Dolar
32.38
Euro
35.07
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,563.00
BTC/USDT
70,792.00
BIST 100
9,079.97
Eğitim, arşiv

Okullarda 4 yılı dolduran yöneticilerin görevi sona eriyor

Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği'ne göre, 4 yıllık görev süresini tamamlayan yöneticinin görevleri ders yılı bitiminde sona erecek.

31.05.2014 - Güncelleme : 31.05.2014
Okullarda 4 yılı dolduran yöneticilerin görevi sona eriyor

İSTANBUL

Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği'ndeki değişiklikleri tamamladı.

Yönetmeliğe göre, okul müdürlüğü, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı, öğretmenlerce ikincil görev kapsamında yürütülecek ve bir kadro olmayacak. Eğitim kurumu yöneticiliği görevleri "kazanılmış hak" olarak algılanacak.

"Yöneticilik görevi, yöneticilerin istekleri dışında sonlandırılmayacağı" anlayışının hakim olduğu vurgulanan yönetmelikte, yasa değişikliği sonrasında Bakanlığın eğitim kurumu yönetici görevlendirmelerinin, sürelerinin uzatılması ve görevlendirmelerin sonlandırılmasının hangi kriterler çerçevesinde yapılacağı da tanımlandı. 

Aynı okulda, aynı unvanla en fazla 8 yıl yöneticilik yapılacak

Yönetmeliğe göre, 4 yıllık görev süresini tamamlayan yöneticinin görevleri ders yılı bitiminde sona erecek. Ancak değerlendirme sonucunda başarılı olanlara, aynı veya başka eğitim kurumunda, 4 yıl daha görev yapma imkanı sağlanacak.

Yöneticilerin zorunlu rotasyon yerine istekleri dahilinde başka eğitim kurumlarına geçişlerinin sağlanması için bir yönetici aynı okulda aynı unvanla 8 yıldan fazla yöneticilik yapamayacak. 

75 ve üzeri puan alan müdürlerin görev süreleri uzatılacak

Görev süresi uzatılacak müdürler, ilçe mili eğitim müdürleri, şube müdürleri, öğretmenler, okul aile birliği başkanı ve başkan yardımcısı ile öğrenci meclisi başkanı tarafından değerlendirilecek. Bu değerlendirme sonucunda 75 ve üzerinde puan alan müdürlerin görev süreleri uzatılacak.

Bu uygulama yalnızca müdürlerin görev sürelerinin uzatılmasıyla sınırlı kalmayacak; bundan sonra müdürlük yapacakların da rehberi olacak. Daha önce müdürlük görevinde bulunanlar ile ilk defa müdürlüğe görevlendirilmek üzere başvuranlar, değerlendirme ve sözlü sınav üzerinden 2 aşamalı bir sisteme tabi tutulacak. Bu değerlendirme sonucunda da başarılı olanlar, tercihleri dikkate alınarak, puan üstünlüğüne göre müdür olarak görevlendirilecek. Görev süreleri uzatılmayan müdürler de yeniden görevlendirmek üzere tekrar başvurabilecek. 

Kadın yöneticilere pozitif ayrımcılık

Kadın öğretmenlere, yönetici görevlendirilmelerinde pozitif ayrımcılık yapılacak. 

Öğrencilerin tamamı kız olan eğitim kurumlarının müdürleri ve bu kurumlar ile yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarının müdür yardımcılarından en az biri kadın olacak. 

Müdür kendi ekibini kuracak 

Uyumlu bir ekip oluşturarak daha etkin ve verimli bir çalışma ortaya konulması amacıyla müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları, müdür tarafından belirlenecek.

Yönetmeliğe göre, 2011 yılı Ekim'de yapılan Eğitim Kurumları Müdürlüğü Seçme Sınavı'nda başarılı olanlardan sınav sonuçlarına göre müdürlüğe görevlendirilmesi yapılmayan ancak müdürlüğe görevlendirmek üzere başvuranların, sınav sonuçlarının geçerlilik süresiyle sınırlı olmak üzere değerlendirilmeye tabi tutulmaksızın doğrudan sözlü sınava alınmasını öngörüyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.