Dolar
32.39
Euro
35.06
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,550.20
BTC/USDT
70,244.00
BIST 100
9,149.26
Dünya

İsrail'de Netanyahu liderliğindeki "en sağcı" kabinenin dağılımı belli oldu

Netanyahu'nun Likud Partisi, Savunma, Adalet, Dışişleri bakanlıklarını aldı.

Enes Canlı  | 29.12.2022 - Güncelleme : 29.12.2022
İsrail'de Netanyahu liderliğindeki "en sağcı" kabinenin dağılımı belli oldu

Quds

İsrail'de Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu'nun "ülke tarihinin en sağcı hükümeti" olarak nitelendirilen kabinesindeki isimler belli oldu.

İsrail'de 1 Kasım'daki seçimlerin ardından Likud Partisi 32, aşırı sağcı müttefikleri Dini Siyonizm, Yahudilik Gücü ve Noam'ın listesi 14, Ultra Ortodoks partiler; Şas 11 ve Birleşik Tevrat Yahudilik 7 milletvekiliyle Netanyahu bloku 120 sandalyeli Mecliste 64 sandalye kazanarak çoğunluğu elde etti.

Netanyahu'nun aşırı sağcı ve Ultra Ortodoks partilerle kurduğu hükümette, Savunma Bakanlığına Likud Partisi'nden daha önce de ordunun komuta kademesinde görev yapan Yaov Gallant getirildi.

Likud kurmaylarından Yariv Levin Adalet Bakanlığı, Eli Cohen dönüşümle Dışişleri Bakanlığına getirildi. Likud, turizm, kültür-spor, çevre koruma, ulaştırma, tarım, eğitim gibi toplam 18 bakanlık aldı.

Likud Partisi'nden eşcinsel olan Amir Ohana, bugün gerçekleşen oturumda Meclis Başkan'ı seçildi.

Netanyahu'nun hükümet programının başında, "Yahudilerin İsrail'in tüm topraklarında ayrıcalıklı ve sorgulanamaz yaşama hakkı olduğu" ifadesi yer aldı. Ardından, hükümetin, işgal altındaki Batı Şeria ve Golan Tepeleri dahil, Necef Çölü ve Celile bölgesinde Yahudi yerleşim yerleri kuracağı ve mevcutları genişleteceği kaydedildi.

Aşırı sağcılar güvenlik güçleri ve işgal altındaki Batı Şeria'da "yetki" elde etti

Netanyahu'nun aşırı sağcı müttefikleri Dini Siyonizm Partisi lideri Bezalel Smotrich ve Yahudi Gücü Itamar Ben-Gvir de talep ettikleri üst düzey görevlere geldi.

İsrail siyasetinde ırkçı ve ayrımcı söylemleri, yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine yönelik desteğiyle tanınan Smotrich, Netanyahu ile yaptığı koalisyon görüşmelerinde Maliye Bakanlığı ve toplamda 4 koltuk için anlaştı.

Smotrich'in İsrail ordusuna bağlı "Sivil İşleri İdaresi" ile "Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi"nden (COGAT) sorumlu bir bakanlık alarak burada söz sahibi olma talebi de karşılandı. Kamuoyunda "Smotrich yasası" olarak da bilinen COGAT ve Sivil İşler İdaresinde Smotrich'e önemli yetkiler tanıyacak ve bu birimlere komutan atamasını sağlayacak yasa tasarısı dün İsrail Meclisinden geçerek yasalaştı.

İsrail ordusuna bağlı bu iki birim, işgal altındaki Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinden, Filistinlilerin inşa faaliyetlerinden ve çalışma ile seyahat izinlerinden sorumlu. Netanyahu'nun Dini Siyonizm ile imzaladığı koalisyon anlaşmasında, Batı Şeria'daki İsrail nezdinde de illegal kabul edilen gecekondu yerleşimlerin "60 gün içinde meşrulaştırılması" maddesi yer aldı.

Ben-Gvir, geniş yetkilerle Ulusal Güvenlik Bakanı

İsrail'deki seçim sürecinde tahrik edici eylemleri ve ırkçı söylemleri nedeniyle yakından izlenen bir diğer isim de Yahudi Gücü Partisi lideri Itamar Ben-Gvir. Güvenlik güçlerinden sorumlu Ulusal Güvenlik Bakanlığı için Netanyahu ile anlaşan Ben-Gvir'in polis üzerindeki yetkileri de genişletildi.

Ben-Gvir ayrıca İsrail ordusuna bağlı kolluk gücü "Sınır polisi" konusunda da söz sahibi oldu. Bu nedenle, işgal altındaki Batı Şeria'da da görev yapan bu kolluk kuvvetinde, İsrail ordusu ile bakanlık arasında yetki çatışması doğacağı değerlendiriliyor.

Ben Gvir'in, İsrail'in güneyindeki bedevi nüfusun yaşadığı Necef Çölü ile kuzeyindeki Tiberya Gölü yakınlarında Celile bölgesinden sorumlu bakanlığı da partisi bünyesine dahil ettiği belirtiliyor.

Ben-Gvir'in imzaladığı koalisyon anlaşmasında, "İsrail askerlerine ve güvenlik güçlerine yargı dokunulmazlığı, Filistin bayrağının yasaklanması, terör suçlarına idam cezası, terör suçuna karışan Doğu Kudüslü Filistinlilerin sınır dışı edilmesi, seçimlerde adayların ırkçı tahrik edici söylem gerekçesiyle yasaklanmasının kaldırılması" gibi maddeler üzerinde anlaşıldı.

Netanyahu'nun ittifak ettiği diğer aşırı sağcı parti Noam, seçim kampanyasında LGBT karşıtı politikalarla öne çıktı. Netanyahu, Noam'ın tek milletvekili olan lideri Avi Moaz ile yaklaşık 40 milyon dolar bütçeyle kurulacak Başbakanlığa bağlı "Yahudi Kimliği İdaresi" için anlaştı. Moaz, ayrıca Sovyet ülkelerinden İsrail'e Yahudi göçüyle ilgilenen Nativ birimi ve Eğitim Bakanlığında üst düzey bir rol üstlenmesi bekleniyor. İsrail basınında, Yahudilik inancına ilişkin keskin görüşleri bulunan Moaz'ın görev sahasının diaspora Yahudileriyle ilişkilere zarar verebileceği yorumu yapılıyor.

Ultra Ortodoks partiler

Netanyahu'nun koalisyonunda yer alan Birleşik Tevrat Partisi, İnşaat ve İskan ile Kudüs İşleri Bakanlığını aldı. Bunun yanı sıra partiden milletvekilleri Meclis'teki Maliye Komitesi Başkanlığı ve bütçesi yaklaşık 142 milyon dolara çıkartılması planlanan Ultra Ortodoks Toplumu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma İdaresini aldı.

Ultra Ortodoks Şas Partisi lideri Arya Deri, İçişleri ve Sağlık bakanlıkları ile Başbakan Yardımcılığı görevini aldı. Şas Partisi ise kabinedeki kalkınma, dini işlerin olduğu toplam 6 bakanlık elde etti.

Bu arada "vergi usulsüzlüğü"nden hüküm giyen Arya Deri'nin kabinede yer alması için yasa değişikliği yapıldı. İsrail'deki yasalara göre hükümlü bir kişi kabinede yer alamıyordu. Ancak Mecliste çoğunluğu elde eden Netanyahu bloku, güvenoyuna günler kala Deri'nin bakan olmasını engelleyen yasayı değiştirdi.

Mecliste açıklanan 5'i kadın, 30 bakanlı kabinedeki parti ve isim dağılımı şöyle:

Likud Binyamin Netanyahu, Başbakan

Likud Yaov Gallant Savunma Bakanı

Likud Eli Cohen: Dışişleri Bakanı

Likud Yariv Levin: Adalet Bakanı

Likud Gila Gamliel: İstihbarat Bakanı

Likud Nir Barakat: Ekonomi Bakanı

Likud Ron Dermer: Stratejik İşler Bakanı

Likud Yisrael Katz: Enerji Bakanı

Likud Haim Katz: Turizm Bakanı

Likud Idit Silman: Çevre Koruma Bakanı

Likud Miri Regev: Ulaştırma Bakanı

Likud Avi Dichter: Tarım Bakanı

Likud Miki Zohar: Kültür ve Spor Bakanı

Likud Ofir Akunis: Bilim ve Teknoloji Bakanı

Likud Amichai Chikli: Diaspora ve Eşitlik Bakanı

Likud Shlomo Karhi: İletişim Bakanı

Likud Yoav Kich: Eğitim Bakanı

Likud Galit Distal Atbaryan: Başbakanlık Ofisi Bakanı

Yahudi Gücü Itamar Ben Gvir: Ulusal Güvenlik Bakanı

Yahudi Gücü Yitzchak Wasserlauf: Necef ve Galile Kalkınma Bakanlığı

Yahudi Gücü Amichai Eliyahu: Miras Bakanlığı

Dini Siyonizm Bezalel Smotrich: Maliye Bakanlığı, Savunma Bakanlığı'nda COGAT ve Sivil İşler'den Sorumlu Bakan

Dini Siyonizm Ofir Sofer: Aliyah ve Entegrasyon Bakanlığı

Dini Siyonizm Orit Strock: Yasadışı Yahudi yerleşimlerinden sorumlu Ulusal Misyonlar Bakanlığı

Şas Arya Deri: İçişleri Bakanı, Sağlık Bakanı, Başbakan Yardımcısı

Şas Yaakov Margi: Refah Bakanı

Şas Michael Malkielli: Dini İşler Bakanı

Şas Haim Biton: Eğitimden sorumlu Devlet Bakanı

Birleşik Tevrat Yahudilik Yitzchak Goldknopf: İnşaat ve İskan Bakanlığı,

Birleşik Tevrat Meir Porush: Kudüs İşleri Bakanı8

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın