Ekonomi

BE, bien parametrat ekonomikë në shtator

Komisioni Evropian tha se që të dyja zonat e BE-së kanë regjistruar rënie në shtator

Gökhan Ergöçün   | 27.09.2019
BE, bien parametrat ekonomikë në shtator

Stamboll

Parametrat ekonomikë në bazë mujore shënuan rënie si në Eurozonë ashtu edhe brenda bllokut 28 anëtarësh, njoftoi sot Komisioni Evropian, transmeton Anadolu Agency (AA).

Treguesi i parametrave ekonomike këtë muaj në 28 vendet e BE-së dhe në Eurozonë ra për 1.4 pikë duke shkuar në 101.7 respektivisht në 100 krahasuar me gushtin, thuhet në njoftimin e KE-së.

Rënia në Eurozonë bazohet në uljen e besimit në industri dhe tregun me pakicë, ndërsa përmirësime vërehen në mesin e konsumatorëve ndërsa shërbimet dhe ndërtimi mbeti i pandryshuar.

Në mesin e ekonomive më të mëdha, parametrat ekonomikë shënuan rënie në Holandë dhe Spanjë (që të dyja me -3.1 pikë), Gjermania (-1.2 pikë) dhe më së paku Italia (me -0.8 pikë), thuhet në njoftim.

Zona euro, apo EA19 përfshinë vendet anëtare të cilat përdorin vetëm monedhën e euros ndërsa BE28 përfshinë të gjitha vendet anëtare të bllokut.

"Në bazë të zonës euro, besimi u përkeqësua ndjeshëm në industri, mbeti i njëjtë në shërbime dhe u përmirësua në mesin e konsumatorëve", theksoi Komisioni.

"Sidoqoftë, besimi i BE-së në ndërtim ra ndjeshëm, ndërsa u përmirësua dukshëm në tregtinë me pakicë. Rritja e besimit në shërbimet financiare të BE-së ishte në përputhje me zhvillimet në zonën e euros", thuhet më tej.

KE-ja tha se sipas Treguesit të Klimës së Biznesit, të gjithë komponentët ishin përkeqësuar, ku në zonën euro kishte rënie nga 0.34 pikë në -0.22 pikë në shtator.Në ueb-faqen e Anadolu Agency mbi sistemin rrjedhës të lajmeve të AA një pjesë e lajmeve të ofruara ndaj abonentëve publikohen duke u përmbledhur. Për abonim ju lutemi na kontaktoni.
Tema relevante
Bu haberi paylaşın