Gündem

Kızılırmak Deltası kuş gözlemcilerini bekliyor

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan, 356 göçmen kuş türüne ev sahipliği yapan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, kuş gözlemcileri ve fotoğraf tutkunları için eşsiz manzaralar sunuyor.

14.05.2018 - Güncelleme : 14.05.2018
Kızılırmak Deltası kuş gözlemcilerini bekliyor

SAMSUN - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, kuş gözlemcilerini ağırlamayı bekliyor.

19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında bulunan 56 bin hektar alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 356 göçmen kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitolojik Araştırma Merkezi'nin bulunduğu deltada 16 yıldır kuş halkalama çalışmaları yapılıyor.

Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından olan Kızılırmak Deltası'nda son olarak, Uzakdoğu'da yaşayan gri başlı kız kuşu (Vanellus cinereus) Türkiye'de ve Avrupa'da ilk defa gözlemlenmişti.

Kuş gözlem kuleleri ve ziyaretçi merkezlerinin bulunduğu sahada, Samsun Büyükşehir Belediyesi, doğal hayatın korunması için kaçak yapıları yıkarak bu alanları doğaya kazandırdı. Büyükşehir Belediyesinin yaptığı tanıtım çalışmalarıyla deltaya ilgi arttı.

Yapılan çalışmalarla doğal hayat korunurken bölgenin kuş fotoğrafçıları ve doğaseverler açısından daha çok ziyaret edilmesi de hedeflendi.

Büyükşehir Belediyesinin girişimleriyle, Türkiye'de görülen toplam 485 kuş türünden 433'nü gören ve 431'ni fotoğraflamayı başaran yaban hayatı uzmanı ve kuş gözlemcisi Emin Yoğurtcuoğlu, Kızılırmak Deltası'nda kuş fotoğrafladı.

"Paris'te Kızılırmak Deltası'nın güzelliklerini anlatacağım"

Yoğurtcuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne hayran olduğunu ifade etti.

Deltanın çok sayıda kuş türününe ev sahipliği yaptığına işaret ederek kuş gözlemcilerini deltaya davet eden Yoğurtcuoğlu, doğal yaşamın korunduğu daltanın mutlaka görülmesi gerektiğini dile getirdi.

Yoğurtcuoğlu, "Burada Samsun Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarıyla deltada doğanın korunması ve canlıların yaşamlarını sürdürmeleri için önemli adımlar atıldığını görmekten mutluluk duyduk. Kızılırmak Deltası doğa olarak inanılmaz çeşitlilikte habitatlar barındırıyor. 11 Haziran'da Paris'te bir sunum gerçekleştireceğim ve Kızılırmak Deltası'nın güzelliklerini anlatacağım." diye konuştu.

Kuş gözlemi turizmi 

Dünyada kuş gözleminin turizm haline geldiğine dikkati çeken Yoğurtcuoğlu, ilerinin yeni türleri fotoğraflamak için ülkeler arasında seyahat ettiklerini vurguladı.

Türkiye'nin zengin bir habitata sahip olduğunu, bundan dolayı yerli ve yabancı kuş gözlemcileri ve fotoğrafçılarının Türkiye'yi tercih ettiğini ifade eden Yoğurtcuoğlu, şunları söyledi:

"Dünyada milyonlarca insan bu işle ilgileniyor. Bunların da yüzde biri seyahat ediyor diğer kuşları görmek için. Bu pazar Uzakdoğu'da fotoğraf makineleriyle birlikte çok büyümüş durumda fotoğraf makineleriyle birlikte. Amerika'da, İngiltere'de, Kanada'da Avrupa'nın birçok ülkesinde kuş gözlemi kültür olarak insanların sürdürdüğü bir şey. Doğanın ve kuşların gözlemlenmesi bizdeki avcılığın evrimleşmiş hali. Sonuçta o hayvanlar ölmüyor ve siz bilimsel bir veri sağlamış oluyorsunuz her gözleminizde."

Yoğurtcuoğlu, dünyanın birçok ülkesinde insanların avcılıktan kuş gözlemciliğine geçtiğini, kuş gözlemine ilginin arttığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.