Dolar
39.67
Euro
45.70
Altın
3,367.85
ETH/USDT
2,421.80
BTC/USDT
103,368.00
BIST 100
9,203.37
Dünya

Japonya ve Güney Kore anlaşmaya vardı

Japonya ve Güney Kore, savaş yıllarında Japon askerleri tarafından köle olarak kullanılan kadınlar konusunda anlaşmaya vardı.

Büşra Selvi Öğütcen  | 28.12.2015 - Güncelleme : 28.12.2015
Japonya ve Güney Kore anlaşmaya vardı

Ankara

SEUL

Japonya ve Güney Kore, savaş yıllarında Japon askerleri tarafından köle olarak kullanılan kadınlar konusunda anlaşmaya vardı. 

Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida'nın Güney Kore ziyareti sırasında varılan anlaşmada, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin köle olarak kullanılan kadınlardan özür dilemesi ve 8,3 milyon dolarlık yardım fonu ödenmesi öngörülüyor. 

Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se, Kişida ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Japonya'nın verdiği sözleri dürüstçe yerine getirmesi halinde anlaşmanın nihai ve değiştirilemez olduğunu kaydetti.

Savaş yıllarında Japon askerleri tarafından köle olarak kullanılan Güney Koreli kadınlardan sadece 50'si şu anda hayatta. Mağduriyetlerinin hala devam ettiğini belirten kadınlar, her hafta Japonya’nın Seul Büyükelçiliği önünde protesto düzenliyor.

Japonya, 1965'te imzalanan anlaşmayla Kore'yi işgal ettiği dönemle ilgili tüm tazminat konularının çözüldüğünü ileri sürüyor. Güney Kore ise bazı vatandaşlarının seks kölesi olarak kullanılması da dahil işlenen savaş suçlarının yeniden ele alınması gerektiğini savunuyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın