Dünya

Bakü'de 19 Mayıs şöleni düzenlendi

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla şölen düzenlendi.

20.05.2018 - Güncelleme : 20.05.2018
Bakü'de 19 Mayıs şöleni düzenlendi Fotoğraf: AA/Resul Rehimov

BAKÜ 

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla şölen düzenlendi.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğince yapılan programa, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, Büyükelçi Erkan Özoral, Askeri Ataşe Tuğgeneral Zafer Ocak, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Azerbaycanlı devlet yetkilileri ve milletvekilleri, büyükelçilik çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Haydar Aliyev Sarayı'nda gerçekleştirilen program, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ile Gençliğin Ata'ya Cevabı'nın seslendirildiği etkinlikte konuşan Büyükelçi Özoral, Türk milletinin Atatürk'ün açtığı yolda ilerleyişe devam ettiğini söyledi.

Bu ay Azerbaycan'ın 100. kuruluş yıl dönümü ile merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in 95. doğum yıl dönümünün de kutlandığını hatırlatan Özoral, şöyle devam etti:

"Arkamızda Azerbaycan'ın olduğunu bilmek bize gurur veriyor. Gençlerimize güvenimiz tam. Cumhuriyet kurulduğunda o zamanki gençlerimiz nasıl canlarını feda ettilerse bugünkü gençler de aynı düşünceyle canlarını feda etmeye hazır. Bunu 15 Temmuz'da gördük. Geleceğe güvenle bakıyoruz. Bunun sebebi de gençlerimiz." 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hasanov da "tek millet iki devlet" olan iki ülkenin sevincinin de kederinin de bir olduğunu belirtti.

19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün 38 yaşında olduğunu hatırlatan Hasanov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"38 yaşında Türkiye'nin kurtuluş misyonunu omuzlayan bu kahraman Türk subayı ve silah arkadaşlarının o zaman Türk gençlerini etrafında toplayarak mücadeleye başlaması gurur duyulacak bir olaydır. Kurtuluşun iki şartı var. Biri milli irade, biri de milli iradeyi seferber eden lider. Türk halkının milli iradesini seferber eden Atatürk hiçbir zaman unutulmayacaktır. Aynı şekilde Haydar Aliyev de unutulmayacaktır."

Müzik ve dans gösterileriyle devam eden etkinlikte, TRT halk dansları topluluğunun sahnelediği Hatay, Trakya, Marmara, Trabzon ve Artvin yörelerine ait halk oyunları davetlilerden büyük ilgi gördü.

Davetliler, Bakü Türk Anadolu Lisesi Rock Grubu'nun seslendirdiği "İzmir Marşı"na eşlik etti. TRT ses sanatçıları Zafer Albayrak ve Özlem Üngör Kavadar'ın seslendirdiği şarkılar da büyük alkış aldı.

Etkinlik, şarkıcı Lara'nın konseriyle sona erdi. 

Muhabir: Ruslan Rehimov

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.