Gündem, Koronavirüs

Yeni normalleşme süreci başladı

Yeni tip koronavirüs risk değerlendirme haritasına göre, yüksek riskli kentler dışında restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler 07.00-19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile açıldı.

Ekip  | 02.03.2021 - Güncelleme : 02.03.2021
Yeni normalleşme süreci başladı Fotoğraf: Muhammed Gencebay Gür/AA

Ankara



KORONAVİRÜS HABERLERİ



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün akşam ayrıntılarını açıkladığı yeni "kontrollü normalleşme" dönemi İstanbul'da başladı.

Fatih'te lokantalar müşterilerini ağırlamaya başladı. İşletmeciler, müşterilerden sosyal mesafeyi korumalarını isterken, 4 kişilik masalarda en fazla 2 kişinin oturmasına izin veriyor.

Bazı işletmeciler müşterilerine, maske taktıktan sonra ödeme yapmak için kasaya yönelmeleri yönünde uyarılarda bulundu. Vatandaşlar da aylar sonra lokantada oturarak rahatça yemek yemenin mutluluğunu yaşadığını belirti.

Eğitim öğretime açılan sınıfların öğrencileri de servislerle ve aileleriyle okullarının yolunu tuttu. Beşiktaş ve Beyoğlu'ndaki okullarda öğrencilerin aileleri bir süre kapıda bekledi.

Esenyurt ve Beylikdüzü'nde bazı börekçilerde müşteriler yüzde 50 kapasiteye uyarak otururken, bazı işletmeler "kontrollü normalleşme" için hazırlıklarını sürdürüyor.

Anadolu Yakası'nda da Kovid-19 tedbirler kapsamında sadece paket servis yapan bazı kafeterya, pastane, lokanta ve restoranlar yüzde 50 kapasiteyle hizmet vermek için masa ve sandalye düzenlemesi yapıyor.

Sabah erken saatlerde börekçilerde yoğunluk gözlendi. Bazı vatandaşlar kahvaltılarını oturarak yapmayı tercih ederken, bazı vatandaşlar paket servisten faydalanmayı sürdürdü.

Beykoz'daki restoran, kafe ve çay bahçesi gibi yerler "kontrollü normalleşme" hazırlıklarını sürdürürken, bazı işletmeler açık alanlarda müşteri kabul ediyor, bazıları da işletme içerisinde müşterilerini ağırlıyor.

Ankara

Başkentin en işlek noktalarından Kızılay'da, lokanta ve kafeler müşterilerini ağırlamaya başladı. İşletmeciler, müşterilerden sosyal mesafeyi korumalarını isterken, 4 kişilik masalarda en fazla 2 kişinin oturmasına izin veriliyor.

Bazı lokanta, kafeterya, pastaneler yüzde 50 kapasiteyle müşterilerine hizmet vermeye başlarken, bazı işletmeler "Kontrollü Normalleşme" için hazırlıklarını sürdürüyor.

"Devletimizden gıda sektöründe çalışanlar için aşı önceliği talep ediyoruz"

İşletmecilerden Yakup Tekbaş, işletmeler açıldığı için mutlu olduğunu belirterek, "Bu haberi dört gözle bekliyorduk. İnşallah bundan sonra da kapanmaz. Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra hazırlığımızı yaptık ve hemen işletmemizi açtık. Tüm hijyen kurallarına uyuyoruz. Bundan sonra kapanmaması bizim elimizde." diye konuştu.

İşletmeci Ali Yıldırım ise "Bu kararı çoktan bekliyorduk. Hem çalışan hem bizim için çok iyi oldu. Esnaf arkadaşlarıma seslenmek istiyorum. Gerçekten verilen kararlara uyalım. Yüzde 50 kapasiteyle çalışalım, hijyene önem verelim. Bir daha kapanırsa buradan herkes zarar görüyor. Ayrıca devletimizden gıda sektöründe çalışanlar için aşı önceliği talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Müşteriler ise işletmeler açıldığı için mutlu olduklarını, herkesin kurallara uyması gerektiğini dile getirdi.

Kırklareli

Kırklareli’nde birçok esnaf sabahın erken saatinde işletmelerine gelerek hazırlıklarını yaptı.

İşletmelerini yüzde 50 kapasiteye göre düzenleyen esnaf uzun bir aranın ardından hizmet verecek olmanın mutluluğunu yaşıyor.


Fotoğraf: Özgün Tiran /AA

Kahvehane işletmecisi Muammer Bozkurt, AA muhabirine, iş yerini hizmete açacağı için çok heyecanlı ve mutlu olduğunu söyledi.

Yaklaşık 100 gündür tedbirler kapsamında kahvehanesini açmadığını belirten Bozkurt, bundan sonraki süreçte kurallara daha fazla uyarak normalleşmeye çalışacaklarını dile getirdi.

"Gelen müşterilerime HES kodu sorgulaması yaparak kahvehaneye alacağım"

Sabahın erken saatinde kahvehanesine gelerek temizlik yaptığını ve çay ocağını hazırladığını aktaran ​​​​​​​Bozkurt, "Gece sabaha kadar uyku uyumadık. Çok sevinçliyim. Gelen müşterilerime HES kodu sorgulaması yaparak kahvehaneye alacağım. Müşterilerin mesafeli oturmalarını sağlayacağız" dedi.

Tunceli

Kovid-19 risk değerlendirme haritasına göre, yüksek riskli kentler dışında kalan Tunceli'de yeni normalleşme sürecine geçildi.

Kentte uzun bir aranın ardından hizmet verecek olmanın mutluluğunu yaşayan esnaf da güne erken başlayarak işletmelerinin yolunu tuttu.

Yeni sürece göre işletmelerini düzenleyen esnaf, kentte 07.00-19.00 saatlerinde yüzde 50 kapasiteyle müşterilerine hizmet verecek.


Fotoğraf: Sidar Can Eren/AA

Diyarbakır

Kovid-19 risk değerlendirme haritasına göre, düşük riskli iller arasında bulunan Diyarbakır'da kontrollü normalleşme sürecine geçilmesiyle sabahın erken saatlerinden itibaren özellikle ciğer kebabı ve kahvaltı hizmeti veren işletmelerde yoğunluk yaşandı.

Kentte uzun bir aranın ardından hizmet vermenin mutluluğunu yaşayan işletmeler, güne erken başlayarak müşterilerine en güzel hizmeti verebilmek amacıyla iş yerlerini temizledi.

Yeni sürece göre işletmelerini düzenleyen esnaf, kentte 07.00-19.00 saatlerinde yüzde 50 kapasiteyle müşterilerine hizmet verebilecek. Merkez Sur ilçesinde de vatandaşlar, ciğer kebabı ve kahvaltı hizmeti veren işletmelerden koronovirüs önlemleri kapsamında alınan tedbirlerle hizmet aldı.


Fotoğraf: Aziz Aslan/AA

"Salgının bitmesini istiyoruz"

Tarihi Sur ilçesinde yaklaşık 30 yıllık ciğer kebabı ustası İsmail Kaplan da salgın sürecinden dolayı kapalı olan iş yerlerini açtıkları için sevincini dile getirdi.

Bugün açtıkları iş yerlerine müşterilerinin geldiğini aktaran Kaplan, "Müşterilerimiz ciğerimizi özlemiş. Kapalı olduğumuz sürede mağdur olduk. Salgının bir an önce bitmesini istiyoruz. İşimizin eski günlerdeki gibi olmasını arzu ediyoruz." dedi.

Bartın

Bartın'da, Kovid-19 tedbirleri nedeniyle uzun bir aranın ardından iş yerlerinde müşterilerine hizmet verecek esnaf, sabahın erken saatlerinde işletmelerini düzenledi.

Kentte 07.00-19.00 saatlerinde yüzde 50 kapasiteyle çalışacak esnaf, müşterileriyle buluşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Restoran işletmecisi Mehmet Yalçın, yaklaşık 40 yıldır yemek sektöründe hizmet verdiklerini, uzun bir aradan sonra yeniden müşterileriyle buluştukları için sevinçli olduklarını söyledi.

Masa ve sandalyeleri sosyal mesafeye göre düzenlediklerini aktaran Yalçın, "Kapalıyken zor bir süreç geçirdik ama bundan sonra işlerimizin yavaş yavaş açılacağını düşünüyoruz. Tüm vatandaşlarımızdan ve esnaf arkadaşlarımızdan kurallara uymalarını istiyorum." dedi.


Fotoğraf: Selim Bostancı/AA

Karabük

Kovid-19 risk değerlendirme haritasına göre, yüksek riskli kentler dışında kalan Karabük'te yeni normalleşme sürecine geçildi.

Esnaf, uzun bir aranın ardından güne erken başlayarak işletmelerinin yolunu tuttu.

Yeni sürece göre işletmelerini düzenleyen esnaf, kentte 07.00-19.00 saatlerinde yüzde 50 kapasiteyle müşterilerini ağırlayacak.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Safranbolu'daki bir restoranın işletme müdürü İbrahim Parlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mutlu olduğunu dile getirerek, "Girişlerde HES kodu sorgulayacağız. Masalar arası ve oturmalar birer metre olacak. Bu durum bizi sevindirdi. Süreç daha da iyi olacak. 07.00-19.00 saatlerine rağmen mutluyuz. Müşterilerimizden maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymalarını istiyoruz." diye konuştu.

Düzce

Kontrollü normalleşme süreciyle restoran, kafeterya, pastane, kıraathane ve çay bahçesi gibi mekanlar, Düzce'de yüzde 50 kapasiteyle hizmete başladı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren müşterilerini ağırlamak için iş yerlerinde hazırlıklara başlayan esnaf, müşterilerini beklemeye başladı.

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Düzce Lokantacılar Odası Başkanı Atilla Şişman, gazetecilere, alınan karardan mutluluk duyduklarını söyledi.

Şişman, "Bu karar hiç yoklukta bizim için bir umuttur. 97 gündür kapalı esnafımız var. Yarı açık olan, paket servis yapanlar var. Hazırlıklarımızı yapıyoruz. Halkımızın rahat edebileceği şekilde kurallara göre çalışıyoruz. İnşallah daha iyi oluruz." ifadesini kullandı.


Fotoğraf: Yavuz Emrah Sever/AA

Bolu

Bolu'da esnaf, sabahın erken saatlerinden itibaren müşterilerini ağırlamak için iş yerlerinde gerekli hazırlıkları yaptı.

İş yerlerini belirlenen kurallar doğrultusunda düzenleyen esnaf, müşterilerini HES koduyla iş yerlerine alarak hizmet veriyor.

Restoran işletmecisi Mert Perçin, "Yüzde 50 kapasiteyle açılış yaptık. Hijyen kurallarına uymaları kaydıyla herkesi bekleriz. Restoran girişinde HES kodu sorgulaması yaparak misafirlerimizin ateşlerini ölçüyoruz. Daha sonra da yemek ikramımızı yapıyoruz." diye konuştu.

Kayseri

Kayseri'de uzun süredir kapalı olan ya da paket servis yapan çok sayıda esnaf, sabah işletmelerine gelerek hazırlık yaptı.

Bu kapsamda iş yerlerinin kepenklerini erken saatte açan esnaf temizlik yaparak, bir süredir kullanmadığı masa ve sandalyelerini yüzde 50 kapasite kuralına göre dükkanına yerleştirdi.

Restoran işletmecisi Suat Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Büyüklerimize teşekkür ediyorum, yüzde 50 de olsa müşteri kabul etsek bizi mutlu eden bir haber oldu. Mutluluk veren bir karar. Sağlık her şeyden önemli. Tedbirleri de elden bırakmamak lazım." diye konuştu.

Kırıkkale

Kırıkkale'de de uzun süredir kapalı olan iş yerleri, yeni normalleşme süreciyle sabahın erken saatlerinde açıldı.

Lokanta işleten Erol Kürkçü, Kovid-19 tedbirleri kapsamında 3 aydır iş yerlerinin kapalı olduğunu belirterek, salgının kendilerinin çok sarstığını söyledi.

Kapalı oldukları halde vergi ve kirayı da ödemek zorunda kaldıklarını aktaran Kürkçü, "Çok şükür yüzde 50 kapasiteyle iş yerlerimiz yeniden açıldı. İnşallah bundan sonra bu hastalık gider ve bütün esnaf bu sıkıntıdan kurtulur. Her masaya 2 kişi alıyoruz. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyuyoruz. Müşterilerimize kolonya ikram ediyoruz." diye konuştu.

Nevşehir

Kovid-19 risk değerlendirme haritasına göre, orta riskli kentler arasında yer alan Nevşehir'de de müşteri kabul etmesine izin verilen işletmelerde hazırlıklar sabahın erken saatlerinden itibaren başladı.

Masa ve sandalyeleri sosyal mesafe kurallarına uygun yerleştiren işletme çalışanları, dezenfektan üniteleri yerleştirdi. Uzun bir aradan sonra yarı kapasite ile müşterilerini kabul etmeye başlayacak işletmeciler yeni kontrollü normalleşme süreciyle heyecan ve mutluluk yaşadı.

Paket servis hizmetinin yanı sıra müşterilerini ağırlamaya başlayacak esnaftan İshak Altan, "Aylardır bugünü bekliyorduk. Hazırlıklarımızı kurallara uygun yapıyoruz. Sürecin hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Kırşehir

Orta riskli illerden Kırşehir'de de restoran, lokanta ve kafelerde çalışanlar, temizlik çalışması yaptı.

Kırşehir Ticaret İl Müdürü Mahmut Dalgalı, kurulun kararları doğrultusuna iş yerlerinde denetimlere devam edeceklerini ifade etti.


Fotoğraf: Serkan Güner/AA

Yozgat

Orta riskli kentler arasında yer alan Yozgat'ta, müşteri kabul etmesine izin verilen işletmelerde hazırlıklar sabahın erken saatlerinde başladı.

Yozgat Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Eyüp Coşgun, 11 aylık zor bir sürecin ardından kahvehaneler, lokantalar ve kafelerin faaliyete geçtiğini söyledi.

Coşgun, "Bundan sonra bizler de daha sıkı tedbir alacağız. Çok zor süreçler atlattık. Bu süreçlerin sonunda da nihayete ulaştık. İnşallah bundan sonra kötü günler görmeyiz. İşyerlerimizin açılması bizi mutlu etti. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz." dedi.

Sivas

Orta riskli illerden Sivas'ta, açılmasına izin verilen işletmeler müşteri kabul etmeye başladı.

Kıraathane müşterisi Yaşar İpek, kararı sevinçle karşıladıklarını belirterek, dışarıda çay içmeyi özlediğini söyledi.

Lokanta sorumlusu Murat Aydın ise yüzde 50 kapasiteyle HES kodu sorgulayarak müşteri kabulüne başladıklarını ifade etti.

Alınan karardan mutlu olduklarını dile getiren Aydın, "İnşallah iyi olur, vatanımıza, milletimize hayırlı olsun. Kararı duyunca çok duygulandım ve heyecanlandım. Geç saatlere kadar uyumadım ve açıklamaları bekledim. Sabah başladık, inşallah bereketli olur." diye konuştu.

Niğde

Niğde'de de açılmasına izin verilen işletmeler, müşterileri için hazırlık yaptı.

Kafe işletmecisi Mehmet Akif, iş yerini açmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Akif, "Hijyen ve diğer gerekli bütün tedbirleri uygulayarak müşterilerimizi kabul edeceğiz. Sabah 07.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında hizmet vereceğiz. Oturma düzeni değişti ve yüzde 50 kapasitede müşteri alabileceğiz.” dedi.


Fotoğraf: Hamza Tav/AA

Siirt

İllerin Kovid-19 risk değerlendirme kriterlerine göre düşük riskli (mavi) iller arasında bulunan Siirt'te, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundakilerin sokağa çıkma kısıtlaması kaldırıldı.

İşlek noktalardan 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na gelen 65 yaş üstü vatandaşlar tedbirlere uyarak banklarda otururken, bazıları da yürüyüş yaptı, güneşli havanın tadını çıkardı.

Kent sakinlerinden Mehmet Nedim Şeker (70), AA muhabirine, salgın nedeniyle eve kapandıklarını ve bu süreçte çok sıkıldıklarını söyledi.

Türkiye'nin salgına karşı örnek mücadele sergilediğini dile getiren Şeker, risk değerlendirme haritasında Siirt'in düşük riskli iller arasında yer almasından mutluluk duyduğunu belirtti.


Fotoğraf: Fecri Barlık/AA

Kısıtlama döneminde zor süreçler yaşadıklarını aktaran Şeker, şöyle devam etti:

"Bizi toplu taşıma araçlarına da almıyorlardı. Şu an sağlıklıyım, aşı da yaptırdım. Süreci iyi götürmemiz gerekir. Herkes tedbirlere mutlaka uysun. Evlere kapanmıştık. Normalleşmeyle artık dışarıya çıkabiliyoruz. Kısıtlamalar yeniden başlamasın diye herkes kurallara uysun. Sağlığımızı korumalıyız."

Emekli Mehmet Ören (71) de güzel bir günün sabahını dışarıda karşılamanın keyfini çıkardığını ifade ederek, "Kısıtlamanın kaldırıldığına ilişkin kararı duyduğumda dünyalar kadar sevindim. Şu anda dışarıda temiz hava almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Herkese diyeceğim şudur; bu salgın hayatımızdan çıkana kadar tedbirlere uyalım." diye konuştu.

"Bugün bir yerlere çıkıp nefes aldık"

İzzettin Çelik (70) de salgınla mücadelede devletin getireceği her karara uyacaklarını vurgulayarak, "Uzun zaman içeriye kapanmıştık. Evlerde çocuklarımızla sohbet ediyorduk. Bugün bir yerlere çıkıp nefes aldık. Güzel güzel geziyoruz. Tedbirler alınsın, kurallara uyulsun." dedi.

Tamer Güneş de kısıtlamanın kaldırılmasıyla sevinçli bir haber aldıklarını dile getirdi.

"Biz yaşlılar evde sıkılmıştık. Salgın ne kadar azalsa da tedbirleri elden bırakmamalıyız." diyen Güneş, salgının bir an önce bitmesini temenni etti.

Erzurum

Erzurum'da daha önce siparişle hizmet veren ancak kontrollü normalleşmenin ardından yüzde 50 kapasiteyle müşteri kabul etmeye başlayan işletmelerin sahipleri, sabah saatlerinde lokanta ve restoranlarının yolunu tuttu.

Sabah temizlik yapıp, içerideki masa sayısını yüzde 50'ye düşüren işletme sahipleri, hijyen tedbirlerini de üst seviyeye çıkardı.

Hazırlıkların ardından kapılarını açan işletmeciler, cağ kebap ve kadayıf dolması gibi yöreye özgü yiyecekleri müşterilerine sundu.

Erzurum Lokantacılar Odası Başkanı Zeki Pınar, AA muhabirine, iş yerlerine müşteri kabul edemedikleri süreçte esnafın sıkıntılar yaşadıklarını anımsattı.

Kontrollü normalleşme sürecinde herkesin kurallara uyması gerektiğinin altını çizen Pınar, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 3-3,5 aydır kapalıydık. Üyelerimiz zaman zaman ödemelerde sıkıntılar yaşıyordu. Bundan sonra kapılarımız müşterilere açıldı. Gelecek süreçte çalışanlar ve müşteriler olarak biraz daha dikkatli olursak bu işin üstesinden geliriz. Gelecek dönemde inşallah işlerimiz daha iyi olacak. Yüzde 50 kapasite ile hizmet vereceğiz. 50 masası olan 25 masayla ve masalar arasında boşluk bırakarak çalışacak. Daha küçük işletmeler ise yine masa aralarında bir buçuk, iki metre mesafeli oturma sistemiyle hizmet verecek."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.