Dünya, arşiv

Patani'deki öğrencilerin Türkiye'de eğitim özlemi

Tayland'ın Patani bölgesinde yıllardır baskıya maruz kalan Müslüman Malaylar, çocuklarının yüksek öğrenime Türkiye'de devam etmesini istiyor.

05.10.2014 - Güncelleme : 05.10.2014
Patani'deki öğrencilerin Türkiye'de eğitim özlemi

PATANİ - Erdinç Aksoy

Ekonomik, kültürel, sosyal ve dini baskıların uzun süredir devam ettiği Patani'de hayırseverlerin destekleriyle ayakta kalan özel okullar, kısıtlı imkanlarıyla çocuklara eğitim vermeyi sürdürüyor.

Özel okullarda, İslam ilimlerinin yanı sıra fen, matematik ve edebiyat gibi dersler de öğretiliyor.

Arapça ve İngilizcenin birinci sınıftan itibaren yoğun şekilde verildiği özel okullarda öğrenciler, fiziki imkanları kötü olan dersliklere rağmen kendi kültürlerini yaşayarak eğitim alıyor.

Asimilasyona direnerek özel okullarda kültür ve inançları doğrultusunda eğitim alan öğrenciler, yüksek öğrenimini genellikle Sudan ve Mısır gibi ülkelerde sürdürüyor.

Narativa kentindeki Ahmediye Medresesi Müdürü Muhammed Lütfü, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı'na bölgeyi ziyaret ettiği için teşekkür etti, halihazırda bayram tatili nedeniyle okullarında öğrenci olmadığını söyledi.

Ahmediye Medresi'nin bölgedeki en eski eğitim kurumlarından biri olduğunu anlatan Lütfü, "Patani'de çok sayıda özel okul var. Naravita kentinde 37 özel okul mevcut.Patani'de ise bu sayı 200'ü geçmektedir. Okullarımızın devlet okullarına oranla tercih edilmesinin sebebi, burada hem İslami ilimlerin hem de akademik eğitimin bir arada verilmesidir" diye konuştu.

Türkiye'de eğitim imkanı istiyorlar

Lütfü, Malaylar'ın asimilasyona direnme konusundaki kararlılığını özel okulların da taşıdığını belirterek verilen eğitimle kültürlerine ve dinlerine sahip çıktıklarını anlattı.

Okullarından mezun olan öğrencilerin Tayland ya da ülke dışında eğitimlerine devam ettiğini vurgulayan Lütfü, sözlerine şöyle devam etti:

"Bazıları da yurt dışına çıkmayı tercih ediyor. Genellikle Mısır ve Sudan gibi ülkelerde eğitimlerine devam ediyorlar. Öğrencilerimizin Türkiye'de yüksek öğrenim alması konusundaki girişimlerimizden netice alamayınca hayal kırıklığı yaşadık. Türkiye'den destek bekliyoruz.  Öğrencilerimizin Türkiye'de eğitim alma özlemi var. Bunun sağlanması, yıllarca acı çeken insanlara yeni umutlar aşılayacaktır."

Yoksul ailelere yardım

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Tayland'ın güneyinde 3 milyondan fazla Müslüman Malayın yaşadığı Patani bölgesinde kestiği 110 büyükbaş hayvanın etlerini yoksul ailelere dağıttı.

İHH İnsani Yardım Vakfı yetkilileri, kurban etlerini Patani Merkez Camisi'nde kılınan bayram namazının ardından kesim yerlerine çağrılan yoksul ailelere teslim etti. 

Müslüman Malaylar,  İHH İnsani Yardım Vakfı ekibine teşekkür etti. 

Yıllardır yaşadıkları baskılar nedeniyle Kurban Bayramı'nı buruk kutlayan Patani halkı, binlerce kilometre uzaktan kendilerine uzanan yardım elinin mutluluğunu yaşadı.

İHH İnsani Yardım Vakfı'nın Güney Asya sorumlularından Mehmet Ayduran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Patani halkının çektiği sıkıntıları Türkiye ve dünya kamuoyunun yakından bildiğini söyledi.

Kurban Bayramı için Patani'dte 100 büyükbaş hayvan kesmeyi planladıklarını, desteklerin devam etmesiyle kurbanlık sayısının 110'a ulaştığını anlatan Ayduran, "Bölgede uzun yıllardır yardım faaliyetlerini sürdürüyoruz. Burada yetimhaneler açıyoruz, ayni ve nakdi destek sağlıyoruz. Patani halkının hep yanındayız. Bayramın ilk gününde kurbanları kesmeye başladık. Yoksul halk ve yetimhanelere kurban eti dağıtımını yarın tamamlamayı planlıyoruz" diye konuştu.

Ayduran, ihtiyaç sahibi ailelerin yalnız bırakılmadıklarını görmekten duydukları mutluluğa ortak olduklarını, İHH olarak bölgeye destek vermeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın