Dolar
32.34
Euro
35.13
Altın
2,156.51
ETH/USDT
3,339.40
BTC/USDT
64,300.00
BIST 100
8,738.92
Yaşam

Terörden arındırılan köylerine yeniden kavuştular

Van'da terör örgütü PKK'nın baskıları sonucu göç eden vatandaşlar, güvenlik güçlerince düzenlenen başarılı operasyonların ardından terörden temizlenen köylerine yeniden kavuşmanın sevincini yaşıyor.

23.06.2018 - Güncelleme : 25.06.2018
Terörden arındırılan köylerine yeniden kavuştular Fotoğraf: AA/Mesut Varol

VAN - Mesut Varol

Van'ın Gürpınar ilçe merkezine 30 kilometre mesafedeki Norduz bölgesinde bulunan Yoldüştü köyü sakinleri, önceki yıllarda terör örgütü PKK'nın sık sık yol kesmeleri, baskı kurması ve saldırılar gerçekleştirmesi nedeniyle kent merkezine göç etti.

Vatandaşlar, özellikle son dönemlerde güvenlik güçlerince sürdürülen başarılı operasyonların ardından bölgenin tamamen teröristlerden temizlenmesiyle köylerine döndü.

Uzun bir aranın ardından köylerine kavuşmanın sevincini yaşayan vatandaşlar, zarar gören evlerini onarmaya başladı. Devletin sağladığı desteklerden de yararlanarak yeniden tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya başlayan köylüler, sağlanan huzur ortamının devam etmesini istiyor.

"Buralara huzur geldi"

Köylülerden Şahabettin Elmas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'da geçici olarak çalıştığı işte geçimini sağlayamadığı için köye dönme kararı aldığını, devletin verdiği desteklerden faydalanarak yeniden tarlalarını ekmeye başladığını söyledi.

Göç eden diğer köylülerin de yeniden topraklarına dönmek istediklerini anlatan Elmas, "Köylerine geri dönen ve tarımla uğraşmaya başlayan vatandaşlarımıza gübre ve akar yakıt desteği verildi. Bizler de artık köylerimizi boşaltmak istemiyoruz. Devletimizin sağladığı destekleri çok iyi değerlendirmeliyiz. Artık çatışmalar yaşanmıyor. Buralara huzur geldi. İnşallah hep böyle devam eder." dedi.

Köy sakinlerinden 62 yaşındaki Mehmet Şerif Aslan da yeniden döndüğü köyünde buğday, arpa ve yonca ekmeye başladığını, bahçelerinin bakım ve onarımını tamamladıklarını ifade etti.

"Allah devletimizden razı olsun"

Köye dönüşte devletin birçok alanda sağladığı desteklerden yararlandıklarını vurgulayan Aslan, şunları kaydetti:

"Göç ettiğim yerde kirada oturuyordum ama geçimimizi sağlayamıyordum. Bu nedenle köyüme geri dönmek istedim. Ama köydeki evim yıkılmıştı. Şimdi evimi yeniden onardım. Köyde hayat çok iyi, çok mutluyuz. Eskiden yaşanan terör olaylarından dolayı dışarı fazla çıkamıyorduk ve tarlalarımızı ekemiyorduk. Ama bir kaç yıldır güzel bir huzur oluştu. Allah devletimizden razı olsun."

Köylülerden 60 yaşındaki Cüneyt Keskin, köylerine döndükleri için huzurlu ve mutlu olduklarını dile getirdi.

Keskin, "Köyümüze döndük, devletimiz de bize destek sağlıyor. Artık çatışmalı bir ortam da yok. Her şey çok güzel geçiyor. Allah devletimize zeval vermesin." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın