Dolar
32.38
Euro
35.06
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,548.20
BTC/USDT
70,399.00
BIST 100
9,093.81
Gündem

Araç giriş çıkış yasağı başladı

İçişleri Bakanlığının yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında yayımladığı genelge kapsamında büyükşehirler ve Zonguldak'ta araç giriş çıkışı yasağı başladı.

Aykut Karadağ, Orhan Onur Gemici  | 04.04.2020 - Güncelleme : 04.04.2020
Araç giriş çıkış yasağı başladı  Fotoğraf: Nevzat Yıldırım/AA

Ankara

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kovid-19 ile mücadelede açıkladığı yeni tedbirlere ilişkin İçişleri Bakanlığının 81 il valiliğine gönderdiği genelge kapsamında Zonguldak ile büyükşehir statüsündeki Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'da tüm giriş ve çıkışlar gece yarısı itibarıyla 15 gün süreyle durduruldu.

                    

Ankara'nın çevre illerle bağlantısını sağlayan kara yollarında polis ve jandarma ekipleri kontrollerine başladı.

Yasağın başladığı ilk saatlerde Ankara'ya geliş ve Ankara'dan çıkış istikametindeki yollarda araç yoğunluğu oluştu.

Araç giriş çıkış yasağı başladı

Ekipler, Ankara-İstanbul otoyoluna gece yarısından önce giriş yapan araçların geçişine mağduriyet yaşanmaması için izin verdi.

Ankara-Eskişehir kara yolundaki Polatlı ilçesindeki Sakarya Kışlası Kavşağında oluşturulan denetim noktasında ise Eskişehir istikametine gitmek isteyen vatandaşlardan sadece geçerli mazereti olanlara izin verildi.

Geçerli mazereti olmayan sürücüler, bu noktadan geri gönderildi.


İstanbul

İstanbul'un sınırları olan Kocaeli istikametindeki Şekerpınar, Trakya tarafındaki Silivri'de 26 uygulama noktasında kolluk kuvvetleri, şehrin giriş ve çıkışlarında kontrollerine başladı.

Ekipler, geceyarısından önce Anadolu Otoyolu'na giriş yapan araçların geçişine bir süre izin verdi.

00.01 itibarıyla ise şehrin giriş noktalarına bariyerler yerleştirilerek yük ve izinli yolcu taşımacılığı yapanlar ile uluslararası yük taşımacılığı yapan araçların transit geçişleri için yollar tek şeride düşürüldü. 

Ekipler genelgeye göre özel araçların kente giriş çıkışına izin vermedi, sürücüleri de bu konuda bilgilendirildi.

Diyarbakır

Diyarbakır'ın giriş ve çıkış noktalarında gerçekleştirilen denetimlerde ekipler tır ve kamyon harici tüm araçları durduruyor.

İzin belgesi bulunmayan araçların geçişini izin verilmiyor, sürücüler konu ile ilgili bilgilendiriliyor.

Diyarbakır-Şanlıurfa kara yolu üzerinde bulunan Pirinçlik kontrol noktasında denetim yapan ekiplerce aracı durdurularak belgesi bulunmadığı için geçişine izin verilmeyen sürücülerden Mahmut Kayaalp, yaptığı açıklamada, izin belgesi almadan yola çıktığını belirtti.

Kayaalp, Niğde'ye gitmek istediğini dile getirerek, bunun için Diyarbakır'a dönüp izin belgesi alacağını aktardı.

Kontrol noktalarında durdurulan araçlardaki sürücülere ayrıca ateş ölçümü de yapılıyor.

Antalya ve Muğla'da araç giriş ve çıkışları durduruldu

Antalya Valisi Münir Karaloğlu başkanlığında, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplanarak, salgının yayılmasını önlemek için ek tedbirler alındı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, fiziksel temas ve hava yolu gibi nedenlerle çok hızlı bulaşabilen hastalığın toplum sağlığı açısından daha büyük riskler oluşturmaması için Antalya'ya kara, hava ve deniz yoluyla yapılacak tüm giriş ve çıkışların 15 gün süreyle geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

Kentte yaşayanların 15 gün süreyle Antalya'da kalmaları için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği bildirilen açıklamada, tüm ticari faaliyetlerin sürekliliği için gerekli olan ürünlerin lojistiğinin, üretimi ve naklinde görevli olan sürücülerin seyahatleri süresince maske takmak ve sosyal mesafeye uymak zorunluluğu getirilmesine karar verildi bildirildi.

Yurt içinde yolcu taşımacılığı yapanlar ile uluslararası yük taşımacılığı yapanların Antalya'da transit geçişlerine izin verileceği vurgulanan açıklamada, doğal gaz, elektrik, petrol sektörleri ile GSM operatörlerinin baz istasyonlarının bakım ve onarımında görevli olan araçların görev belgesi ve sevk irsaliyesiyle giriş yapabilecekleri aktarıldı.

Yönetici, çalışan ya da iş yeri sahiplerinin ikamet ve iş yerlerinin başka illerde bulunması durumunda bunu ispatlayan belgelerle kente giriş yapabileceği vurgulanan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"1 Ocak 2000'den sonra doğmuş olanların sokağa çıkmaları geçici olarak yasaklanmıştır. Yaş sebze ve meyve halleri, açık ve kapalı pazar yerleri, marketler ile toplu olarak çalışılan fabrika, atölye gibi iş yerlerine müşteriler ve çalışanlar sadece maskeyle girebileceklerdir. Maske takma zorunluluğu pazarlardaki satıcılar için de geçerlidir. Maske temini ve denetiminin belediyeler ile iş yerleri tarafından sağlanmasına, meydanlarda sokak ve caddelerde vatandaşların sosyal mesafeyi gözetmeden toplu olarak yürümelerine veya bulunmalarına izin verilmemesine, yan yana yürüyen vatandaşlarımızın ise yine sosyal mesafeyi gözeterek yürümeleri için uyarılmasına karar verildi."

Muğla 

Muğla İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında, Muğla sınırlarından kara, hava ve deniz yoluyla yapılacak tüm giriş ve çıkışların 15 gün süreyle geçici olarak durdurulmasına karar verildi. 

Karara göre, Muğla'da yaşayan tüm vatandaşların belirtilen süre boyunca illerinde kalmaları esas olacak. Giriş yapanlar, giriş amacını gösteren belgelerle 72 saat sonrasına kadar teslim ilinden ayrılarak, ilk çıkış kentine dönebilecek. 

Yurt içinde ticari yük ve yolcu taşımacılığı ile uluslararası yük taşımacılığı yapanların, Muğla'dan transit geçişlerine müsaade edilecek. Bu şekilde transit geçişlerine izin verilen ticari yük taşıyıcıları, ilde zorunlu dinlenme molaları hariç hiçbir şekilde duraklama ya da konaklama yapamayacak. 

Muğla ve ilçelerinde de pazar yeri, market ve toplu çalışılan iş yerlerine, vatandaşlar ve çalışanlar maskeyle girecek. Maske takma zorunluluğu, pazarlarda satıcılar için de geçerli olacak.

Araç geçişine izin verilecek istisnalar

Bu 31 ile temel ihtiyaç malzemeleri ile ilaç ve tıbbi malzemeler başta olmak üzere tüm ticari faaliyetlerin sürekliliği için gerekli olan ürün veya malzemelerin lojistiği, üretimi ve naklinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar ve araçları, malın cinsi, teslimat yeri, alıcı adresi, teslimat tarihini gösteren taşıma irsaliyesi, teslimat makbuz veya fatura gibi belgeler ile giriş çıkış yapabiliyor.

Yurt içinde ticari yük, yolcu taşımacılığı yapanlar ile uluslararası yük taşımacılığı yapanların giriş çıkış yasağı getirilen illerden transit şekilde geçişlerine müsaade ediliyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.