Dolar
32.40
Euro
34.80
Altın
2,307.79
ETH/USDT
3,014.50
BTC/USDT
59,782.00
BIST 100
10,208.65
Gündem, arşiv

Abdullah Gül'e takipsizlik kararı

On birinci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında Refah Partisi dönemine ait "Kayıp trilyon" soruşturmasına ilişkin takipsizlik kararı verildi.

05.12.2014 - Güncelleme : 05.12.2014
Abdullah Gül'e takipsizlik kararı

ANKARA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, On Birinci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkındaki Refah Partisi dönemine ait "Kayıp Trilyon" soruşturmasında takipsizlik kararı verdiği bildirildi.

Kararda, "kamu davası açılmasını gerektirir delil elde edilemediğinin" belirtildiği öğrenildi. 

Cumhurbaşkanlığının sona ermesinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe vererek, Gül'ün "Kayıp trilyon" iddialarına ilişkin yargılanmasını isteyen İşçi Partisinin, kararda "suç ihbarında bulunan" olarak yer aldığı kaydedildi.

Gül, soruşturma kapsamında 18 Kasım 2014'te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gelerek ifade vermişti. Gül'ün resmi internet sitesinden bir gün sonra yapılan açıklamada, şöyle denilmişti:

"On Birinci Cumhurbaşkanı Gül, görev süresinin bitmesini takiben Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı dokunulmazlıkları nedeniyle işlem görmeyen hakkındaki davanın sonuçlandırılması için gerekli muamelenin yapılmasını istemişti.

Başsavcılığın ilgili dosyayı tekemmül ettirmek maksadıyla hukuki usuller çerçevesinde ifadeye davet etmesi neticesinde On Birinci Cumhurbaşkanı Gül, dün savcılığa giderek ifadesini vermiştir.

'Kayıp trilyon' davasına bakan Ağır Ceza Mahkemesinin, kendisi gibi ilgisiz bütün parti yetkilileri hakkında ve özellikle de Refah Partisinin bu konularla ilgili Genel Muhasibi hakkında bile beraat kararı verdiğini hatırlatan Gül, 'Hukukun tüm koşullarıyla eksiksiz ve kusursuz olarak işlemesi, hiçbir konuda en küçük bir kuşkunun hiçbir taraf için kalmaması maksadıyla bizzat ifade verdiğini' belirterek, bu işlemin tamamlanmasından ötürü duyduğu memnuniyeti ifade etmiştir."

"Memnuniyet duyuyorum"

Onbirinci Cumhurbaşkanı Gül'ün internet sitesinden yapılan açıklamada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, kamuoyunda bilinen adıyla Refah Partisi dönemine ait "Kayıp Trilyon" davası bağlamında Onbirinci Cumhurbaşkanı Gül için kovuşturmaya yer olmadığı kararını verdiği hatırlatıldı.

Gül'ün, 19 Kasım 2014'te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bizzat giderek ifadesini verdiği aktarılan açıklamada "Abdullah Gül, ifadesinde olay tarihi itibarıyla Refah Partisi’nin Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkanı Yardımcısı sıfatını taşıdığını, esasen parasal hiçbir konuda hak, yetki ve sorumluluğu bulunmadığını; bununla birlikte davada adı geçen herkesin ifadesinin alınmış olması ve hukuka duyduğu saygı çerçevesinde ifade vermeye gittiğini belirtmişti" ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada, Abdullah Gül'ün konuyla ilgili şu görüşlerine de yer verildi:

"Söz konusu olayla herhangi bir bağlantımın bulunmadığını çeşitli defalar dile getirmiş, hukukun tüm koşullarıyla eksiksiz olarak işlemesi ve en küçük bir kuşkunun kalmaması maksadıyla bizzat ifade vermiştim. Bu durumun doğruluğunun yargı tarafından da teyit edilmiş olması ve sürecin bir hukuk devletine yakışır şekilde işlemiş olmasından ötürü memnuniyet duyuyorum."

Muhabir: Barış Kılıç/ Fatma Can

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın