

İsrail'den misilleme saldırısı

İsrail'in, Hizbullah örgütünün saldırısına misilleme olarak Lübnan'ın güneyindeki çeşitli noktalara ağır topçu ateşi düzenlediği, saldırıda 1 Barış Gücü askerinin öldüğü bildirildi.

28.01.2015 - Güncelleme : 28.01.2015
İsrail'den misilleme saldırısı

BEYRUT

İsrail'in, Hizbullah örgütünün saldırısına misilleme olarak Lübnan'ın güneyindeki çeşitli noktalara, ağır topçu ateşi saldırısında bulunduğu bildirildi.

AA muhabirine konuşan ordu kaynakları, Lübnan'ın güneyinden İsrail kontrolü altındaki sınır bölgesi Şebaa Çiftlikleri'nde devriye gezen İsrail askeri aracına Hizbullah örgütü tarafından gerçekleştirilen tanksavar füze saldırısı sonrası, İsrail'in güney Lübnan'daki çeşitli sınır noktalarına ağır topçu saldırısı gerçekleştirdiğini aktardı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan'daki bazı Hizbullah hedeflerinin vurulduğu belirtilerek, "Bize düzenlenen saldırıya karşılık bu son cevabımız olmayacaktır" tehdidinde bulundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Lübnan sınırındaki çatışmalara ilişkin, "Bize kuzey sınırımızda kafa tutanlara, Gazze'de olanları hatırlatmak isterim" dedi.

Netanyahu, İsrail'in güneyindeki Sderot'ta yaptığı açıklamada, "Şu anda İsrail ordusu, kuzeydeki saldırılara yanıt vermektedir. Bize kuzey sınırımızda kafa tutanlara, Gazze'de olanları hatırlatmak isterim. Hamas, var olduğu günden bu yana en büyük kayıbını yaşamıştı. Şimdi de ordumuz her cephede savaşmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.

İsrail Kanal-10 televizyonunda yayınlanan habere göre, ordu, İsrail-Lübnan sınırında yaşanan gerginliğin ardından Hayfa ve Rosh Pinna havalimanlarında uçuşları durdurdu.

Saldırıda İspanyol asker öldü

Öte yandan, İspanya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Lübnan'daki Birleşmiş Milletler (BM) misyonunda görev yapan bir İspanyol askerinin, İsrail tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

Basına verilen bilgilerde, İsrail ordusu ile Hizbullah arasında çıkan bir çatışma sırasında, aldığı kurşunla yerde kalan İspanyol askerini kurtarmak için acil yardım sağlık ekiplerinin müdahale etmeye çalıştığı, ancak İsrail tarafından gelen ateşin devam etmesinden dolayı geç müdahale edilebildiği ve askerin kısa sürede öldüğü bildirildi.

Lübnan'daki Miguel Cervantes adlı İspanyol askeri üssüne 20 kilometre mesafede meydana gelen çatışmada ölen İspanyol askerinin 36 yaşında ve bekar olduğu duyuruldu. 

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo'nun öngörülen 2 günlük Hindistan ziyaretinin de iptal edildiği bildirildi. Margallo, Lübnan'da öldürülen İspanyol askerinin başına gelenlerle ilgili olarak Birleşmiş Milletler'den "acil ve geniş kapsamlı bir soruşturma açmasını" istedi. 

İspanya Başabakanı Mariano Rajoy, ilk tepkisini Twitter hesabından yaparak, ölen İspanyol askerinin ailesine başsağlığı mesajı yolladı.

Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman'ın İspanyol Bakan Margallo'ya telefon ederek, başsağlığı mesajı ilettiği açıklandı.  

2 İsrail askeri öldü

İsrail, Hizbullah'ın düzenlediği saldırıda 2 askerinin öldüğünü, 7'sinin yaralandığını duyurdu.

Ordu Sözcüsü Peter Lerner sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Hizbullah'ın Lübnan sınırında düzenlediği saldırıda 2 İsrail askerinin öldüğü, 7'sinin yaralandığı doğrulandı" ifadelerini kullandı. 

Öte yandan İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki çeşitli sınır noktalarına gerçekleştirdiği ağır topçu saldırılarında, 1 BM Barış Gücü (UNIFIL) askerinin öldüğü bildirildi.

UNIFIL tarafından yapılan açıklamaya göre, Lübnan-İsrail sınırında görev yapan UNIFIL'e bağlı İspanya askeri hayatını kaybetti. 

Lübnan resmi haber ajansı NNA ise, Hizbullah örgütünün Lübnan-İsrail sınırındaki Şebaa Çiftlikleri bölgesinde devriye gezen araca düzenlediği saldırı sonrası, bir İsrail askerini de rehin alındığını ileri sürdü.

Lübnan'dan kınama

Öte yandan Lübnan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Mavi Hat dışında kalan işgal edilmiş Şebaa Çiftlikleri bölgesinden İsrail'e ait devriye aracının hedef alınmasına misilleme olarak Lübnan'a, İsrail tarafından yapılan saldırıyı kınıyoruz. İsrail'in saldırılarından korunmak amacıyla 1701 sayılı karara bağlıyız" denildi.

Açıklamada ayrıca, BM Barış Gücü (UNIFIL) bünyesinde görev yapan ve İsrail'in saldırısı sonucu hayatını kaybeden İspanyol asker için taziyede bulunuldu. 

İsrail, Lübnan sınırını kapattı

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Lübnan sınırı boyunca uzanan Defneh bölgesinden Cebel Dov ve Cebel eş-Şeyh'e ulaşan toprakların kapatıldığı ilan edildi" denildi. 

Açıklamada ayrıca muhtemel askeri gelişmelere karşı İsrail'in kuzeyine takviye birlikler gönderildiği ifade edildi.

Öte yandan İsrailli askeri yetkililerin, Savunma Balanlığı konutunda bir araya geldiği belirtildi.

ABD'den Hizbullah'a kınama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında soru üzerine, İsrail’in "kendini savunma hakkını desteklediklerini" belirterek, tüm tarafları İsrail ile Lübnan arasındaki, BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararıyla belirlenen "mavi hatta" saygılı olmaya çağırdı.

Bunun yanında, Hizbullah’ın saldırısını "güçlü biçimde" kınadıklarını ifade eden Psaki, başka bir soru üzerine, İsrail’in "kendini savunma hakkı" bulunduğunu ama ABD olarak, tarafların şiddet, tansiyon ve karşılıklı cevapları azaltmasını ve tansiyonu artırıcı eylemlerden kaçınmasını tercih ettiklerini kaydetti.

Netanyahu: Saldırının arkasında kim varsa bedelini öder

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Savunma Bakanlığında düzenlenen olağanüstü oturum öncesi yaptığı açıklamada, "Bugün askerlerimize düzenlenen saldırının arkasında kim varsa bedelini tam öder" dedi.

"İran'ı, Suriye'deki Golan tepelerinde yeni bir terör cephesi açmaya çalışmakla" suçlayan Netanyahu, "Suriye ve Lübnan hükümetleri de topraklarından İsrail'e yönelik gerçekleştirilen saldırılardan sorumludur" dedi.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Ron Prosor da saldırıya ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ne bir mesaj iletti.

Hizbullah'ın, İsrail-Hizbullah arasındaki ateşkesi sağlayan BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 nolu kararını ihlal ettiğini öne süren Prosor, şunları kaydetti:

"Hizbullah'ın saldırıları karşısında İsrail'in eli kolu bağlı kalmayacak. Topraklarımıza yapılan saldırıların kabulü mümkün değildir. Bu nedenle İsrail, vatandaşlarını korumak için nefsi müdafaa hakkını kullanarak her türlü icraatı gözden geçirecek. Son aylarda Güvenlik Konseyi'nin dikkatini, silah gücünü arttırmaya çalışan Hizbullah'a çekmiştim."

Bölgede gerginlik hakim

Hizbullah örgütünün, Lübnan sınırındaki Şebaa Çiftlikleri'nde devriye gezen İsrail askeri aracını hedef almasının ardından bölgede gerginlik hakim.

Ghajar köyüne giden yollarda kontrol noktaları oluşturan İsrail askerleri, bölgeye girişi yasakladı.

Çok sayıda canlı yayın ekibinin hazır beklediği kontrol noktasını sadece köylülerin geçmesine izin veriliyor.

BMGK olağanüstü toplanacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail-Lübnan sınırında yaşanan gerginliği değerlendirmek için olağanüstü toplantı gerçekleştirecek.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Ron Prosor, BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a gönderdiği mektupta, Hizbullah'ın saldırılarını şikayet etmişti.

Mektupta Hizbullah'ın Lübnan'ın güneyine yıllardır silah yığdığını öne süren Prosor, bunun BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali olduğunu belirterek, Konsey'den Hizbullah'ı "açık bir şekilde" kınamasını istedi. 

BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı, Konsey üyelerini, Lübnan-İsrail sınırındaki gelişmeleri değerlendirmek üzere TSİ 23.00'te acil toplantıya çağırdı.

Öte yandan BM Genel Sekreter Sözcülüğü, Lübnan-İsrail sınırında görevli BM Barışgücü birliğinin (UNIFIL), sabah saatlerinde İsrail yönüne 6 roket, öğleden sonra da 5 roket atıldığını gördüğünü, İsrail Ordusu'nun da roketlerin geldiği bölgeye doğru top atışı gerçekleştirdiğinin tespit ettiğini bildirdi.

Bu olaylar sırasında bir İspanyol UNIFIL askerinin hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada olayın detaylarının henüz netleştirilemediği kaydedildi.

"Hamas kahramancı eylemi tebrik ediyor"

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Gazze Şeridi'ndeki grupların düzenlediği ortak basın toplantısında, "Hamas, Hizbullah'ın gerçekleştirdiği kahramanca eylemi tebrik ediyor. İsrail ihlalleri karşısında Hizbullah misilleme hakkına sahiptir. Tansiyonu yükselten İsrail saldırıları ve ihlallerinden ise uluslararası toplum sorumludur" dedi.

Fetih Hareketi'nin Gazze Sözcüsü Fayiz Ebu Iyta da İsrail'in, Suriye ve Lübnan topraklarına yönelik saldırılarını kınayarak, "Hizbullah'ın, Lübnanlı direniş unsurlarını hedef alan İsrail'in ihlallerine karşılık verme hakkı var" ifadesini kullandı.

İslami Cihad Yetkilisi Halid el-Batş da, Lübnanlı direniş gruplarını, İsrail'e yönelik saldırısından ötürü tebrik ederek, "Lübnan İslami Direnişi, eylemi münasip yerde ve zamanda gerçekleştirdi. Bunun hesabı, siyasilerinkinden farklıdır" diye konuştu.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi temsilcisi Cemil Mezher ise "Siyonist işgalcinin suçları ve Filistin ile Arap ülkelerine yönelik saldırıları karşısında, Arap ve İslam ülkelerinin güç birliği yapması gerekiyor" dedi.

Filistin'in Kurtuluşu İçin Demokratik Cephe liderlerinden Mahmud Halef de İsrail'in Lübnan'a yönelik herhangi bir saldırı yapma ihtimaline karşı "birlik cephesi" kurma çağrısında bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın