Dolar
32.57
Euro
34.93
Altın
2,338.97
ETH/USDT
3,153.60
BTC/USDT
64,519.00
BIST 100
9,716.77
Ekonomi, arşiv

Arz güvenliğiyle alakalı problem yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'de enerji arz güvenliğiyle alakalı bir problem bulunmamaktadır" dedi.

24.04.2014 - Güncelleme : 24.04.2014
Arz güvenliğiyle alakalı problem yok

İSTANBUL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Anadolu Ajansı'nın (AA) Ana Basın Sponsorluğu'nda, Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nda (ICCI 2014) AA muhabirlerinin sorularını yanıtladı.

Bakan Yıldız, Türkiye'nin enerji temininde bulunduğu bazı ülkelerde yaşanan siyasi gerilimler nedeniyle, arz güvenliğinin mümkün olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine şunları kaydetti:

"Türkiye'de enerji arz güvenliğiyle alakalı bir problem bulunmamaktadır. Şu ana kadar her yıl yaklaşık 6-8 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Lafın gelişi değil, 1902 ile 2002 yılları arasında bizim iktidarımızdan önce, AK Parti hükümetlerimizden önce, 31 bin 800 megavat Türkiye'de kurulu güç vardı. Biz 32 bin 500 megavat daha ekledik. Yani son 11 yılda yapılanlar, bizden önceki 100 yıldaki yapılanlardan fazladır."

Türkiye'nin, Ukrayna'da yaşanan siyasi krizin enerji arzına etkilerini yönetebileceğini anlatan Yıldız, "Biz herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz. Ne olur? Biz yerli kaynaklarımızdan bunu yapmak istiyoruz. Yani ithal kaynaklarımızdan olabildiğince az yapmak istiyoruz. İthal ve yerli kaynakların dengesini böylece kurmamız, kurgulamamız gerekiyor, her değişken olay karşısında" diye konuştu.

Nükleer enerji yatırımlarında yerli yatırımcıların desteklenmesine ilişkinse Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

"Biz teşvik ediyoruz. Mutlaka Türkiye'nin bu sanayileşmesini, özellikle sanayi kalemleriyle alakalı kalitenin artmasını sağlayacak bir projeden söz ediyoruz. Ve burada mutlaka yerli ortakların da olması lazım ki bu teknolojiyi buraya uygulayabilsinler. Beraberce de sanayimizde üretim merkezleri oluşsun. Bizim gerek TANAP'la gerekse diğer projelerle beraber inşallah iyi bir çıkışımız olacak." 

Türkiye'de bor madenlerinin işlenmesinde önemli başarılar kaydedildiğini de belirten Yıldız, "Türkiye'de yalnızca enerji sektöründe değil, diğer sektörleri de dahil ederek söylüyorum, en başarılı kuruluşlarımızdan bir tanesi bor madeniyle alakalı çalışan Eti Bor İşletmeleri'mizdir, Eti Holding'imizdir. Hem ciro itibariyle hem de üretim itibariyle çok ciddi artıları vardır ve projelerde çalışmaya devam edeceğiz. Yeni tesisler de kuracağız" diye konuştu.

"Anadolu Ajansı bizim gören gözümüzdür"

AA standında gerçekleşen röportajın ardından Bakan Yıldız'a AA alamanağı hediye edildi. Yıldız, Anadolu Ajansı'nın son dönemde yakaladığı ivmeyi överek, "AA her zaman tarafsız, objektif ve hızlı haberciliğin ana merkezi olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Anadolu Ajansı bizim gören gözümüzdür" dedi.

"Elektrikle alakalı, arzıyla alakalı herhangi bir sıkıntımız yok"

İstanbul'daki elektrik kesintisinin sebebine ilişkin soruya Yıldız, "Bakım çalışması... Toplamın içinde bu ifadeyi doğru bulmam. Elektrik bakımlarıyla alakalı konuyu, BEDAŞ'ı, AYEDAŞ'ı, her birisi bilgi veriyor ve 'Ben şu bakımlardan dolayı burada bakım yapacağım' diyor. Ben haberlerde okuyorum, 'Elektrik kesiliyor' diyor. Bakım yapılmayacak mı? Periyodik bakımlar var" yanıtını verdi.

Okuduğu bir haberde, yağmur sularından dolayı bir mahalleyi 1,5 metre sel bastığını ve "Hala elektrikler kesik" diye yazıldığını aktaran Yıldız, şunları kaydetti: 
"Orada elektrik tabi ki kesik olacak. Suyun olduğu yerde elektrik olmaz. O yüzden bunun haber niteliğini doğru kurgulamamız lazım. Bakım onarım çalışmaları periyodik olarak yapılır. Biz yazı da kışı da daha rahat atlatabilelim diye her 6 ayda bir, her yılda bir yapılan bakım çalışmaları vardır. Yaklaşık 180 bin trafodan bahsediyoruz. O yüzden elektrikle alakalı, arzıyla alakalı herhangi bir sıkıntımız yok. Bakım ve onarım çalışmaları kendi programı çerçevesinde devam edecek."

"İthalattan dolayı elektrik faturalarına zam gelmez"

Taner Yıldız, elektrik ithalatının vatandaşa yansımasına ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi: 
"Biz ithal ettiğimiz kadar ihraç da ediyoruz. Bu yeni yapılan bir şey değil. Geçen yıl da yapıldı, ondan önceki yıl da yapıldı. Geçenlerde Bulgaristan'daki nükleer güç santralinde bir arıza oluştu, biz Bulgaristan'a enerji verdik, elektrik verdik. Ondan dolayı elektrik faturalarına zam gelmez. Biz daha önceden yaptığımız rakamları eğer uygun fiyatlarla buluyorsak ihraç da ederiz, ithal de ederiz burada üretiriz de… Bunun bugüne has ve muhasır olmadığını söylemem lazım."

Yıldız, "Açıkçası yağmurun yapmasını ve barajlarımızın dolmasını temenni ederim. Çünkü biz su kaynaklarımızdan elektrik elde ediyoruz. Barajlarımızda su biriktiği kadar bizler oradan elektrik elde ediyoruz. Tabi ki yağmurun yapmasını temenni ederim ederim" ifadelerini kullandı.

Ukrayna ile ilgili bir soru üzerine ise Yıldız, "Borçlarıyla alakalı konuda Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin nimet-külfet ilişkisi içerisinde orada bulunduklarını görüyoruz. Ama Türkiye'nin Ukrayna'nın mevcut borcunu ödemesiyle alakalı herhangi bir programı yoktur ve Rusya'ya Ukrayna'nın doğalgaz borcunu ödemesiyle alakalı herhangi bir ödenek bütçe ayırmamıştır. Bizden de böyle bir talepte bulunan olmadı" açıklamasını yaptı.

Muhabir: Musab Turan, Mücahid Eker


 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın