Dolar
32.48
Euro
34.75
Altın
2,340.32
ETH/USDT
3,151.70
BTC/USDT
64,074.00
BIST 100
9,915.62
Dünya, arşiv

Irak'ta ağustosta bin 688 kişi yaşamını yitirdi

Irak'taki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu, ağustos ayında ülkedeki şiddet olaylarında, bin 688 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

01.09.2014 - Güncelleme : 01.09.2014
Irak'ta ağustosta bin 688 kişi yaşamını yitirdi

BAĞDAT/CENEVRE

Irak'taki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu'ndan (UNAMI) yapılan açıklamada, ülkedeki şiddet olayları nedeniyle ağustos ayında 77'si polis, 155'i asker, bin 688 kişinin hayatını kaybettiği, 105'i polis ve 172'si asker, 2 bin 166 Iraklının yaralandığı belirtildi.

Sağlıklı rakamlara ulaşmada yaşanan sıkıntılara da değinilen açıklamada, 625 kişinin öldüğü Musul'un şiddet olayları ve çatışmalar sebebiyle en çok can kaybının yaşandığı kent olduğu, bu sürede Bağdat'ta 246 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların haziran ayında Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, Irak'ın çeşitli bölgelerinde, IŞİD ile güvenlik güçleri sık sık çatışıyor.

BM insan hakları ihlallerini araştıracak

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Irak'taki insan hakları ihlalleri için araştırma misyonu kurulmasını kararlaştırdı.

Irak'taki insan hakları ihlallerini bugün yapılan özel oturumda ele alan Konsey, konuya ilişkin karar tasarısını kabul etti. 

Kararda, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve onunla bağlantılı grupların yaptığı eylemler dolayısıyla Irak'ta meydana gelen dramatik insan hakları ve insani hukuk ihlallerinden derin kaygı duyulduğu belirtilerek, bu ihlaller kınandı.

İhlallerden örnekler verilen kararda, BM Şartı'na göre bütün ülkelerin insan haklarının ve temel özgürlüklerin korunması ve teşvik edilmesi konusunda sorumluluğu bulunduğuna işaret edildi.

"Hiçbir terörist eylemin, hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceği" vurgulanan kararda, IŞİD ve onunla bağlantılı grupların daha geniş bir coğrafya için tehdit oluşturduğu belirtildi.

Ülkedeki dini ve etnik azınlıkların, kadın ve çocukların, savunmasız durumdaki grupların korunması gibi pekçok sorun için uygun adımın atılması gerektiği bildirilen kararda, Irak'ta çatışan bütün tarafların, sivillerin korunması için uluslararası insani hukuka ve uluslararası hukuka uyması istendi.

 Kararda, üIkedeki insan hakları ihlallerinin araştırılması için BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği bünyesinde bir misyon oluşturulması benimsendi. Karar, 47 üyeli Konsey'de oydaşma (düşünce birliği) ile kabul edilirken, Güney Afrika bu oydaşmadan kendini soyutladığını bildirdi. 

Türkiye, BM İnsan Hakları Konseyi'nde oy hakkı bulunmayan gözlemci üye statüsünde.

IŞİD'e hava saldırısı

Bu arada, ABD savaş uçaklarının, Irak'ın Musul kentine bağlı Zummar nahiyesi yakınlarına düzenlediği saldırılar sonucu terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanı 11 kişinin öldüğü, 17 kişinin yaralandığı bildirildi.

Musul'daki El-Cumhuri Hastanesi doktorlarından Velid Casim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zummar nahiyesi yakınlarına ABD uçakları tarafından düzenlenen hava saldırıları sonrası, hastaneye IŞİD militanı 11 kişinin cesedinin ve 17 yaralının getirildiğini söyledi.

Casimölenlerden 6'sının farklı Arap ülkelerinden olduğunu, diğerlerinin ise Iraklı olduğunu kaydetti.

Öte yandan Peşmerge güçleri Bölge Komutanı Kemal Ağa, dün girdikleri Zummar'da IŞİD tarafından yerleştirilen mayın ve bomba tuzaklarının temizlenmesi için birlikleri nahiye dışına çıkardıklarını belirtti. Ağa, bu arada son 4 günde söz konusu nahiyeye bağlı 10 köyü kontrol altına aldıklarını ifade etti.

IŞİD 25 kişiyi idam etti

Irak'ın kuzeyindeki Salahaddin vilayetine bağlı Tikrit'te de 25 kişinin IŞİD tarafından öldürüldüğü bildirildi.

Meclis güvenlik komitesi üyesi Salah ed-Duleymi, "IŞİD, kendilerine biat etmedikleri gerekçesiyle 2 gün önce Tikrit'te 25 Sünni vatandaşı idam etti" dedi.

DuleymiIŞİD militanlarınca yol kenarına atılan cesetlerin daha sonra bazı vatandaşlar tarafından alınarak ailelerine teslim edilmesi için Tikrit Devlet Hastanesi'ne götürüldüğünü ifade etti.

Otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, terör örgütü IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların geçen haziranda Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, ülkenin çeşitli yerlerinde IŞİD ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürüyor. Irak ordusu ve ABD'ye ait hava unsurları da IŞİD'in kontrolündeki bazı hedeflere hava saldırıları düzenliyor.

Muhabir: Ali Şeyho-Murat Ünlü-Cemal el-Bedrani

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın