Dolar
32.34
Euro
35.16
Altın
2,162.29
ETH/USDT
3,368.30
BTC/USDT
65,009.00
BIST 100
8,718.11
Dünya, arşiv

Tobruk hükümetinin kararı tüm Libya'yı bağlamıyor

Trablus hükümeti, Tobruk hükümetinin ülkedeki Türk şirketlerini uzaklaştırma kararının, yalnızca kendi ele geçirdiği bölgeleri bağladığını, bu kararın ülkenin genelini kapsamadığını açıkladı.

24.02.2015 - Güncelleme : 24.02.2015
Tobruk hükümetinin kararı tüm Libya'yı bağlamıyor

TRABLUS

Libya'nın başkenti Trablus'ta faaliyetlerine devam eden Milli Genel Kongre'ye (MGK) bağlı Trablus hükümeti, Tobruk hükümetinin ülkedeki Türk şirketlerini uzaklaştırma kararının, yalnızca kendi ele geçirdiği bölgeleri bağladığını, bu kararın ülkenin genelini kapsamadığını açıkladı.

Trablus hükümeti Sözcüsü Ömer Hüseyin Bağyu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tobruk hükümeti, bazı siyasi hedeflere ulaşmak amacıyla Türk şirketlerini araç olarak kullanıyor. Tobruk hükümetinin, ülkede projeleri olan tüm Türk şirketlerini uzaklaştırma kararı, yalnızca kendi kontrolü altındaki doğu bölgelerini bağlar" dedi.

Bağyu, konuya ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

Libya'da dün Abdullah es-Seni'nin başbakanlık ettiği Tobruk hükümetinin, ülkede projeleri olan tüm Türk şirketlerini uzaklaştırma kararı aldığı bildirilmişti.

Seni, geçen hafta eş-Şarku'l Evsat gazetesine verdiği mülakatta, Türkiye'yi Libya’nın içişlerine karışmakla suçlamış ve Libya’da faaliyet gösteren Türk şirketlerini ülkeden çıkarmakla tehdit etmişti.

 Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise geçen perşembe günü yaptığı açıklamada Türkiye'nin 17 Şubat devriminin başından bu yana Libya’nın yeniden imar ve inşası ile devlet kurumlarının kapasitelerinin geliştirilmesi için sağladığı desteğe vurgu yapmıştı. 

Libya'da emekli general Hafter'in, Zintan merkezli milis gruplarla ortaklaşa başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata merkezli devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus merkezi yönetimi tarafından engellenmişti.

Kaddafi rejiminin 2011'de devrilmesinin ardından Libya'da tesis edilen geçiş hükümetine karşı geçen yılın başında başlayan darbe girişimleri, ülkeyi iç savaşa sürüklemişti.

Ülkedeki iç savaş, Trablus'taki Milli Genel Kongre'nin (MGK) desteklediği "Libya Şafağı" Koalisyonu ile Mısır'daki Sisi yönetiminin desteklediği, Tobruk'daki Temsilciler Meclisi'nin ise arka çıktığı emekli General Halife Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" Koalisyonu arasında, merkezi şehirler ve petrol bölgelerine hakimiyet konusunda yaşanıyor.

Trablus hükümetinin kontrol ettiği başkent Trablus, Misrata, Bingazi ve Beni Velid kentlerinde ticari faaliyetlerde herhangi bir yasaklama ve engelleme ile karşılaşılmazken çatışmalar sebebiyle Libya'daki Türk vatandaşları tahliye edilmişti.

Tobruk hükümetine bağlı güçler ülkenin doğusunda Tobruk, Beyda ve Ecdebiye kentleriyle batıda Zintan ve Zaviye şehirlerini elinde bulunduruyor. 

İzlenmeye devam edilecek

Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Libya'daki geçici Tobruk hükümetinin Türk firmalarının ülkeden çıkarılması kararına ilişkin, Türkiye’nin ve vatandaşların anlaşmalardan ve sözleşmelerden kaynaklanan haklarının korunmasıyla firmaların alacaklarının tahsili ve zararlarının tazmini konularının Libya makamları nezdinde izlenmeye devam edileceğini açıkladı. 

Muhabir: Zeynep Hilal Karyağdı, Meltem Uzun

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın