
Hükümet sözcüsü Arınç, Irak sınırındaki olaya dair, "Olayda bir kasıt kesinlikle söz konusu değildir. İncelemeler devam etmektedir" dedi.***
ANKARA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan yeni yılın ilk Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi.
Başbakanlık Yeni Bina'da yapılan ve 6 buçuk saat süren toplantının ardından açıklama yapan Hükümet sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Irak sınırındaki olayda bir kastın kesinlikle söz konusu olmadığını belirterek, şöyle konuştu:
"Hükümetimiz, silahlı kuvvetler ve güvenlik güçleri böylesine bir eylemi yapmazlar, yapamazlar. Böyle bir zihniyeti hiçbir zaman taşımazlar. Bunu rahatlıkla bugün cevaplandırabiliyoruz. Olayda bir kasıt kesinlikle söz konusu değildir..Ancak kasıt olmasa bile bir ihmal ya da zafiyetin söz konusu olup olamayacağı konusunda da incelemeler devam etmektedir. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Uludere Savcılığı ile irtibatlı olarak olay üzerinde bir adli soruşturma başlatılmış bulunmaktadır''
Tuzak ihtimali
Olayın meydana gelişine ilişkin de bilgi veren Arınç, "Silahlı Kuvvetlerin yaptığı bütün operasyonlarda, ister tek başına ister müştereken olsun canlıya karşı öncelikle teslim olması, ikna edilmesi, mukabele ettiği takdirde de kendisinin tesirsiz hale getirilmesi yolunda bir uygulama var. Burada da tespitler şöyledir; öncelikle işaret fişekleri atılmıştır. Yani olay yeri aydınlatılmıştır. Daha sonra top atışı yapılmıştır. Buna rağmen grubun hareketine devam etmesi üzerine bir uçak marifetiyle belli saatler içinde bombalama yapılmıştır..Böyle bir topluluğun yönlendirilmiş olması, kendilerine tuzak kurulmuş olması ihtimali olabilir." şeklinde konuştu.
Hemen tazminat ödenecek
Konuşmasında, hayatta kalanlara ve olayda yaşamını kaybedenlere karşı hükümetin yapacağı çok büyük işlerin olduğunu dile getiren Arınç, şöyle devam etti:
"Bunlardan bir tanesi esasen kanunlarla da hüküm altına alınan tazminat ödenmesidir. Bu derhal birkaç gün içinde gerçekleştirilecektir..Belki kanunda öngörülen miktarın olayın oluş biçimine göre başka kaynaklarla artırılması da mümkün olabilecektir'"
Atalay bilgi verecek
Bülent Arınç, özür dilenmesine ilişkin de, "İnceleme neticesinde bir ihmal veya hata eğer söz konusu olacaksa, bunun yakınlarından şahsen, mutlaka özür de özrün ötesinde kucaklaşmak, helalleşmenin de doğru olacağına mümkün olabileceğine ben de inanıyorum ama böyle resmi olarak kürsüye çıkıp da özür diliyorum demek bu aşamada herhalde çok olumsuz bir beklenti olur." dedi.
Arınç, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın konuyla ilgili bugün Meclis'te bilgi vereceğini de belirtti.
Kılıçdaroğlu'na helikopter verilmediği iddiası
Başbakan Yardımcısı Arınç, Uludere'ye giden CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na helikopter verilmediği iddialarını da şöyle cevaplandırdı: "Gönül isterdi ki helikopterimizi Sayın Genel Başkana tahsis edelim, o da bu imkandan yararlansın. Ama inanınız güvenlik hizmetleri gerekçesiyle bu helikopterin tahsisinden vazgeçilmiş, kendisi de bunu anlayışla karşılamış."