Dolar
32.34
Euro
35.19
Altın
2,160.10
ETH/USDT
3,391.90
BTC/USDT
65,323.00
BIST 100
8,718.11
Gündem

Adrasan'daki yangını 'karşı ateş' söndürdü

Orman Genel Müdürü Üzmez, Adrasan yangınını "karşı ateş verme" yöntemini kullanarak söndürdüklerini belirtti.

Mustafa Çiftçi, Orhan Kuzu  | 27.06.2016 - Güncelleme : 27.06.2016
Adrasan'daki yangını 'karşı ateş' söndürdü

Antalya

ANTALYA

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Adrasan yangınında "karşı ateş verme" yöntemini kullandıklarını belirterek, "Arazözleri arkanıza alarak direkt güçlü bir ekiple yanıcı materyali yakıyorsunuz. Neticede karşıdan da aynı yere yangın geliyor. Sizinki ufak ufak yanıp büyümeye başladığında onunla gelip kavuşan yangın otomatikmen çöküyor." dedi.

Üzmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün çok şiddetli bir havada Adrasan'da yangınının patlak verdiğini anlattı.

Yaklaşık 20 dakikada bin metre yol alan bir yangının etkili olduğunu dile getiren Üzmez, "Çok tehlikeliydi. O hızla gitseydi Çıralı'daki otellere bahçelere ve evlere sirayet etme durumu vardı. Biz de tedbir aldık. Ancak bazen su atmak, arazöz ve dozer göndermek de yangının hızına yetmeyebiliyor." diye konuştu.

Üzmez, dünyada uzman kişilerin kullandığı ender bir metotu kullandıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Adrasan yangınında 'karşı ateş verme' yöntemini kullandık. Yangının öndeki yanıcı materyalleri yok ederseniz yangın söner ama karşı ateş sizi de yakabilir, risk var. Arazözleri arkanıza alarak direkt güçlü bir ekiple yanıcı materyali yakıyorsunuz. Neticede karşıdan da aynı yere yangın geliyor. Sizinki ufak ufak yanıp büyümeye başladığında onunla gelip kavuşturan yangın otomatikmen çöküyor. Tabi şiddetli rüzgarda eğer orada yanıcı materyal olmayınca yangın başka istikametlere doğru gidiyor."

"Yangını yukarı doğru sevk ettik"

Adrasan yangınında bağ, bahçe, evler ve otellerin zarar göreceğini görünce karşı ateş metodunu kullandıklarını vurgulayan Üzmez, "Boğaza doğru cereyan yapan havada yangını yukarı doğru sevk ettik. Şu anda en zirvede bin metrede uçaklarımız ve helikopterlerimiz çalışıyorlar. Ayrıca bin metreye 10 tane büyük itfaiyede çıkardık. Yaklaşık 50 kişi orada 200-300 metre hortum atarak yangının etrafını çevirdiler. Soğutma işlemlerine devam ediyoruz. Geceye bir rüzgar olmazsa hayırlı haberleri vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Üzmez, sadece Adrasan'da 200 hektar civarında bir alanda söndürmeye yönelik çalışma yaptıklarını belirterek, ne kadar alanın yandığı konusunda net bir rakam vermelerinin şu an mümkün olmayacağını söyledi.

Yangını tamamen söndürdükten sonra buraları yeniden ağaçlandıracaklarını ifade eden Üzmez, Kumluca'da da tehlikeli bir durumun kalmadığını dile getirdi. 

Muhabir: Mustafa Çiftçi, Orhan Kuzu


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.