
Bakan Akdağ, "devlet binalarında sigara içilmesi konusunda müsamaha gösterenleri'' duyarlı olmaya çağırdı.***
ANKARA
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Rixos Otel'de 4207 Sayılı ''Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun''un kabul edilmesinin 4. yılı dolayısıyla düzenlenen tütün toplantısı ve sigarayla mücadelede emeği geçenlere ödül törenine katıldı.
Burada yaptığı konuşmada, bu mücadelede çok iyi bir noktaya gelinmesine karşın yapılacakların daha bitmediğini vurguladı. Bu mücadelede çok iyi bir noktaya gelinmesine karşın yapılacakların daha bitmediğini vurgulayan Akdağ, yürütülen stratejiler açısından Türkiye'nin dünyanın en başarılı ülkeler arasına girdiğini söyledi. Akdağ, ''Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarında 4. sıraya oturduk'' dedi.
Yürütülen çalışmalar sonucunda sadece 2010 yılında 2 milyon 200 bin vatandaşın sigarayı bıraktığına dikkati çeken Akdağ, ''Bu durum, hakikaten ülkemiz adına, geleceğimiz adına mutluluk verici bir tablonun göstergesidir'' diye konuştu.
Yeni bir yasa tasarısı hazırlıyoruz
Akdağ, son iki yıldır sigaranın zararlarını vurgulamak için paketlerin üzerinde resimli uyarılar olduğunu anımsatarak, ''Bu resimli uyarıların biraz daha büyütülmüş biçimde paketlerin üzerinde olması için yeni bir yasa tasarısı hazırlıyoruz. Ayrıca, herhangi bir sigara markasının, sigara dışında başka bir üründe de kullanılmasını önlemek için bu yasa tasarısı üzerinde çalışıyoruz'' dedi.
Akdağ, sigara ile mücadelede kararlı olduklarını da belirterek, ''Sigara lobilerinin en ufak bir gücü Türkiye'de kendisini gösteremedi'' şeklinde konuştu.
Adliye binalarında denetim sıkıntısı
Bakan Akdağ, ''bakanlıkların merkez hizmet binalarında, valiliklerin kendi binalarının içindeki bazı odalarda, yönetici pozisyonunda bulunan kişiler açısından belediyelerimizdeki bazı odalarda en çok ihlal olduğunu bildiğimiz adliye binalarında sigara içilmesi konusunda müsamaha gösterenleri'' duyarlı olmaya çağırdı.
Tüm kurumları denetlemekte zorluk çekmediklerini dile getiren Akdağ, ''Ama özellikle adliye binalarındaki denetimlerde sıkıntı çekiliyor. Dolayısıyla, bu hususta bütün başsavcılarımızı hassas olmaya davet ediyorum'' dedi.