Dolar
32.26
Euro
34.74
Altın
2,361.01
ETH/USDT
2,908.60
BTC/USDT
60,869.00
BIST 100
10,218.58
Gündem, arşiv

Biz sadece hukukun üstünlüğünün temsilcileriyiz

Yargıtay'da 201 üyenin oyuyla Başkanlığa seçilen Ali Alkan, Yargıtay'da hiç kimsenin belli bir grubun temsilcisi olmadığını söyledi.

07.05.2012 - Güncelleme : 07.05.2012
Biz sadece hukukun üstünlüğünün temsilcileriyiz

ANKARA

Yargıtay Birinci Başkanlığı'na Onüçüncü Hukuk Dairesi Başkanı Ali Alkan ilk turda seçildi.Nazım Kaynak'ın yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan Yargıtay Birinci Başkanlığı için Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca seçim yapıldı.
Seçimin ilk turunda başkanlığa Onüçüncü Hukuk Dairesi Başkanı Ali Alkan seçildi. Diğer adaylar Üçüncü Hukuk Dairesi Başkanı Kemalettin Yüksel 39, Beşinci Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Ceylani Tuğrul 92 oyda kaldı. 
Başkan Ali Alkan, önümüzdeki saatlerde basın mensuplarıyla bir araya gelecek.

Ali Alkan'ın özgeçmişi
Ali Alkan, 9 Şubat 1950 tarihinde Kızılcahamam'da doğdu. Ankara Yıldırım Beyazıt Lisesi'ni bitiren Alkan, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1973 yılında mezun oldu.
Ankara'da hakim adayı olarak mesleğe başlayan Alkan, sırasıyla Pervari, Çayıralan, Haymana Hakimliği, Ankara Ticaret Mahkemesi Üyeliği ve Başkanlığı ile Ankara Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı görevlerinde bulundu.
26 Mayıs 1997 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Ali Alkan, Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca 14 Eylül 2009 tarihinde Yargıtay Onüçüncü Hukuk Dairesi Başkanlığı'na seçildi. Alkan, evli ve bir çocuk babası.

Başkanvekilliği'ne Bilgen seçildi
Yargıtay Birinci Başkanvekilliği'ne, 23. Hukuk Dairesi Başkanı Mahmut Bilgen seçildi. 
Erdal Sanlı'nın yaş haddinden emekli olmasıyla boşalan Yargıtay Birinci Başkanvekilliği için seçim yapıldı. 
İki aday arasında geçen seçimde, Yargıtay 23. Hukuk Dairesi Başkanı Bilgen 200 oy alarak başkanvekilliğine seçilirken, diğer aday 11. Hukuk Dairesi Üyesi Ahmet Özgan 145 oy aldı. 
Birinci Başkanvekilliği'ne seçilen Mahmut Bilgen, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Başkanlığı'nı da yürütecek.

Bilgen'in özgeçmişi
Mardin'de 1949 yılında doğan Bilgen, 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. İstanbul hakim adayı olarak mesleğe başlayan Bilgen, Mutki Cumhuriyet Savcılığı, Koyulhisar, Boğazlıyan, Milas ve Bursa hakimliği görevlerinde bulundu. 
Bilgen, 19 Temmuz 2004'de Yargıtay üyeliğine, 10 Mart 2011'de Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca Yargıtay 23. Hukuk Dairesi Başkanlığı'na seçildi. 
İngilizce bilen, çeşitli eserleri ve yayımlanmış çok sayıda makalesi bulunan Bilgen, evli ve iki çocuk babası.

İlk basın toplantısı
Yargıtay Başkanı Ali Alkan, başkanlık seçiminin ardından, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, kökleri Osmanlı İmparatorluğu'na dayanan, Cumhuriyet'in kurulmasının ardından Cumhuriyet ve demokrasinin teminatı haline gelen Yargıtay'ın başkanı seçilmekten duyduğu gururu dile getirdi. 
Bu görevin büyük bir sorumluluğu da omuzlarına yüklediğinin farkında olduğunu belirten Alkan, seçimde ''Çok değerli iki sınıf arkadaşıyla'' yarıştığını söyledi.
Alkan, ''Kendisini yönetenlere göre misyon, vizyon, ilke, amaç, hedef ve strateji değiştiren değil, tüm bu hususları kurumsal kimliğinin parçası haline getirmiş, hizmette kalite, istikrar ve devamlılığı temel ilke haline getirmiş bir Yargıtay hedefliyoruz'' dedi.
Yargıtay'da hiç kimsenin belli bir grubun, belli bir düşüncenin ve belli bir inancın temsilcisi durumunda olmadığını belirten Alkan, ''Yargıtay'daki bütün arkadaşlarımız hukukun ve hukukun üstünlüğünün temsilcisi durumundadırlar ve bu amaçla çalışmalarını sürdürmektedirler. Bu şekildeki düşünceleri kınıyorum'' şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın