Kamu Özel İş Birliği Araştırma Merkezi Başkanı Aydın: Türkiye PPP projelerinde önemli bir rol model
İstanbul PPP Haftası'nın 2'nci gününde Kamu-Özel İş Birliği (KÖİ) - Public-Private Partnership (PPP) projelerinde sürdürülebilirlik ve ekonomiye, sosyal alanlara, çevreye katkı yapacak altyapı yatırımları ele alındı
İSTANBUL (AA) - Kamu Özel İş Birliği Araştırma Merkezi Başkanı Eyüp Vural Aydın, 'PPP projeleri son 15 yılda Türk şirketlerini global seviyeye taşımış, rekabette güçlü yapmış. Yani bütün bu resme baktığınızda bu projelerin bir değil, onlarca çıktısı var. Kamu açısından baktığında projeye erişmiş, hizmet sunuyor.' dedi.
Kamu Özel İş Birliği Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen İstanbul PPP Haftası'nın 2'nci gününde Kamu-Özel İş Birliği (KÖİ) - Public-Private Partnership (PPP) projelerinde sürdürülebilirlik ve ekonomiye, sosyal alanlara, çevreye katkı yapacak altyapı yatırımları ele alındı.
Kamu Özel İş Birliği Araştırma Merkezi Başkanı Aydın, Türkiye'nin PPP projelerindeki başarısına dikkati çekerek, gerçek örnekler üzerinden Türkiye'nin PPP projeleri konusunda gerçekleştirdiklerini katılımcılara aktardıklarını söyledi.
Aydın, haftanın 2'nci gününde sürdürülebilirlik, ekonomi ve sosyal alanlarda yatırımcıları bekleyen problemlere odaklanıldığını belirterek şunları kaydetti:
'2'nci gün daha teknik çalışmalara giriyoruz. Önümüzdeki dönem bizi dünya genelinde PPP projelerinin geleceğinde bizi neler bekliyor? oturumuyla başladık. Sürdürülebilirlik, ekonomiye, sosyal alana ve çevreye katkı yapacak altyapı yatırımları ve özellikle sosyal alanda yatırımcıları bekleyen problemleri konuştuk. Önümüzdeki dönem sürdürülebilirlikle ilgili bu proje finansmanı nasıl olacak? Bütün bunları ilk oturumda konuştuk. Öğleden önceki 2'nci oturumda ise daha çok sorunların çözümü, yeniden müzakere konusunda ele alınması, projelerde bunların getirdiği tehditler, önümüzdeki dönem için problemler, neler olabileceği ve sözleşmelerde çıkan sorunların nasıl çözülebileceğini dinledik.'
- 'Dünya ölçeğinde güçlenmiş özel sektörümüz var'
Eyüp Vural Aydın, etkinlikte uluslararası finans kuruluşlarından ve gelişmekte olan ülkelerden gelen katılımcıların bulunduğunu belirterek, 'Katılımcılar uluslararası finans kuruluşlarının gelecekte PPP ve altyapı projelerinden ne beklediğini ve nasıl projeleri finanse edeceklerini öğrenecekler. Bu bizim için çok önemli. Çünkü, 41 ülkeden gelenlerin birçoğu gelişmekte olan ülkeler ve bu altyapı yatırımlarında model kullanmak istiyorlar. Bu modeli kullanırken de finansman en önemli problemlerden bir tanesi. Uluslararası kuruluşları burada dinlemeleri, onların beklentini görmeleri açısından bu çok önemli olacak.' ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin PPP projelerinde önemli bir rol model olduğuna vurgu yapan Aydın, 'Kısa dönem içerisinde büyük çaplı projeleri bitirmek kolay değil. Bunlar büyük koordinasyon gerektiren, büyük mühendislik bilgisi ve büyük uluslararası ilişkiler gerektiren işler. Yani yabancı şirketler var. Yabancı finansal kaynaklarınız var.
Bakın Çanakkale Köprüsü'nün 25 tane finans kuruluşunun 21'i yabancı. Bunlarla yapılan birebir görüşmeler onların fizibiliteleri, harcama getirisi analizleri, onların yaptıkları ayrı şirketlerinki ayrı. Daha böyle özel bir rolü oluyor. Kamu ben bir altyapı yatırımını PPP olarak istiyorum iradesini koyacak. Bu iradeyi koyduktan sonra özel sektöre tabii ki sahada çalışma düşüyor.' değerlendirmesinde bulundu.
Aydın, PPP projeleri sayesinde Türk şirketlerinin önemli tecrübeler kazandığını belirterek, 'Türk şirketleri, bugün bu projeleri yapmış olarak büyük gururla bunları sunumlarını anlatıyorlar. Perşembe günü bunları dinleyeceğiz. Dünya ölçeğinde güçlenmiş özel sektörümüz var.' dedi.
- 'PPP projeleri son 15 yılda Türk şirketlerini global seviyeye taşıdı'
Etkinlikte sadece bilgi paylaşımı değil iş yapma şartlarının da konuşulduğunu belirten Eyüp Vural Aydın, 'PPP projeleri son 15 yılda Türk şirketlerini global seviyeye taşımış, rekabette güçlü yapmış. Yani bütün bu resme baktığınızda bu projelerin bir değil, onlarca çıktısı var. Kamu açısından baktığında projeye erişmiş, hizmet sunuyor.' şeklinde konuştu.
Aydın, söz konusu projelerin doğru zamanda yapılmasının en önemli noktalardan bir olduğuna değinerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
'En önemlisi bunları doğru zamanda yapmanız. Yani bütün bu projeleri yapmaya bugün kalkışsanız finansmanınız pahalılaşıyor. Bu işi çok kolay bitiremiyorsunuz, çok kolay finansman sağlayamıyorsunuz. O yüzden Türkiye dünya konjonktürünün en uygun olduğu zamanda bu yatırımlara kalkıştı ve bu stratejik projeleri başarılı bir şekilde sonuçlandırdı. Zaten 41 ülkeden insanları siz pazarlama yapmak için çağıramazsınız. Ancak öğrenme aşkıyla bir şeyleri görme aşkıyla ya da paylaşma aşkıyla gelirler.'
Genel
"Bilim Kadınları İçin" programının 22. yılında 4 bilim kadını ödüle layık görüldü
Genel
Daikin Türkiye, Galatasaray Kadın Voleybol Takımı'nın isim sponsorluğunu sürdürecek