Dolar
32.26
Euro
34.74
Altın
2,361.01
ETH/USDT
2,921.80
BTC/USDT
60,925.00
BIST 100
10,218.58
Dünya

Türk bahçeleri İngiliz sarayında

İngiltere'deki Hampton Court Sarayı'nda her yıl yapılan "Hampton Court Çiçek Fuarı"nda bu yıl biri İslami unsurlar taşıyan diğeri Ege bölgesi temalı iki Türk bahçesi sergileniyor.

29.06.2015 - Güncelleme : 29.06.2015
Türk bahçeleri İngiliz sarayında

LONDRA

İngiltere'deki Hampton Court Sarayı'nda her yıl yapılan ve binlerce kişinin ziyaret ettiği "Hampton Court Çiçek Fuarı"nda bu yıl biri İslami unsurlar taşıyan diğeri Ege bölgesi temalı iki Türk bahçesi sergileniyor.

İnşasına 14. yüzyılda başlanan, başkent Londra'daki Hampton Court Sarayı'nın arka bahçesinde her yıl binlerce kişiyi ağırlayan "Hampton Court Çiçek Fuarı", 25. yılında "Cennetin Bahçesi" ile "Ege'nin Ruhu" isimli iki Türk bahçesinin yanı sıra daha birçok bitki türü, bahçe malzemeleri ve mobilyalarını sergilemek üzere kapılarını ziyaretçilere açtı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle hazırlanan "Cennetin Bahçesi" adlı bahçenin tasarımcısı Nilüfer Danış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk ve İslami unsurları yansıtan bir bahçe tasarladığını ifade etti. 15 yıldır İngiltere'de çalışan Danış, Orta Asya Türklerinin göçebelik kültüründen günümüzün renkli bahçelerine kadar çeşitli geçiş süreçleriyle, Türk tarihinden ilham alarak bahçeyi tasarladığını dile getirdi. Danış, Türk tarihinin yanı sıra, geleneksel İslami unsurlardan da etkilendiğini belirtti.

Bahçenin ziyaretçilerden yoğun ilgi gördüğünü kaydeden Danış, "Bir cennet bahçesi teması oluşturma çerçevesinde, meyve ağaçları, selvi ve çınar kullandım. Gölge ve su ögeleri Türk bahçelerinde çok önemli. Ayrıca mermer kullanımı ferahlık ve serinliği simgeliyor. Sıcak renkli kokulu çiçekler yine bahçelerimizde ünlü. Bunlar tasarıma bir yumuşaklık katıyor. Lalezar ve gülistan bahçeleri tarihimizde çok yaygın. Ancak bu dönem lalezar için çok geç olduğundan diğer çiçeklerle harmanlayarak gülistan yaptık" diye konuştu.

"Cennetin Bahçesi"ni ziyaret edenler ayrıca Türk sanat müziği dinleme imkanı da buluyor.

'Bahçemizi ziyaret edenler, Türkiye'ye tatile gitmeyi düşünüyor'

Fuarda sergilenen bir diğer Türk bahçesi olan "Ege'nin Ruhu"nun tasarımcısı Esra Parr da, bahçenin tasarımında yaz tatillerini geçirdiği Bodrum'un büyük rolü olduğunu ifade ederek, "Bodrum mimarisinden esinlendim. Beyaz ve mavi renkleri, begonvilleri kullandım. Bahçe bir Ege tatilini simgeliyor. Bahçemizi ziyaret edenler, temadan etkilendiklerini ve Türkiye'ye tatile gitmeyi düşündüklerini ifade ediyor" dedi.

Fuar nedeniyle 1990 yılından bu yana Londra'nın güneybatısındaki sarayın bahçesinin bulunduğu alan büyük bir botanik bahçesine dönüştürülüyor.

5 Temmuz'da sona erecek fuarda, bahçe malzemeleri ve mobilyalarından, rengarenk, yeni türdeki çiçek ve ağaçlara, değişik peyzaj tasarımlarına kadar birçok şey görülebiliyor.

Muhabir: İnci Gündağ

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın