Dolar
32.26
Euro
34.77
Altın
2,364.06
ETH/USDT
2,904.40
BTC/USDT
60,850.00
BIST 100
10,218.58
Dünya

Gazze'de hala yıkımlar var

İsrail'in saldırılarının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Gazze'nin her yerinde hala yıkımların olduğu ifade edildi.

07.07.2015 - Güncelleme : 07.07.2015
Gazze'de hala yıkımlar var

GAZZE 

Filistinli kadınlar, İsrail'in Temmuz 2014'te başlattığı "Koruyucu Hat Operasyonu"nun birinci yılında büyük yıkım yaşanan Gazze Şeridi'nde yeniden imarın başlaması için gösteri düzenledi.

Yerel Sivil Toplum Kuruluşları Ağı'nın onlarca kadının katılımıyla düzenlediği gösteride, İsrail'in saldırılarında yıkılan El-Vefa Hastanesi'nin onarılması ve İsrailli yöneticilerin 'savaş suçlusu' olarak yargılanması yönünde sloganlar atıldı.

Gösteride konuşan Yerel Sivil Toplum Kuruluşları Ağı Başkanı ve Vicdan İnsan Hakları Merkezi Müdürü Halil Ebu Şemmale, "Gazze, hala saldırının izlerini taşıyor ve 8 yıldır uygulanan ablukayla yaşıyor" dedi.

Şemmale, İsrail saldırılarını belgeleyerek, İsrail'le ciddi bir yargı mücadelesine girmek için hazırlandıklarını söyledi.

Burada söz alan Yerel Sivil Toplum Kuruluşları Ağı Kadın Yapılanması Sorumlusu Tağrid Cuma da "İsrail'in saldırılarının üzerinden bir yıl geçti ancak Gazze'nin her yerinde hala yıkım var" diye konuştu.

Cuma, "Gazze Şeridi'nde yeniden imar hala uygulanması mümkün olmayan bir plan olarak duruyor. Uluslararası arenada yeniden imarın gerçekleşmesi, İsrail'e sadakat şartına bağlanıyor" ifadelerini kullandı.

Uluslararası toplumu özellikle de Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nı (UNRWA), Gazze Şeridi'nde yeniden imarın başlaması için yoğun çaba sarf etmeye çağıran Cuma, BM'nin işgal altındaki Filistin topraklarında insan hakları ihlallerine ilişkin karar tasarısını kabul etmesinin İsrail'in yargıya taşınma sürecinin temelini oluşturduğunu ifade etti.

Cuma, İsrail'in 'insanlık düşmanı yapı' olarak kabul edilerek bu ülkenin boykot edilmesini istedi.

Filistin Sağlık Bakanlığının verilerine göre, dünyada nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu yerlerden olan Gazze'ye, İsrail'in geçen yıl 51 gün boyunca devam eden saldırılarında 578'i çocuk, 489'u kadın, 102'si yaşlı olmak üzere en az 2 bin 147 kişi kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 11 bin kişi yaralandı bu kişilerden bir kaçı da müdahalelere rağmen kurtarılamayarak daha sonra yaşamını yitirdi. Yaralılardan en az bininin aldıkları yaralar nedeniyle ömür boyu engelli kalacağı belirtildi.

İsrail tarafından saldırıların ardından yapılan açıklamalarda ise 68'i asker, 1'i yabancı uyruklu 5 kişinin öldüğü bildirilirken geçen hafta yayımlanan yeni verilerde ise "saldırılarda 740'ı asker, 2 bin 522 kişinin yaralandığı, askerlerin yarısına yakınının da engelli kaldığı" kaydedildi.

İsrail'in 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren saldırılarının ardından Mısır'da tarafların katılımıyla, dolaylı görüşmeler yürütülmüş, ardından 26 Ağustos'ta ateşkes anlaşması imzalanmıştı. 

Muhabir: Ayşe Sümeyra Aydoğdu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın