Dolar
32.56
Euro
35.04
Altın
2,347.27
ETH/USDT
3,140.00
BTC/USDT
64,396.00
BIST 100
9,794.95
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: PYD arazide ABD'yi de satmaya başladı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Terör örgütü PYD arazide ABD'yi de satmaya başladı. Moskova'da ofisini açtı" dedi.

25.02.2016 - Güncelleme : 26.02.2016
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: PYD arazide ABD'yi de satmaya başladı

ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda yaptığıı konuşmada, Türkiye'nin başından beri Suriye'de siyasi çözümden yana olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, çatışmaların durdurulması anlaşmasının başarısız olması halinde "bölünme seçeneğinin de içinde olduğu B planı" ile ilgili açıklaması hatırlatılan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"ABD de bugüne kadarki tecrübelerine dayanarak, o çerçevede temkinli yaklaşıyor. Rusya'nın daha önceki anlaşmalara uymadığını ve saldırılarını devam ettirdiğini, sürecin bu aşamaya gelmesinde Rusya'nın negatif bir rolünün olduğunu ABD zaten kabul ediyor. İyi niyetle Rusya'yı masaya çekmeye çalıştılar. Bazen fazla iyi niyetli oldular" diye konuştu. 

"PYD/YPG Suriye'yi bölmek istiyor"

Bakan Çavuşoğlu, "ateşkesin PYD gibi grupların toprak kazanımlarını korumalarına yarayacağı" iddialarına şöyle yanıt verdi:

"PYD'nin, YPG'nin amacı belli. Suriye'yi bölüp kendilerine yönetim oluşturmak istiyorlar. Bu amaçlarını da gizlemiyorlar. PKK da bölücü terör örgütüdür. PKK, YPG aynıdır, farkı yoktur. Bizim uluslararası destek grubu olarak amacımız Suriye'nin topraklarını siyasi çözümden sonra birine vermek değil. Tamamında siyasi dönüşüm sağlayarak, bütünlüğünü sağlamaktır. Dolayısıyla el Nusra'nın da DAEŞ'in de niyeti bu. Onlar da tamamen Suriye'yi ele geçiremeyeceklerini biliyorlar. Kendi yönetimlerini oluşturmak istiyorlar. Ama gerekli cevabın da verilmesi lazım."

ABD'nin PYD ile ilgili tutumunda değişikik olup olmadığıyla ilgili soru üzerine Çavuşoğlu, "YPG konusunda ABD'nin ciddi çelişkisi var. YPG'yi esasen DAEŞ ile mücadele eden kara gücü olarak bakıyor. Bu son derece yanlıştır" dedi.

"O terör örgütü ABD'yi de satmaya başladı"

Terör ve teröristler konusunda ikircikli davranılırsa terörün kazanacağını belirten Çavuşoğlu, PYD'ye ilişkin, şunları kaydetti:

"O terör örgütü şimdi arazide ABD'yi de satmaya başladı. Bu tabiri kullanıyorum, doğru, gitti Rusya'da Moskova'da ofisini açtı. Açtığı ofiste kimin posteri var, Öcalan'ın bölücü başının posteri var. Oradaki emelini de gösterdi işte koyduğu haritada da Suriye'yi bölmek istiyor. Eğer bunlara hizmet edeceksek, bunlarla işbirliği yapacaksak, bunu da açıkça söyleyelim, yani bunu üçüncü ülkelere söylüyorum, ABD için de."

Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı John Kerry'nin, telefonda kendisine YPG'nin güvenilmez olduğunu söylediğini belirtti.

"Her türlü stratejinin uygulanması gerektiğini savunduk"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin DAEŞ'le mücadelesinin Batı kamuoyu tarafından neden anlaşılmadığına ilişkin soru üzerine, Türkiye'nin başından beri hem DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyonun içinde hem de Türkiye olarak her türlü adımı attığını belirterek, "Biz başından beri hava operasyonlarının yanında kara operasyonlarının ve her türlü stratejinin uygulanması gerektiğini savunduk" dedi.

Türkiye'nin gerçekleri orta koymasının ardından aleyhinde yürütülen kara propagandaların ve manipülasyonların boşa çıktığını ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin eğit-donat programı dahil DAEŞ'le mücadele operasyonlarına destek verdiğini, İncirlik Hava Üssü'nün bu mücadeleye katılmak isteyen ülkelerin uçaklarına açtıklarını dile getirdi. 

Bakan Çavuşoğlu, DAEŞ karşıtı hava operasyonlarına katılmak üzere Suudi Arabistan'ın malzeme ve personelinin İncirlik'e geldiğini, uçakların da bugün-yarın gelmesinin beklediklerini söyledi.

"Merkel'e teşekkür ediyoruz"

Türkiye'nin "Güvenli bölge" önerisinin "maalesef ciddi şekilde tartışılmadığını" belirten Çavuşoğlu, geç de olsa Türkiye'nin tezine gelindiğini söyledi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Merkel'in bu fikri desteklemesi önemlidir ama bir fikir ortaya çıktığı zaman bunu baştan ciddiye almak lazım. Mülteciler bana geldikten sonra onları nasıl durdurabiliriz' anlayışı ile bu fikre destek veriyorsanız, bu geçici bir çözüm ya da geçici bir destek olur. O nedenle 'Suriyelilere hep birlikte ne yapabiliriz' anlayışı ile davranırsak, kafa yorarsak, Türkiye'nin objektif bir şekilde ortaya koyduğu fikirleri de yine objektif bir şekilde, sağlıklı bir şekilde değerlendirebiliriz, tartışabiliriz ve adımlar da atabiliriz."

Ülkelerine dönmek isteyen bu insanlara gerekli şartların oluşturulmasının da insani bir görev olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Merkel'in bu desteği önemli. Kendisine çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

"Ortak çalışma grubu önerisine yanıt alamadık"

Çavuşoğlu, Türkiye-Rusya ilişkileriyle ilgili soruyu şöyle yanıtladı:

"Bugüne kadar net bir şekilde açıklamadık ama Belgrad'daki görüşmemizde somut önerilerimiz oldu. Lavrov'a şunu söyledim: 'Sizin tutumunuz belli. Bizimki belli. Bu süreçten nasıl çıkacağız? Gelin, ortak çalışma grubu oluşturalım. Bu çalışma grubunda sizden de bizden de arkadaşlar olsun. Gitsinler bir yerde toplansınlar. Viyana, Cenevre, Paris, Zürih olur, nerede isterseniz. Bize yeni fikirlerle gelsinler. Hem Rusya'ya hem Türkiye'ye atılması gereken adımlar konusunda fikriler getirsinler. Biz de bunları değerlendirelim.' Lavrov 'Bunu Putin'e sormam lazım' dedi. O gün bugündür henüz bir cevap gelmedi."

Muhabir: Selen Temizer-Nazlı Yüzbaşıoğlu-Sinan Polat-Ayşe Sarıoğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.