Dolar
32.48
Euro
34.82
Altın
2,320.29
ETH/USDT
2,978.30
BTC/USDT
58,164.00
BIST 100
10,045.74
Gündem, arşiv

AA muhabirlerine yapılan saldırıya tepkiler sürüyor

Basın Konseyi, Diyarbakır'da Anadolu Ajansı muhabirlerine yapılan saldırıyı kınadıklarını belirterek, özgürlük istenirken gazetecilerin darp edilip hastanelik hale getirilmesini kınadı.

18.09.2014 - Güncelleme : 18.09.2014
AA muhabirlerine yapılan saldırıya tepkiler sürüyor

İSTANBUL

Basın Konseyi, Diyarbakır'da Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerine yapılan saldırıyı kınadıklarını belirterek, özgürlük istenirken gazetecilerin darp edilip hastanelik hale getirilmesini kınadı.

Konseyden yapılan açıklamada, Diyarbakır'da Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen "okul"un önünde bekleyen grubun, bir gazeteciyi bıçakladığı, bir gazeteciyi de darp ettiği hatırlatıldı.

Eylemler sırasında bıçaklanan AA foto muhabiri Hüseyin Bağış'ın hastaneye kaldırıldığı, gazeteci Aziz Aslan'ın ise arkadaşını korumak için gittiği "okul" önünde darp edildiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Özgürlük gerekçesiyle eylem yapan grupların, basın özgürlüğünü, gazetecilerin görevlerini yapmalarını engelleme çabalarını kabul etmek olanaksızdır. Bu tür anlayışların, samimiyetlerini bir daha sorgulaması gerektiğini düşünüyoruz. Basın özgürlüğü, özgürlüklerin en başında gelir. Özgürlük istenirken, gazetecilerin darp edilip hastanelik hale getirilmesini şiddetle kınıyor, yaralı meslektaşımıza geçmiş olsun diyoruz."

Medya-İş'ten kınama

Medya-İş Genel Başkanı Gürsel Eser de Diyarbakır'da Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen "okul"un önünde bekleyen grup tarafından AA muhabirlerine yapılan saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

AA ekibi ve sendika üyesine yapılan saldırıyı kınadıklarını ifade eden Eser, şunları kaydetti:

"Demokratik Bölgeler Partisi İl Başkanlığınca düzenlenen, aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün de bulunduğu grup tarafından Bağlar ilçesinde Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen okulun önüne kadar gerçekleştirilen yürüyüşün ardından mührü sökülen okulun önünde bekleyen bir grup ile polis arasında çıkan olayları görüntülemek isteyen üyemiz ve Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerine yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz.

Saldırıda üyelerimiz AA foto muhabiri Hüseyin Bağış bacağından bıçaklanırken, muhabir Aziz Aslan ise darbedilmiştir. Görevleri kamuoyunu aydınlatmak olan gazetecilere her geçen gün artan bu saldırılar kabul edilemez. Medya İşçileri Sendikası olarak üyelerimiz  Bağış ve Aslan'a geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, olayı gerçekleştirenleri ise şiddetle kınıyoruz."

TGC: Saldırıyı yapanları kınıyoruz

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Diyarbakır'da Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerine yapılan saldırıyı kınadı.

TGC'den yapılan yazılı açıklamada, Diyarbakır'daki olaylarda, AA foto muhabiri Hüseyin Bağış'ın bıçaklanmasının ve muhabir Aziz Aslan'ın darp edilmesinin, bir demokrasi ayıbı olduğu belirtildi. 

Bağış ve Aslan'a geçmiş olsun dileklerinin iletildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"2014'te gazetecilere yönelik saldırılara karşı etkili önlemler alınmadığı ve cezalar verilmediği için meslektaşlarımız şiddetin hedefi olmaya devam ediyor. Son olarak Diyarbakır'daki olaylarda  Bağış bacağından bıçaklanırken, Aslan darp edilmiştir. Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgilenme hakkı için görev yapan gazetecilere yönelik saldırıyı yapanları kınıyoruz. Sorumlularının cezalandırılmasını istiyor, meslektaşlarımıza 'geçmiş olsun' diyoruz. Gazetecilerin çalışmasının engellenmesi ve şiddetin hedefi haline getirilmesinin basın özgürlüğüne müdahale olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz."

AGC: Türk basınına yapılan en ağır hakarettir

Aydın Gazeteciler Cemiyeti'nden (AGC) yapılan açıklamada ise görevini ifa eden gazetecilere yapılan saldırının utanç verici olduğu vurgulandı.

Diyarbakır'da Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen "okul"un önünde bekleyen grubun, bir gazeteciyi bıçakladığı, bir gazeteciyi de darp ettiğinin hatırlatıldığı açıklamada şu ifadeler kaydedildi:

"Eylem yapan grupların, gazetecilerin görevlerini  yapmalarını engelleme çabaları ve olayın daha da ileri seviyede, bıçak ve darp ile sonuçlanması Türk basınına yapılan en ağır hakarettir.  Bu tür anlayışların, bunu yapan, seyirci kalan ve arkasında duranlar tarafından bir daha sorgulaması gerektiğini düşünüyoruz. Gazetecilerin darp edilip, hastanelik hale getirilmesini şiddetle kınıyor, yaralı meslektaşımıza geçmiş olsun diyoruz."

TGF: Saldırı kabul edilemez

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atilla Sertel ise yaptığı açıklamada, normalleşmenin olduğu yerde şiddetin olmaması gerektiğini ifade etti.

Bir gazeteciye veya sıradan bir vatandaşa, kime yönelik olursa olsun saldırıyı kabul edemeyeceklerini kaydeden Sertel, şunları belirtti:

"Barış sürecini konuştuğumuz dönemde bu çirkin saldırı kabul edilemez. Birkaç kendini bilmez tarafından yapılan bu tür provokatif saldırılar, normalleşmeye darbe vuracağı gibi basın ve ifade özgürlüğüne yönelik de ağır bir saldırıdır. Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun Başkanlar Konseyi toplantısı nedeniyle üç gün geçirdiğimiz kadim şehrimiz Diyarbakır’dan çok güzel izlenimlerle ayrılmıştık. Türkiye’nin 81 ilinden gelen gazetecilerle şehrin bütün sokaklarında güvenli bir şekilde dolaşma imkanımız oldu. Diyarbakır’da, barış sürecini ve medyanın barış dilini kullanması gerektiğini konuştuk. Bölgede görev yapan meslektaşlarımızın barış süreci ile birlikte daha güvenli olduklarını ve çok daha rahat görev yaptıklarını dinledik. Hemen akabinde gerçekleşen bu çirkin saldırının meslektaşlarımızın moralini bozmamasını diliyoruz."

İSMEDDER: Saldırıyı şiddetle kınıyoruz

İstanbul Medya Mensupları Derneği'nden (İSMEDDER) yapılan açıklamada da Diyarbakır'da eğitim-öğretim alanıyla ilgili meydana gelen şiddet olaylarını, görevleri gereği görüntülemek ve haberleştirmek çabasında olan muhabirlere yönelik saldırı olduğu hatırlatıldı.

Gazetecilere dönük bu saldırının kınandığı açıklamada, "Diyarbakır'da son zamanlarda tırmanan şiddet olaylarını, meslekleri gereği haberleştirmek isteyen Anadolu Ajansı foto muhabiri Hüseyin Bağış ve muhabiri Aziz Aslan, uğradıkları saldırı sonucu yaralanmışlardır. Görevlerini icra etmeye çalışırlarken saldırı sonucu yaralanan meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, kendilerine yönelik bu saldırıyı şiddetle kınıyor, sorumluların bir an önce hesap vermesi gerektiğine inanıyoruz" denildi.

DTK Eş Başkanı Dicle'den ziyaret

Öte yandan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle, AA Diyarbakır Bölge Müdürlüğünü ziyaret ederek Bağış ile Aslan'a geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Dicle, burada yaptığı konuşmada, basın mensuplarının savaşın içinde dahi basın özgürlüğüne sahip olduklarını dile getirdi.

DTK olarak gazetecilere yönelik saldırıların karşısında olduklarını belirten Dicle, şöyle konuştu:

"Önümüzde daha umutlu bir sürecin olduğu aşamada, hangi basın kuruluşu olursa olsun kimsenin çalışmalarını engelleme, onlara dokunma veya zarar vermeye hakları yoktur. Bu nedenle gelişen böyle bir eğilim kimden gelirse gelsin DTK olarak düşünce bazında da olsa pratikte de olsa kesinlikle bunun karşısındayız ve bu tür anlayışlara karşı mücadele edeceğiz."

Basın mensuplarının özgürce çalışma hakkının bulunduğuna vurgu yapan Dicle, "Dileriz bu olay yeni bir tartışmayı başlatır ve basın mensuplarımız, bu coğrafyanın her karış toprağında özgürce çalışma hakkını kullanır" ifadelerini kullandı.

AA Diyarbakır Bölge Müdürü Erdem Gültekin ise muhabir arkadaşlarına yapılan saldırıyı kınadıklarını belirterek, saldırıyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Gültekin tek amaçlarının tarafsız bir şekilde mesleklerini icra etmek olduğunu kaydetti. 

Gazeteciler saldırıyı kınadı

Medya-İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Eser, Basın Konseyi Genel Sekreteri Namık Koçak ve Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk de yaralanan muhabirleri telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Halit Peltek, Doğan Haber Ajansı Bölge Müdürü Gurbet Gökçe, Star Gazetesi Temsilcisi Şeyhmus Çakan, NTV Temsilcisi Nizamettin Kaplan, Diyarbakır Medya Mensupları Derneği Başkanı Mahmut İrtem, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri Mücahit Ceylan ve Aydın Yorat da bölge müdürlüğünü ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Diyarbakır'da Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen "okul"un önünde bekleyen grup tarafından AA muhabirlerine saldırıda bulunulmuş, saldırıda foto muhabiri Hüseyin Bağış bacağından bıçaklanırken, muhabir Aziz Aslan ise darbedilmişti.

Diyarbakır Valisi Aksoy

Valiler Kararnamesiyle Diyarbakır Valiliğine atanan Hüseyin Aksoy, Diyarbakır'da Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen "okul"un önündeki grup tarafından saldırıya uğrayan Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerine geçmiş olsun dileğinde bulundu.

19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti'ne veda ziyaretinde bulunan Aksoy, burada yaptığı konuşmada, Diyarbakır'ın, Türkiye'nin önemli illerinden biri olduğunu anlattı.

Çözüm süreci içerisinde belirli hassasiyetlerin olduğu bir dönemde böyle bir göreve atanmanın sorumluluğunu hissettiğini dile getiren Aksoy, Diyarbakır'da güzel hizmetler sunmak için çalışacaklarını ifade etti.

Aksoy, bu dönemde böyle bir göreve layık görülmenin sorumluluklarını daha üst noktalara taşıdığını belirterek, "Bu noktada bize olan güveni boşa çıkartmadan elimizden geldiğince üstün gayretle çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Vali Aksoy, AA muhabirlerinin Diyarbakır'da Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen "okul"un önündeki grup tarafından saldırıya uğradığını hatırlatarak, fotomuhabiri Hüseyin Bağış ile muhabir Aziz Aslan'a geçmiş olsun dileğinde bulundu.

19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Temiz de Vali Aksoy'a Samsun'a verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür ederek başarı diledi.

Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneği Başkanı Erişen

Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneği Başkanı Erdoğan Erişen, AA muhabirlerinin Diyarbakır'da Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen "okul"un önünde bekleyen grubun saldırısına uğramasına ilişkin, bunun aynı zamanda halkın doğrudan haber almasına yönelik bir saldırı olduğunu bildirdi.

Erişen, yaptığı açıklamada, saldırıda yaralanan fotomuhabiri Hüseyin Bağış ile muhabir Aziz Aslan'a geçmiş olsun dileğinde bulundu. 

Olayı üzüntüyle öğrendiklerini belirten Erişen, Bağış ve Aslan'a yönelik bu saldırıyı şiddetle kınadıklarını ifade etti.

Bu saldırıyı yapanların hukuk önünde gereken cezayı almalarını temenni ettiklerini vurgulayan Erişen, şunları kaydetti:

"Bu saldırı, aynı zamanda halkın doğrudan haber almasına yönelik de yapılan bir saldırıdır. Bu anlamda başta AA muhabirleri Bağış ve Aslan olmak üzere tüm AA ailesine geçmiş olsun. Bu tür hadiselerin bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz. Bilsinler ki görevleri sadece halkı bilgilendirmek olan gazetecilere yönelik bu saldırıların her zaman karşısında olacağız."


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın