Dolar
32.38
Euro
35.03
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,579.60
BTC/USDT
70,822.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Başbakan Davutoğlu: Yangın yerinde Allah'ın izniyle gül yetiştireceğiz

Başbakan Davutoğlu, "Sur’u bu haliyle, teröristlerin yıktığı bu haliyle bırakmayacağız. En güzel şekilde inşa edeceğiz, yangın yerinde Allah'ın izniyle gül yetiştireceğiz." dedi.

01.04.2016 - Güncelleme : 01.04.2016
Başbakan Davutoğlu: Yangın yerinde Allah'ın izniyle gül yetiştireceğiz Fotoğraf AA: Abdullah Coşkun

Ankara

ANKARA

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarihi Hasan Paşa Hanı'ndan düzenlenen "Sur Buluşması"nda yaptığı konuşmasına, Diyarbakır'ı, Sur'u, Diyarbakırlıları ve Ulu Cami'yi selamlayarak başladı.

Başbakan Davutoğlu yaptığı açıklamada, "Silopi'nin ihtiyacı Sur'dan farklı. Cizre'nin ihtiyacı Silopi'den farklı. Her birisi için ayrı ayrı çalışıyoruz. Amacımız çok açıktır. İnsanı, mekanı korumak, zamanın dokusuna uygun bir şekilde hayatı normalleştirmek. En iyi şartları vatandaşlarımıza sağlamak. İnsanı korumayan hiçbir plan, insana hitap etmeyen hiçbir proje hayatta karşılığını bulamaz. Tarihte de yer alamaz." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu Cuma namazını Sur'da vatandaşlarla kıldı

Davutoğlu Diyarbakır'da 7 şehidin cenaze törenine katıldı

"Diyarbakır ve Sur onurumuzdur, mutlaka korunacaktır"

"Diyarbekirlilerin ve Sur'da yaşayan vatandaşlarımızın rızası hilafına tek bir adım atılmayacaktır" diyen Başbakan Davutoğlu şunları söyledi: 

"Her şeyi sizlerle konuşarak, sizlerle birlikte yapacağız. İstişare ederek, konuşarak yapacağız ama Sur’u da bu haliyle, teröristlerin yıktığı bu haliyle bırakmayacağız. En güzel şekilde inşa edeceğiz, yangın yerinde Allah'ın izniyle gül yetiştireceğiz. Hiç kimse tereddüt etmesin, burada mülkü olanlar ellerindeki imkanlarıyla neler yapabileceklerse mimari planlama içinde yapma hakkına sahip olacaklar. Kirada olanlar kira öder gibi, mülk sahibi olacak gibi düzenleme yapıyoruz. Kötü kentleşme esnasında gelip buralarda çok kötü şartlarda evlerde yaşayan vatandaşlarımız kesinlikle mağdur edilmeyecek. Gecekondu, işgalci gibi konumda olanlar dahi her biri en iyi şartlarda, çağdaş ev imkanlarına sahip olacaklar."

"İki hususta yanıldılar"

Çözüm Süreci ile bütün tıkanıklıkları aşmaya, bütün yolları, bütün engelleri aşarak bir birlik yoluna çıkmaya çalıştıklarını ifade eden Davutoğlu, "Onlar, verdikleri, yaptıkları bütün eylemlerle yeni barikatlarla şehirlerimizi, ilçelerimizi, Sur'umuzu parçalamaya çalıştılar. Çukurlar kazdılar, barikatlar kurdular, el yapımı bombalarla insanların günlerini, gecelerini kararttılar ve zannettiler ki bu devlet acizdir ve onlarla mücadele etme cesareti ve kararlılığı göstermeyecektir ve zannetiler ki bölge halkı onların yanında yer alacak. Bu iki hususta da yanıldılar ve yanılacaklar." değerlendirmesinde bulundu. 

"Yangın yerinde Allah'ın izniyle gül yetiştireceğiz"

"Sur'u insansızlaştırmak istiyorlar, Sur'dan Diyarbakırlıları çıkarmak istiyorlar, Sur'u kentsel dönüşüm ile yüksek katlı binalarla rant alanı haline getirmek istiyorlar." gibi dedikodular çıkarıldığını aktaran Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bre insafsızlar, siz bizim yüreğimizdeki Diyarbekir sevgisini, siz bizim zihnimizdeki tarih idrakini bilseydiniz, aynaya bakmaya utanırdınız. Bizim için bunların hepsi kutsal bir emanettir. Açık ve net ilkemizi en önden söylüyorum. Diyarbekirlilerin ve Sur'da yaşayan vatandaşlarımızın rızası hilafına tek bir adım atılmayacaktır. Her şeyi sizlerle konuşarak, sizlerle birlikte yapacağız. Sizinle istişare ederek, konuşarak yapacağız ama Sur'u da bu haliyle, teröristlerin yıktığı, tahrip ettiği bu haliyle de bırakmayacağız. En güzel şekilde inşa edeceğiz, yangın yerinde Allah'ın izniyle gül yetiştireceğiz. En önemli ilkemiz bu. İnsanımızın hayat hakkı, insanımızın huzuru, temel hak ve özgürlükleri söz konusu olduğunda akan sular durur. İnsanımızı koruyacağız, mağduriyetleri gidereceğiz ve insanımızın mekanla ilişkisini kesinlikle bozmayacağız."

"Danışma ofisleri kurulacak"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Diyarbakır'da, Sur'da danışma ofisleri de kuracağını açıklayan Başbakan Davutoğlu, "Herkes buraya gelip danışabilecek. 'Benim şurada şu evim vardı, acaba şimdi nasıl bir imkana sahip olacağım' ya da 'Şöyle bir kanaate sahibim, sizinle paylaşmak istiyorum' dendiğinde her an onlara hizmet edecek danışma ofisleri kuracağız. Hiç kimsenin rızası dışında bir şey yapmayacağız. Çünkü biz kul hakkını, şehit hakkıyla birlikte düşünürüz." diye konuştu. 

Davutoğlu, Sur'un mekanının korunmasının iki ana temele dayanacağını belirterek, "Birisi UNESCO kültürel mirası ilan edildiği için Dışişleri Bakanlığım döneminde bizzat takip ettiğim bir meseledir, Sur ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO kültür mirası olması. Elhamdülillah oldu, kabul ettirdik. Bu kültürel miras çerçevesinin dışında, Surlar ve Hevsel Bahçeleri ile ilgili tek bir adım atılmayacak. Kültürel miras korunacak." ifadelerini aktardı.

2012 yılında uzun çalışmalar sonrasında kabul edilen Koruma Amaçlı İmar Planının esas alınacağını işaret eden Davutoğlu, bunun, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından da onaylanmış bir plan olduğunu anımsattı.

Başbakan Davutoğlu, Ulu Cami'nin restorasyonunun da sürdüğünü aktararak "Minarenin restorasyonu devam ediyor. Ulu Cami ve Hasan Paşa dahil olmak üzere, bizi büyük bir muhabbetle bağrına basan Diyarbekirli'nin buluştuğu mekanı da inanç turizm alanı olarak herkesin ziyaretine açık halde muhafaza edeceğiz. Ulu Cami'yi gözümüzün nuru gibi koruyacağız." diye konuştu. 

"Teröre karşı mücadele kararlılıkla sürdürülecek"

"Özetle bugünkü ziyaretimle temel mesajlarım şunlardır" diyen Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Birincisi, her ne suretle olursa olsun, teröre karşı mücadele kararlılıkla sürdürülecek ve Diyarbekir'in her bir sokağı, Sur'un her bir evi, huzur ve güvene kavuşuncaya, kamu düzeni ihya edilinceye kadar bir an bile durmayacağız. İkincisi, insanımıza yüreğimizden gelen sesle sahip çıkacak, hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına izin vermeyecek, olmuş olan ve olabilecek bütün yaraları tek tek saracağız. Üçüncüsü aç ve açıkta, muhtaç ve mağdur hiçbir vatandaş bırakmayacağız. Dördüncüsü, Diyarbekir'i bütün güzel özellikleriyle, Sur içi de dahil olmak üzere en titiz şekilde yeniden inşa edeceğiz. Beşincisi, Diyarbekir bu özelliklerini korurken gelişecek ve Diyarbekir'in kapanan iş yerleri, Diyarbekir'in duran ekonomik hayatı tekrar canlandırılacak.

"Bunların tek derdi var, teröristlere iş makineleriyle çukur kazmak"

Başka şehirlerde AK Parti belediyelerinin bunun güzel örnekleri yaptığını aktaran Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama ne yazık ki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, bunların tek derdi var, teröristlere iş makineleriyle çukur kazmak, barikat yapmak. Başka dertleri yok. Sonra da alttan el yapımı mayınlarla halkın hayatını karartmak. Diyarbekirli için, bütün milletimiz gibi en aziz değer ev mahremiyetidir. Ev mahremiyeti, namus anlamına gelir. Bu terör örgütü var ya Sur içinde yaşayan vatandaşlarımıza 'Gece kapıları kapatmayın, istediğimiz anda gelebilelim' diye tehdit edip, kapılarını açık bıraktırdılar. Allah aşkına hangi değerimizde, hangi toplumsal ahlak ölçülerimizde, böyle bir şeye izin verilir.

İşte, biz bunların hepsini bitirmek için geldik. Eğer biz, Sur içerisinde, Cizre'de, Silopi'de ve diğerlerinde bu şikayetleri tek tek almamış ve bilmemiş olsaydık, bu operasyonları halkın talebi olarak da değerlendirip yapmayabilirdik ama önce bize yaşayan halktan şikayet geldi. Bilinsin ki bundan sonra hiç kimse, hiç bir Diyarbekirli'nin evine gelip de 'Kapını bundan sonra açık tutacaksın, ben istediğim zaman girebilirim' diyemeyecek. Milletimizin her bir ferdinin namusu, ahlakı, kamu düzeni çerçevesinde devletimizin en güzel emanetidir."

Gazi Caddesi üzerindeki ekonomik ve sosyal hayatın da canlanacağını ifade eden Davutoğlu, bunun gereğini yapacaklarını söyledi.

Muhabir: Mümin Altaş,İlkay Guder,İlhan Toprak,Hatice Özdemir,Duygu Yener,Yıldız Aktaş,Kemal Karadağ

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.