Dolar
32.31
Euro
34.87
Altın
2,194.50
ETH/USDT
3,577.00
BTC/USDT
70,589.00
BIST 100
8,994.47
Gündem

Türkiye'den KKTC'ye 'can suyu'

Temiz suyu Mersin'den KKTC'ye ulaştıracak, "Asrın Projesi" olarak nitelendirilen "Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi", bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılışını yapacağı törenle faaliyete geçecek.

Murat Demirci  | 16.10.2015 - Güncelleme : 16.10.2015
Türkiye'den KKTC'ye 'can suyu'

Lefkoşa

LEFKOŞA - MURAT DEMİRCİ

Mersin'deki Alaköprü Barajı'nda tutulan suyu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) ulaştıracak, "Asrın Projesi" olarak nitelendirilen "Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi", bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yapacağı törenle faaliyete geçecek.

Deniz geçişi kısmı Kalyon İnşaat tarafından üstlenilen proje ile su kaynakları bakımından kısıtlı olan KKTC'nin temiz su ihtiyacı gideriliyor. 

Kalyon İnşaat KKTC Deniz Geçişi İsale Hattı Proje Direktörü Abdullah Halit Erenay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KKTC halkına su kaynağı sağlamak üzere hazırlanan Türkiye'den KKTC'ye İçme Suyu Temin Projesi'nde Türk mühendislerin bilgi, deneyim ve gücünü ortaya koyduğunu dile getirdi. 

Su ihtiyacının hemen hemen tamamını yeraltı su kaynaklarından karşılayan KKTC'de Türkiye’den yılda 75 milyon metreküp su iletilecek olan projenin en önemli kısmı olan deniz geçişi için Türk mühendislerin, deniz içerisinde 250 metre derinlikte askıda boru geçişini planlayıp uyguladığını kaydeden Erenay, "dünyada bir ilk" olan proje ile Türkiye'nin, dünyaya satılabilecek tamamen yeni bir iletim modeli geliştirmiş olduğunu söyledi. 

Erenay, projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu’nun katılımlarıyla bugün Türkiye tarafında Mersin-Anamur’da Anamur Stadyumu ile KKTC tarafında Girne-Çamlıbel İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde gerçekleştirilecek açılış töreni sonrası faaliyete geçeceğini belirtti.

Erenay, KKTC'nin su problemini köklü bir çözüme kavuşturmak maksadıyla hayata geçirilen projenin Türkiye ile KKTC tarafında birer baraj ve 80 kilometresi deniz geçişi olmak üzere toplam 107 kilometrelik isale hattından oluştuğunu ifade etti. 

 "Proje, hem temiz su hem de sulu tarım ile gelir artışı sağlayacak"

KKTC vatandaşlarına sadece temiz su kazandırmakla kalmayacak, sulu tarım imkanı sayesinde önemli gelir artışı da sağlayacak bu projede yer almaktan büyük mutluluk ve gurur duyduklarını dile getiren Erenay, "Kalyon İnşaat olarak bu projede uyguladığımız deniz geçişi isale hattı 80 kilometre uzunluğunda. Deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçirilen yüksek yoğunluklu polietilen boru hattı dünyada bir ilk olma özelliğine sahip ve bununla büyük gurur duyuyoruz. Sadece dört yılda tamamlanan bu dev projeyle Toros Dağları’nın bereketli suyunun yılda 75 milyon metreküplük kısmı, 107 kilometre uzunluktaki isale hattından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne iletilecek" diye konuştu.

Proje Direktörü Abdullah Halit Erenay, deniz yüzeyinin 250 metre altında ve 80 kilometre uzunluğunda askıda polietilen boru hattı döşeyerek Türk mühendisliği ile deniz geçişi boru hattının döşenmesine Türkiye ve KKTC kıyı kesimlerinde 20 metre su derinliğine ulaşıncaya kadar gömülü olarak devam edildiğini anlattı.

Kıbrıs'ın 2050 yılına kadar su ihtiyacı karşılanacak

Proje ile KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, 2050 yılına kadar Kıbrıs’ın bütün içme suyu ihtiyacını karşılayacak. 

Suyun yaklaşık 38 milyon metreküpü, KKTC’de inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra içme suyu maksatlı kullanılacak. Kalan 37 milyon metreküp su ise zirai sulama amaçlı kullanılacak.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.