Dolar
32.32
Euro
34.81
Altın
2,301.87
ETH/USDT
3,114.00
BTC/USDT
63,630.00
BIST 100
10,276.88
Gündem

5. Parlamenterler Arası Kudüs Platformu Konferansı'na 75 ülkeden katılım olacak

TBMM İdare Amiri ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, 5. Parlamenterler Arası Kudüs Platformu Konferansı'na başta Asya, Avrupa, Latin Amerika ve Afrika olmak üzere 7 kıtadan 75 ülkeden 600'e yakın parlamenterin katılacağını açıkladı.

Aynur Ekiz  | 25.04.2024 - Güncelleme : 25.04.2024
5. Parlamenterler Arası Kudüs Platformu Konferansı'na 75 ülkeden katılım olacak Fotoğraf: Ömer Taha Çetin/AA

TBMM

Turan, yarın İstanbul'da başlayacak 5. Parlamenterler Arası Kudüs Platformu Konferansı'na ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Parlamenterler Arası Kudüs Platformu Yürütme Kurulu üyesi de olan Turan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde kurulan ve çalışmalarını TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un himayesinde sürdüren Parlamenterler Arası Kudüs Platformunun düzenleyeceği konferansta önemli kararların alınacağını söyledi.

Turan, konferansın 26-28 Nisan tarihleri arasında İstanbul'da yapılacağını bildirdi.

"Dünyanın ve Türkiye'nin gündemi değişse de biz Filistin ve Gazze'de yaşanan soykırımı ve zulmü gündemden düşürmeyeceğiz" diyen Turan, Filistin konusunun ilkesel duruşlarının ve temel prensiplerinin en belirgin maddesi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin siyasi, diplomasi ve parlamenter düzeydeki çabalarının ve girişimlerinin devam ettiğini kaydeden Turan, "Filistin'de yaşanan mezalimi tüm dünyaya anlatmayı sürdüreceğiz. 70 yılı aşkın süredir devam eden bu insanlık dışı vahşet ne yazık ki tüm dünyanın gözü önünde Batılı ülkelerin de koşulsuz destekleriyle hız kesmeden devam ediyor." diye konuştu.

"Ülkemizin hadsiz ve mesnetsiz suçlamalarla karşı karşıya kalması siyonistlerin planı ve oyunudur"

Uluslararası düzeyde böyle kapsamlı ve geniş bir toplantının Türkiye'de yapılmasının içeride sürdürülmek istenen anlamsız tartışmalara da bir cevap olacağını ifade eden Turan şöyle devam etti:

"Parlamenterler Arası Kudüs Platformu olarak ülkemizde düzenlediğimiz beşinci konferansımız İstanbul'da yapılacaktır. Konferansa başta Asya, Avrupa, Latin Amerika ve Afrika olmak üzere 7 kıtadan 75 ülkeden 600'e yakın parlamenter katılacak. 15 ülkenin meclis başkanı, 10 parlamento başkan yardımcısı ve 5 ülkenin Filistin dostluk grubu başkanı siyonist saldırıların durdurulması, başta Gazze olmak üzere tüm Filistin'de ateşkesin sağlanması konusunda görüşlerini, duygu ve düşüncelerini paylaşacak. Yarın açılışı yapılacak ve pazar gününe kadar çeşitli oturumların, komite toplantıları ve sunumların olacağı konferansta TBMM Başkanımız Sayın Numan Kurtulmuş ile Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan yurt dışından gelen parlamenterlere hitap edecek ve önemli mesajlar verecek. Ayrıca konferansın birçok uluslararası haber ajansı ve medya kuruluşu tarafından ilgiyle izleneceğini umuyorum. Türkiye, jeopolitik konumu ve siyasi duruşuyla dünyada ve bölgesinde sözünün gücü, gücünün tesiri olan bir ülkedir. Her platformda Filistin halkının haklı davasını savunan Cumhurbaşkanı'mızın ve ülkemizin hadsiz ve mesnetsiz suçlamalarla karşı karşıya kalması siyonistlerin planı ve oyunudur. Gazze ve Filistin konusunu iç politikaya alet etmeye çalışanlar, umarım Sayın Cumhurbaşkanı'mızın açıklamalarından, Filistin davasının ve mücadelesinin önemli isimlerinin ülkemize ziyaretlerinden ve şükran ifadelerinden gerekli dersleri almışlardır. Güneş balçıkla sıvanmaz."

"Küresel iyilik, küresel kötülüğü yenecektir"

Türkiye'nin hiçbir zaman Filistin'e, Gazze'ye kayıtsız kalmadığını ve sırtını dönmediğini vurgulayan Turan, "Bunu en iyi Filistin Devleti, Filistin direnişi, Filistin halkı ve bu davaya gönül verenler bilmektedir." dedi.

Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin "Bizi bilen bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir" sözünü hatırlatan Turan, "Dünyanın her yerinden gelen milletvekilleri ve meclis başkanlarıyla İstanbul'da güçlü bir irade ortaya koyacağız ve İsrail'in insanlık dışı saldırılarının hesabının sorulması için çaba göstereceğiz. Küresel iyilik, küresel kötülüğü yenecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Turan, başkenti Kudüs olan egemen ve bağımsız, toprak bütünlüğüne sahip bir Filistin devletinin varlığının kabulünün vazgeçilmez bir şart olduğunu vurguladı.

İşgalci siyonistlerin uluslararası platformlarda her yola ve yönteme başvurarak Türkiye’ye saldırdıklarını anlatan Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gazzeli kardeşlerimize yardımların ulaştırılması ve saldırıların durdurulması için devlet-millet canla başla çaba sarf ederken; bu duygu ve durumun küçük siyasi hesapların malzemesi haline dönüştürülerek, parçalaması en çok da Gazze'ye ve Gazzeli kardeşlerimize zarar vermektedir.

İsrail'e yardım edildiği, İsrail'le ticari ilişkilerin arttığı, hatta onlara silah yapımında kullanılan ekipmanlar sağlandığı iddialarıyla zihinleri bulandırmaya ve sokakları ısıtmaya çalışanlara tavsiyemiz; Filistin direnişini 'terör örgütü' olarak tanımlayıp İsrail ve sahiplerinin ağzıyla konuşanlara seslerini çıkartmaları, gösterilerini onların merkezlerinin önüne taşımaları, 31 Mart yerel seçimlerden sonra işgalci İsrail’in Dışişleri Bakanının Ankara ve İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili sevinç ve tebrik açıklamaları, Erdoğan ve Türkiye düşmanlığını içeren cümlelerine bakmalarıdır."

Türk milletinin bu çirkin oyunlara gelmediğini ve gelmeyeceğini kaydeden Turan, "Kudüs Gecesi düzenlenmesinin bile darbeye konu edildiği bir iklimden ve dönemden; devletin başkanının ve yol arkadaşlarının Kudüs ve Mescid-i Aksa sevdalılarına dönüştüğü bir iklime ve döneme gelindi." diye konuştu.

Hasan Turan, "İsrail’in bir terör devleti olduğunu, Gazze’de tarihin gördüğü en kanlı soykırım suçlarından birisini işlediğini, Orta Doğu'da en büyük sorunun bizatihi İsrail olduğunu muhataplarının yüzüne söylemekten hiçbir zaman çekinmeyen, 'one minute' haykırışıyla siyonist çetenin dokunulmazlığını paramparça eden, tüm dünyanın gözlerinin içine bakarak hakikatleri her platformda haykıran lider; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır. Ne siyonistler ne de onların aparatları Türkiye'yi hak bildiği doğru yoldan ayıramayacaktır." yorumunu yaptı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.