Dünya, Dünya, arşiv

İsveç Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıyacak

İsveç’in yeni seçilen merkez-sol hükümeti Filistin’i devlet olarak tanıyacağını açıkladı.

03.10.2014 - Güncelleme : 03.10.2014
İsveç Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıyacak

BRUKSEL

İsveç’in yeni seçilen merkez-sol hükümeti Filistin’i devlet olarak tanıyacağını açıkladı. 

Parlamentonun 2 Ekim'de başbakanlığını onayladığı Sosyal Demokrat Parti lideri Stefan Löfven, basın açıklamasında, Filistin'i tanıyacaklarını açıklarken, "İsrail ile olan sorunlar, uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli çözüm ile aşılabilir" dedi.

İsveç'in Filistin'i tanıması, AB üyesi iken Filistin'i tanıyan ilk ülke olması sebebi ile önem kazanıyor. Macaristan, Polonya ve Slovakya gibi ülkeler AB üyesi olmadan önce Filistin’i devlet olarak tanımıştı.

İsveç'te 14 Eylül'de yapılan seçimlerden birinci parti olarak çıkan Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Çevre Partisi ile yeni hükümet kurmuştu. 

 21 üyeli kabinede Yeşiller ve Çevre Partisi'ne 5 bakanlık verilirken Türk kökenli Mehmet Kaplan, Şehircilik ve İskan Bakanı olmuştu.

Psaki: Müzakere yoluyla olmalı

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, "Bir Filistin devletine yönelik uluslararası tanıma olmasını erken buluyoruz. Filistin’in devlet olmasını kesinlikle destekliyoruz ama bu sadece daimi statü anlaşması ve iki tarafın birbirini karşılıklı tanımasına dayanan, müzakere edilmiş bir netice yoluyla olmalı" dedi. 

Psaki'ye günlük basın toplantısında, İsveç’in, Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanıyacağını açıklaması soruldu. 

"Bir Filistin devletine yönelik uluslararası tanıma olmasını erken buluyoruz" diyen Psaki, ancak ABD olarak Filistin’in devlet olmasını kesinlikle desteklediklerini kaydetti. Psaki, "Ama bu ancak daimi statü anlaşması ve iki tarafın birbirini karşılıklı tanımasına dayanan, müzakere edilmiş bir netice yoluyla olmalı" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Bu süreç 20 yıldır işe yaramıyor ama” yorumu üzerine Psaki, "Sadece tanıma seçeneğinin de bir işe yarayacağını sanmıyorum" yanıtını verdi.

Psaki, başka bir soru üzerine, hem İsrail hem Filistin tarafında sorunun çözülmesi noktasında problemler bulunduğunu ifade etti.

"Şükranlarımızı sunuyoruz"

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ise İsveç hükumetinin Filistin’i devlet olarak tanıyacağı yönündeki açıklamasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Maliki yaptığı yazılı açıklamada, "Bağımsız devletini kurması ve geleceğini tayin etmesiyle ilgili Filistin halkının meşru haklarını destekleyen İsveç'e şükranlarımızı sunuyoruz" ifadesini kullandı.

Filistin'i henüz tanımamış diğer Avrupa Birliği ülkelerine "adil barışı tesis etmek ve İsrail hükumetine güçlü bir mesaj göndermek" üzere İsveç'i örnek alma çağrısında bulunan Maliki, Avrupa Birliği ülkelerinin İsrail'in yerleşim birimi inşa faaliyetlerine tepki göstererek sergilediği tutumdan övgüyle söz etti.

Maliki ayrıca bu ülkelerden, barış sürecine yönelik yıkıcı bir politika izleyen İsrail hükumetine baskı için etkili adımlar atmasını talep etti.

 İsveç’in yeni seçilen merkez-sol hükumeti Filistin’i devlet olarak tanıyacağını bildirmiş, "İsrail ile olan sorunlar, uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli çözüm ile aşılabilir" açıklamasını yapmıştı.

İsveç'in Filistin'i tanıması, AB üyesi iken Filistin'i tanıyan ilk ülke olması sebebi ile önem kazanıyor. Macaristan, Polonya ve Slovakya gibi ülkeler AB üyesi olmadan önce Filistin’i devlet olarak tanımıştı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın