Sağlık, arşiv, arşiv

Türkiye'nin her bölgesinde kene tehdidi var

Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çetin, keneler yoluyla bulaşan KKKA hastalığına, Türkiye'nin her bölgesinde yakalanma ihtimali olduğu uyarısında bulundu.

01.07.2013 - Güncelleme : 01.07.2013
Türkiye'nin her bölgesinde kene tehdidi var

İZMİR- Emra Umurbilir

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, keneler yoluyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına, Türkiye'nin hemen her bölgesinde yakalanma ihtimali olduğu uyarısında bulundu.

Türkiye'nin resmi olarak 2000'li yıllarda kene kaynaklı KKKA hastalığıyla tanıştığını hatırlatan Çetin, "Kırım'dan dünyaya 1940'lı yıllarda dünyaya yayılan KKKA, bugün 35 ülkede görülüyor. Burnumuzun dibindeki Bulgaristan'da, KKKA son 50 yıldır çok yaygın ama biz 2000 öncesini pek bilmiyoruz. Örneğin 1960-70'li yıllara ait Sivas ve Tokat tarafında kanamalı hastalıktan ölenlerin kayıtlarını biliyoruz" diye konuştu.

Prof. Dr. Çetin, kenelerin, başta kuşlar olmak üzere, Kurban Bayramı döneminde kurbanlık hayvanlar ve insanlar vasıtasıyla sürekli taşındığını belirterek, "Bu nedenle KKKA hastalığına, Türkiye'nin hemen her bölgesinde yakalanma ihtimali bulunuyor. O yüzden (Şu ilde KKKA vardır, şu ilde yoktur) diyemeyiz" dedi.

Kenelerin, yaklaşık 5 yıl öncesine kadar kışın sert şartlarını uykuya yatarak geçirdiğine işaret eden Çetin, şunları kaydetti:

"Keneler, ancak belli bir sıcaklıktan sonra ilkbaharın sonlarına doğru ortaya çıkarlardı ama küresel ısınma nedeniyle Türkiye'nin çoğu bölgesinde 4 mevsim kene yapışması vakalarına rastlanabiliyor. Biyolog olarak korkum, küresel ısınma nedeniyle kene kökenli vektörel hastalıkların, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, ülkemizde de 5 yıl içerisinde katlanarak artması."

Kene yapışmasına maruz kalanlara LYME testi yapılması önerisinde bulunan Çetin, "Eğer LYME tespit edilirse böylece antibiyotik tedavisine başlanabilir" dedi.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın