Dolar
32.26
Euro
34.77
Altın
2,315.83
ETH/USDT
3,071.80
BTC/USDT
63,554.00
BIST 100
10,174.81
Gündem, arşiv

AB ile tarihi anlaşma imzalandı

Türkiye ile AB arasında "Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni" ve "Geri Kabul Anlaşması" imzalandı.

16.12.2013 - Güncelleme : 16.12.2013
AB ile tarihi anlaşma imzalandı

ANKARA 

Türkiye ile AB arasında, Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni ve Geri Kabul Anlaşması imzalandı. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström, Ankara Palas'da Türkiye-AB Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metnine imza attı. 

İmza töreninin ardından konuşan Davutoğlu, Türkiye'nin tarihi ve coğrafi olarak Avrupa'nın parçası olduğunu belirterek, "Tarihi bir noktaya geldik. Anlaşmanın Türkiye ve AB'ye hayırlı olmasını, halklarımızın kaynaşmasına vesile olmasını diliyorum" dedi. 

Törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve sürece destek olan tüm bakan ve bürokratlara teşekkür eden Davutoğlu, şunları söyledi:

"Önümüzde üç aşama var. Birincisi bugünden başlayacak olan psikolojik devrim aşaması. Algılar değişecek, vize serbestisi ile Türkiye ve AB halkları arasında iletişimde yeni dönem başlayacak. İkinci aşamada, önümüzdeki 3-3.5 yıl boyunca kurumlar arasındaki çalışmalar hızlanacak ve artacak. En önemlisi ise uzun vadede Türkiye ve Avrupa halkları, yoğun bir etkileşim içine girecekler."

Pozitif etkileri yakın dönemde görülecek

AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström,  sürecin pozitif etkilerinin Türk vatandaşları ve Avrupa ülkeleri tarafından yakın dönemde görülebileceğini söyledi.

Tören öncesinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström'ün katılımıyla Vize Serbestisi Diyaloğu'nun ilk toplantısı yapıldı.

Her iki anlaşmaya da Avrupa Birliği adına AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström imza atarken, Türkiye adına Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni'ni Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Geri Kabul Anlaşması'nı ise İçişleri Bakanı Muammer Güler imzaladı.

Törende konuşan Malmström, Türkiye ve AB arasındaki işbirliği için önemli bir adım atıldığını belirterek, "Halklarımızı birleştiriyor, karşılıklı güven inşa ediyoruz. Paralel olarak iki önemli inisiyatifi başlatıyoruz. Bu ilişkilerin ikili ilişkilerimiz için son derece önemli etkileri olacak ve vatandaşlarımız bunun pozitif etkilerini yakın dönemde görebilecekler" dedi.

Üçüncü ülke vatandaşlarıyla ilgili bölüm 

Geri Kabul Anlaşması'nın uzun süren fakat son derece yapıcı müzakerelerin sonucunda oluştuğunu dile getiren Malmström, anlaşmanın düzensiz yasa dışı göçle ilgili yeni bir işbirliği sürecini başlattığını söyledi. Malmström, üçüncü ülke vatandaşlarının geri kabulüyle ilgili bölümünün, anlaşmanın yürürlüğe girmesinden üç yıl sonra uygulamaya konulacağını vurguladı.

Malmström, Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni'yle ilgili de imza ile başlayan diyalog sürecinin temel hedefinin Schengen vizesinin Türk vatandaşlarına yönelik uygulamasının kaldırılmasına yönelik olduğunu belirterek, süreç içinde yol haritasında yer alan gereklerin yerine getirilip getirilmediğinin değerlendirileceğini dile getirdi.

Türkiye ve AB arasında imzalanan geri kabul anlaşmasının, vize yol haritasının gereklerinden biri olduğuna değinen Malmström, Türkiye ile son derece yapıcı toplantılara başlayacaklarını belirtti. Türkiye'nin endişelerinin diyalog çerçevesinde değerlendirileceğini kaydeden Malmström, "Bu endişelere mümkün olduğunca en iyi biçimde çözüm bulmaya çalışacağız" diye konuştu.

Vize serbestisi konusundaki müzakerelerin ne kadar süreceğini tam olarak kestiremediklerini belirten Malmström, yol haritasının her iki tarafa da avantaj sağlayacak şekilde başarılı bir biçimde tamamlanması gerektiğine işaret etti.

Malmström, "Biz kendi açımızdan hızlı bir biçimde gerçekleşmesi adına teknik ve mali anlamda idari kapasitelerin geliştirilmesi konusunda katkılarımızı sunacağız, yol haritasının gereklerinin yerine getirilmesini sağlayacağız" dedi.

Süreç başladı

Türkiye ile AB arasında Geri Kabul Anlaşması ve Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni'nin imzalanmasıyla Türk vatandaşlarına AB vizesini kaldıracak süreç başladı.

Sürecin getirileri şöyle:

-Üçüncü ülke vatandaşlarının geri kabulüne, Geri Kabul Anlaşması'nın yürürlüğe girişinden ancak 3 yıl sonra başlanacak.
-Sürecin olumlu devam etmesi halinde, anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten 3,5 yıl ve anlaşmanın üçüncü ülke vatandaşları için geçerli olacağı tarihten sadece 6 ay sonra Türk vatandaşları için vize muafiyeti kararı alınacak.
-3 yıllık süre zarfında Türkiye, mevcut ikili anlaşmalar dışında sadece kendi vatandaşlarını geri kabul etme yükümlülüğü altında.
-Bir göçmenin Türkiye'ye iadesi için bu kişinin son olarak Türkiye üzerinden AB topraklarına giriş yaptığının somut belgelerle kanıtlanması ve bu durumun Türkiye tarafından kabul edilmesi gerekiyor.
-Sürecin öngörülen süre içerisinde vize muafiyeti ile sonuçlanmaması halinde anlaşmanın Türkiye tarafından tek taraflı feshi mümkün.

-AB vize muafiyeti kararını nitelikli oyçokluğuyla alacak. İçişlerinde egemenliğini Brüksel'e devretmeyen İngiltere ve İrlanda'nın katılmayacağı oylamada 26 üye ülke oy kullanacak. 

-Nitelikli çoğunluk için üye ülkelerin yüzde 55'inin ve AB nüfusunun yüzde 65'inin onayı gerekiyor. Diplomatik kaynaklar, vize muafiyetinde kilidin Almanya'da olduğunu, Berlin yönetiminin "evet" demesi halinde diğer üye ülkelerin süreci engellemelerinin pratikte mümkün gözükmediğini vurguluyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın