Dolar
32.34
Euro
34.88
Altın
2,220.18
ETH/USDT
3,566.30
BTC/USDT
70,798.00
BIST 100
9,079.97
Politika, arşiv

'Doğu ve güneydoğuyu farklı bir yere koyduk'

Kalkınma Bakanı Yılmaz, "Kalkınma Bakanlığı olarak üniversitelerin yatırımların ödeneklerinden sorumluyuz. Doğu ve güneydoğuyu farklı bir yere koyduk. Her zaman pozitif ayrımcılık yaptık" dedi.

21.05.2015 - Güncelleme : 21.05.2015
'Doğu ve güneydoğuyu farklı bir yere koyduk'

DİYARBAKIR 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, beraberinde Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Süleyman Hamzaoğulları ile Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'ı makamında ziyaret etti. 

Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, hükümetlerinin son 12 yılda bölgeye olan bakış açısını her alanda olduğu gibi üniversitelere de yansıttığını söyledi.

Üniversiteleri sadece eğitim kurumları olarak görmediklerini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Aynı zamanda araştırma, bilgi ve teknoloji üreten merkezler olarak görüyoruz. İçinde bulundukları bölgenin sorunlarını tespit eden, elindeki insan kaynağı ve imkanlar ile buna dönük çözümler üreten, projeler geliştiren ve etrafını değiştiren, dönüştüren kurumlar olarak algılıyoruz. Üniversiteler, sadece eğitim ve araştırma kurumları değil, aynı zamanda kalkınma kurumlarıdır. Son 12 yılda üniversitelere çok muazzam yatırımlar yaptık. Özellikle Doğu ve güneydoğuda. Şimdi önümüzdeki dönemde bu üniversitelerimizin ekonomiye ve topluma daha fazla katkıda bulunmasını bekliyoruz. Böylece hem üniversitelerimiz gerçek anlamda işlevlerini yerine getirmiş olacak hem de etraflarındaki sosyoekonomik gelişmelere daha fazla müdahil olmuş olacaklar.”

"Doğu ve güneydoğuyu farklı bir yere koyduk"

"Kalkınma Bakanlığı olarak üniversitelerin yatırımların ödeneklerinden sorumluyuz. Doğu ve Güneydoğu'yu farklı bir yere koyduk. Her zaman pozitif ayrımcılık yaptık" diyen Yılmaz, Dicle Üniversitesine de çok ciddi yatırım ödenekleri tahsis ettiklerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ziyareti sırasında yaptığı toplu açılışa değinen Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eskiden olsa bütün bunları birkaç defa açarlardı. Her birini her halde birkaç defa törenlerle açarlardı. Biz hepsini ancak topluca açabiliyoruz. İş yapmaktan anlatmaya fazla vaktimiz kalmıyor. İş yapanların reklam yapmaya fazla vakti kalmıyor ama işi gücü olmayanlar da daha fazla konuşuyorlar. Hiçbir dönemde bu bölgemize bu kadar yatırım olmadı."

DÜ Rektörü Prof. Dr. Saraç ise yapılan yatırımlarla hastaların yüzde 99'undan fazlasının kendilerine sunulan sağlık hizmetleri sayesinde başka illere sevk olmadığını, bununla devletin maddi kaybının önüne geçildiğini belirtti.

Rektör Prof. Dr. Saraç, şunları kaydetti:

"Diyarbakır halkı başka yere gidip şifa aramıyor. Başka yerlere öğrencilerini göndermiyor. Biz geldiğimizde 12 bin civarında olan öğrenci sayısı da 32 bine çıktı. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza ve Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz'a taleplerimizi ilettiğimizde gerçekten biz 1 istedik, 5 verildi, 10 verildi. Hiçbir zaman geri çevrilmedik. Gerçekten bölgenin ihtiyacına yönelik olarak ve halka yönelik olarak yapılan her türlü talep fazlasıyla geri döndü."

Muhabir: Ahmet Kaplan, Ömer Yasin Ergin

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.