Dünya, arşiv

Mısır başsavcısının konvoyuna bombalı saldırı

Mısır Başsavcısı Berekat'ın aracının da bulunduğu konvoya, başkent Kahire'deki Harp Akademisi yakınında bombalı saldırı düzenlendi. Berekat hastanede hayatını kaybetti.

29.06.2015 - Güncelleme : 29.06.2015
Mısır başsavcısının konvoyuna bombalı saldırı

KAHİRE

Mısır'da konvoyunun hedef alındığı bombalı saldırıda yaralanan Başsavcı Hişam Berekat'ın öldüğü bildirildi.

Mısır Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Başsavcısı Berekat'ın konvoyunun, bugün Kahire'nin Heliopolis semtindeki Harp Akademisi yakınından geçtiği sırada, bombalı saldırıya uğradığı hatırlatıldı.

Olayda Berekat'ın yanı sıra ikisi polis 6 kişinin yaralandığına değinilen açıklamada, hastaneye kaldırılan Başsavcı'nın yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadığı belirtildi.

Saldırıyı "Halk Direnişi" adındaki bir örgütü üstlenmişti.

Başsavcı Berekat, 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından bu göreve atanmıştı.

Mursi'nin davası ertelendi

Öte yandan Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin "Katar adına casusluk" iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması ertelendi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kahire Ceza Mahkemesi, Mursi'nin de aralarında bulunduğu 11 kişinin "Katar adına casusluk" yapmak suçlamasıyla yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. Bu esnada konvoyuna düzenlenen saldırıda yaralanan "Başsavcı Hişam Berakat'ın hayatını kaybettiği" haberi gelince mahkeme, duruşmanın 4 Temmuz'a ertelenmesine karar verdi.

Mursi ve 10 kişi, "Ülkenin istihbarat birimleri, İçişleri Bakanlığı ve Devlet Güvenlik Kurumu'ndan çıkan çok gizli raporları ele geçirmek ve bunu Katar'la paylaşmakla" suçlanıyor.

Dışişleri Bakanlığı'ndan kınama

Dışişleri Bakanlığı, Mısır'da Başsavcı Hişam Berekat'ın konvoyunu hedef alan bombalı saldırıyı kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Mısır'da bugün devlet görevlilerine yönelik gerçekleştirilen terör saldırısını kınıyoruz" ifadesi kullanıldı.

Ban Ki-mun saldırıyı kınadı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır'da Başsavcı Hişam Berekat'ın ölümüne çok sayıda sivilin de yaralanmasına neden olan terör saldırısını kınadı.

Genel Sekreter Ban, Başsavcı'nın ailesine taziyelerini sunarak, saldırının sorumlularının bir an önce bulunarak yargı önüne çıkarılmasını istedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.