Dolar
32.53
Euro
34.87
Altın
2,329.38
ETH/USDT
3,224.10
BTC/USDT
62,616.00
BIST 100
9,915.62
Dünya, arşiv

IŞİD ve Hizbullah terör örgütü listesine alınsın

Arap Birliği 141. Dönem Dışişleri Bakanları Toplantısında konuşan SMDK Başkanı Carba, IŞİD ve Hizbullah'ın Arap Birliği'ne üye ülkelerde terör örgütü listesine alınmasını istedi.

09.03.2014 - Güncelleme : 09.03.2014
IŞİD ve Hizbullah terör örgütü listesine alınsın

KAHİRE 

Arap Birliği Genel Merkezi'nde Fas'ın dönem başkanlığında başlayan toplantıya, Katar dışında üye ülkelerin dışişleri bakanlarının yanısıra Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Güney Sudan Dışişleri Bakanı Barnaba Marial Benjamin, BM Filistin Halkının Haklarından Sorumlu Komite Başkanı Abdusselam Diallo, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba başta olmak üzere birçok davetli katıldı.

Kuveyt'te 25-26 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilmesi beklenen Arap Birliği Zirvesi'ne hazırlık niteliği de taşıyan toplantıda, "büyükelçi krizinin" odağındaki Katar'ın alt düzeyde temsil edilmesi dikkati çekti. Katar Dışişleri Bakanı Halid el-Atiyye toplantıya kendisi adına temsilcisini gönderdi.

Öte yandan toplantının basına açık kısmında konuşma yapan SMDK Başkanı Carba, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Hizbullah'ın Arap Birliği'ne üye ülkelerde terör örgütü listesine alınması çağrısında bulundu. "Ülkemizi işgal etmeye çalışan çeşitli terör grupları var" diyen Carba, "Size, tüm uzantılarıyla beraber Hizbullah ve Ebu'l Fadl el-Abbas gibi Irak menşeli örgüt ve IŞİD'in, terör listesine alınması yönündeki talebimizı tekrarlıyoruz" dedi.

"Cenevre-2 Konferansı'nda yaşanan başarısızlıktan sonra artık barışçıl çözüm ya da diplomasiyi diline alan kalmadı" ifadesini kullanan Carba şunları kaydetti:

"Hepiniz, Esed rejiminin Cenevre-2 Konferansı'nı başarısızlığa uğratma çabalarına şahit oldunuz. Esed rejiminin varlığı devam ettiği sürece ortak Arap çalışmalarının bir yararı olamaz."

Toplantıda konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi de, Suriye'de üç yıldır devam eden çatışmalara rağmen bir karar alamayan BM Güvenlik Konseyi'ni eleştirdi. Güvenlik Konseyi'ni "acizlikle" suçlayan Arabi, Suriye'nin çöküşten kurtarılması ve halkın beklentilerine karşılık verecek yeni bir siyasi çözüm için Arap ülkelerinin Suriye konusunda ortak bir tavır belirlemesi çağrısında blundu. 

İki gün sürecek toplantıda Ortadoğu barış süreci, Suriye, Lübnan ve Yemen'deki gelişmelerin masaya yatırılması bekleniyor. Toplantılarda Kuveyt'te gerçekleştirilecek zirveye hazırlık amacıyla gündem taslağı da oluşturulacak. 

Teröristleri ülkenizde barındırmayın çağırısı

Arap Birliği Genel Merkezi'nde, Fas'ın dönem başkanlığındaki Arap Birliği 141. Dönem Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, "Terör tehdidi bölgede kendini her zamankinden daha çok hissettirmeye başladı. Bu tehdit kalkınmanın önünde büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu nedenle Mısır, tüm Arap ülkelerini, terörün kökünü kesmeyi amaçlayan iç ve dış politikalara öncelik vermeye çağırmaktadır" dedi.

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatının (İhvan) terör örgütü listesine alınmasına da değinen Fehmi, aldıkları karara, Arap Birliği'ne üye 17 ülkenin imza koyduğunu, bu karara "Terörle Mücadele Anlaşması" gereğince işlerlik kazandırmak istediklerini söyledi.

Toplantıda söz alan Lübnan Dışişleri Bakanı Cübran Basil ise Suriye'de yaşanan krizin ülkesine yansımalarına değindi. Basil, Suriyeli sığınmacıların oluşturduğu krizin boyutlarının tahammül sınırını aştığını kaydetti.  

Lübnan'ın dünyadaki en büyük göç hareketlerinden birini yaşadığını kaydeden Basil, sürekli artış gösteren göç dalgası olgusuna çözüm bulunması çağrısı yaptı.

Filistin meselesi tehlikeli bir sürece girdi

Fas Dışişleri Bakanı Salahaddin Mizvar, Filistin meselesinin İsrail'in uygulamaları nedeniyle tehlikeli bir sürece girdiğini söyledi.

 Arap Birliği Genel Merkezi'nde düzenlenen, Arap Birliği 141'inci Dönem Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konuşan Fas Dışişleri Bakanı Mizvar, İsrail'in Filistin topraklarını ele geçirme ve bu topraklarda yerleşim birimi kurma çalışmasına değindi.

"Filistin meselesi, İsrail'in barış görüşmelerini sonuçsuz bırakmayı hedefleyen uygulamalarının artması nedeniyle tehlikeli bir sürecin içine girdi" diyen Mizvar, Kudüs şehri üzerinde devam eden Yahudileştirme çalışmalarının, Birleşmiş Milletler'in (BM) aldığı kararların çiğnenmesi ve Müslümanların kutsallarına saygısızlık anlamı taşıdığını ifade etti.

Suriye'de yaşananlara da değinen Mizvar, yakın zamanda krize çözüm bulunmasının uzak bir ihtimal olduğuna işaret ederek krize siyasi çözüm bulunması ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması için acilen harekete geçilmesi çağrısı yaptı.

Toplantıda konuşan Güney Sudan Dışişleri Bakanı Barnaba Marial Benjamin ise eski Cumhurbaşkanı yardımcısı Riek Machar'ın başarısız darbe girişiminin ardından ülkede yaşanan silahlı çatışmalarla ilgili bilgi verdi. Benjamin, ülkesinde 63 etnik grup bulunduğunu ancak çatışmanın etnik değil siyasi temelli olduğunu kaydetti.

Fas'ın dönem başkanlığında İki gün sürecek toplantıda Ortadoğu barış süreci, Suriye, Lübnan ve Yemen'deki gelişmelerin ele alınması bekleniyor. Toplantılarda Kuveyt'te gerçekleştirilecek zirveye hazırlık amacıyla gündem taslağı da oluşturulacak. 

Muhabir: Hacer Bal / Mahmut Geldi

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın