Dolar
32.26
Euro
34.74
Altın
2,361.01
ETH/USDT
2,906.20
BTC/USDT
60,769.00
BIST 100
10,218.58
Ekonomi, arşiv

'Enflasyon konusunda çok ciddi bir risk görmüyorum'

Maliye Bakanı Şimşek, "Enflasyon konusunda ben çok ciddi bir risk görmüyorum. Bu enflasyon oranı iş yapma ve planlamanın önünde çok büyük bir engel değil" dedi.

05.05.2015 - Güncelleme : 05.05.2015
'Enflasyon konusunda çok ciddi bir risk görmüyorum'

ANKARA

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında, nisan ayı enflasyon rakamlarını değerlendirerek, manşet enflasyonun mevsimsel etkilerden ötürü yanıltıcı olabileceğini belirtti. 

Bu noktada çekirdek enflasyona bakmak gerektiğine işaret eden Şimşek, şöyle konuştu:

"Çekirdek enflasyon nisan ayında yüzde 7'ye indi. Çünkü son 1 yıl içinde gıda fiyatları yüzde 14,4 arttı. Bu sene yağışlar çok iyi, bu sene tarım çok iyi gidecek, gıda fiyatları da bundan iyi etkilenecek. Bunun etkisini yaz aylarından sonra sonbahara doğru göreceğiz. Enflasyon konusunda ben çok ciddi bir tedirginlik yaşamıyorum, risk görmüyorum. Bu enflasyon oranı iş yapma ve planlamanın önünde çok büyük bir engel değil. Bizim için yüzde 7 civarında enflasyon hala nispeten yüksek, hedefimiz orta ve uzun vadede yüzde 5 ve altına çekmek" ifadelerini kullandı. 

"Memur ve emekliye verilecek fark tolere edilebilir"

Şimşek, dört aylık enflasyonun yüzde 4,71 olduğu ve bunun memur, memur emeklisi, sözleşmesi personel için enflasyon farkı doğurduğuna ilişkin soru üzerine, enflasyondaki 1 puanın etkisinin 700 milyon liraya kadar çıktığını bildirdi.

Bunların yönetilebilir olduğunu kaydeden Şimşek, "Bütçe dengelerini hiçbir dönemde olmadığı kadar iyileştirdik. Bu tür ufak tefek şeyleri sistem kendi içerisinde absorve edebiliyor. Memurumuza ve emeklimize tabii ki enflasyon farklarını vereceğiz, bunun bir miktar etkisi olacak ama bu tolere edilebilir" değerlendirmesinde bulundu.

"Muhalefetin kaynak problemi hayal kırıklığı"

Şimşek, Türkiye'nin çevresinde önemli sıkıntılar yaşandığına dikkati çekerek, ülkenin bunlardan bağımsız olmadığını dile getirdi.

Muhalefetin vaatlerine kaynak olarak, kayıtdışılıkla mücadeleyi gösterdiğinin belirtilmesi üzerine Şimşek, "Muhalefetin kaynak problemi tam bir hayal kırıklığı. Hamaset edebiyatı yapmıyorum. Biz kaynaklarını sorduk ama o gün bugün patinaj yapıyorlar" dedi.

"İnşaat meselesine ilişkin tamamen bir algı operasyonu var" 

İnşaat sektörüne yönelik eleştirileri de yanıtlayan Şimşek, Türkiye'de inşaat sektörünün milli gelir içindeki payının yüzde 5,9 olduğunu bildirdi. Bu oranın Avrupa'da yüzde 6, Polonya'da yüzde 7 olduğuna işaret eden Şimşek, şunları kaydetti: 

"Bu inşaat meselesine ilişkin tamamen bir algı operasyonu var. Türkiye, AK Parti hükümetleri döneminde özellikle altyapı anlamında büyük bir atılım içerisine girdi. O altyapıyı, yani 3. Havalimanını, köprüyü vesaire hedef alan bir algı operasyonu ve Batı, bunu çok iyi işledi. Tekrar ediyorum, inşaat sektörünün milli gelir içindeki payı yüzde 5,9'dur. Bilmiyorlarsa, tavsiye ediyorum, TÜİK'in rakamlarına baksınlar. Dolayısıyla bu inşaata ilişkin algı yanlış."

"Türkiye'yi kimse tutamaz"

Kurdaki hareketliliğin, Türkiye ekonomisi üzerinde kalıcı bir hasar oluşturup oluşturmayacağına ilişkin de Şimşek, kalıcı bir tahribat öngörmediğini söyledi. 

Şimşek, vatandaşın ve devletin bilançosunda döviz fazlası olduğuna dikkati çekerek, bankaların ise nötr durumda olduğunu ifade etti. Geriye bir tek reel sektörün kaldığını anlatan Şimşek, şöyle konuştu: 

"Onların da borcu var net olarak, 177 milyar dolar ama bunun yüzde 10'u kısa vadeli. Bakın siz de biliyorsunuz, ben de biliyorum. Türkiye bu seçim belirsizliğini atlatsın, bu 25 yapısal dönüşüm programını da güçlü bir şekilde uyguluyoruz. Türkiye 4-5 yıl seçim olmadan önünü görecek, Türkiye'yi kimse tutamaz. O zaman Türkiye hızla büyüyecek, cazibe merkezi haline gelecek ve dolar, dünyada yükselse bile Türk Lirasına karşı reel bazda değer kazanmayabilir." 

Muhabir: İbrahim Yılmaz-Recep Demir

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın