Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,570.90
BTC/USDT
70,504.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

Van'da 3 kişi MERS şüphesiyle karantinaya alındı

Van'da Umre'den döndükleri belirtilen 2'si kadın 3 kişi, MERS hastalığı şüphesiyle kentteki hastanelerde karantinaya alındı.

07.03.2015 - Güncelleme : 07.03.2015
Van'da 3 kişi MERS şüphesiyle karantinaya alındı

VAN

Van'da Umre'den döndükleri belirtilen 2'si kadın 3 kişi, MERS hastalığı şüphesiyle kentteki hastanelerde karantinaya alındı.

Alınan bilgiye göre, Umre ziyaretinden dönen 71 yaşındaki Hediye Aydın ile adları öğrenilemeyen bir çift, bir haftadan beri baş ağrısı, öksürük, bulantı, kusma, nefes darlığı ve ateş şikayetlerinin artması üzerine kentteki özel bir hastane ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezine başvurdu.

Yapılan tetkiklerin ardından göğüs hastalıkları uzmanı ve enfeksiyon uzmanı ile gerçekleştirilen görüşmede, bu kişilerin MERS hastalığı şüphesiyle Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevkine karar verildi.

Hastanede karantina altına alınan hastaların sağlık durumlarıyla ilgili yarın açıklama yapılacağı öğrenilirken, çiftin Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevki sonrası özel hastanede hasta, hasta yakınları ve personelin maske taktığı, temizlik görevlilerinin ise hastanenin iç ve dış kısımlarını yıkamaya başladığı gözlemlendi.

Corona virüsünün yol açtığı bulaşıcı solunum yolu hastalığı MERS, ilk kez Suudi Arabistan'da Eylül 2012'de ortaya çıktı. MERS vakaları ve hastalık nedeniyle yaşanan ölümlerin çoğu da bu ülkede kaydediliyor.

"Hastalarımızın genel durumları iyi"

 Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Cafer Alhan, beraberinde Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Remzi Toprak ile Umre ziyaretinden dönen 2'si kadın 3 kişinin gözlem altına alınmasıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Hastaların, üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetlerinin artması ve yurtdışından yeni gelmeleri üzerine kentteki özel bir hastane ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi'ne başvurduğunu hatırlatan Alhan, hastaların bu nedenle hastanelerine sevk edildiğini söyledi.

Alhan, hastaların Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Toprak tarafından değerlendirildiğini ve yurtdışı durumlarının olması nedeniyle enfeksiyon hastalıkları bölümünde gözlem altına alındığını aktararak, şöyle devam etti:

"Tanı konulmuş herhangi bir MERS virüsü pozitif hastalığı henüz tespit edilmemiştir ancak hastalarımızın sadece üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları mevcuttur ve yakın zamanda yurtdışından geliş öyküleri nedeniyle biz gözlem altına aldık. Hastalarımızın tetkikleri yapıldı, tedavilerine başlandı. Şu anda sonuçları bekliyoruz. Sonuçların da yaklaşık bir hafta içerisinde çıkmasını bekliyoruz. Bu süre zarfında hastalarımız gözlem altında tutulacak. Hastalarımızın genel durumları iyi. Yoğun bakım gerektirecek durumları yok."

Hastalardan birinin Umre'ye gitmeden önce de üst solunum şikayetinin bulunduğunu, Umre'den döndükten sonra da rahatsızlığının devam etmesi üzerine hastaneye başvurduğunu belirten Alhan, gelişen şüphe nedeniyle hastanelerinde hizmette herhangi bir aksaklık yaşanmadığını, hastalar için ayrı bir servisin düzenlendiğini vurguladı.

Gerekli tüm tedbirlerin alındığını da belirten Alhan, Ebola virüsü iddiasının asılsız olduğunu, bahse konu virüs belirtilerinin hastalarda mevcut olmadığını ve daha önceden de benzer şikayetlerde her iki virüse rastlanmadığını sözlerine ekledi.

Hastaların tedavi ve tetkiklerini yürüten Dr. Toprak ise üç ay önceki bir salgında da yaklaşık 10 kişinin kendilerine başvurduğunu, bugüne kadar tedavi gören 16 hastada da pozitif bulgulara rastlanmadığını kaydetti.

Hastaları olabilecek bir toplumsal salgının önüne geçebilmek için gözlem altına aldıklarını anlatan Toprak, sonuçların ellerine ulaşmasına kadar alınan tedbirlerin sürdürüleceğini bildirdi.

Muhabir: Sıtkı Yıldız

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın