Kamu özel iş birliği şirketlerin rekabet gücünü artırıyor
Kamu Özel İş Birliği Araştırma Merkezi Başkanı Eyüp Vural Aydın, "Kamunun kendi yatırımları için kamu özel iş birliğini kullanmasının faydalarından bir tanesi rekabetçiliği artırmasıdır. Rekabetçilik artarsa proje maliyetleri düşer" dedi
İSTANBUL (AA) - FURKAN GENÇOĞLU - Kamu Özel İş Birliği Araştırma Merkezi Başkanı Eyüp Vural Aydın, 'Kamunun kendi yatırımları için kamu özel iş birliğini kullanmasının faydalarından bir tanesi rekabetçiliği artırmasıdır. Rekabetçilik artarsa proje maliyetleri düşer. Projenin yapım süresi düşer.' ifadelerini kullandı.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Aydın, Kamu Özel İş Birliği Haftası kapsamında 41 ülkeden kamu özel iş birliği merkezlerinin başkanları, yöneticileri ve çalışanlarını ağırladıklarını söyledi.
Programın önemli bir tecrübe paylaşım imkanı sağladığını aktaran Aydın, 'İhaleye hazırlanma, ihale, inşaat, inşaatta çıkan sorunların çözümü, işletmeye alma, işletmede yaşanan sorunların çözümü, işletmede toplanan veriler ışığında vizyonunu çizme gibi bir çok tecrübeyi katılımcılar birbirlerine aktardılar.
Dünyada çok çeşitli ülkelerde Türk şirketlerini görüyoruz. Kamunun kendi yatırımları için kamu özel iş birliğini kullanmasının faydalarından bir tanesi rekabetçiliği artırmasıdır. Rekabetçilik artarsa proje maliyetleri düşer. Projenin yapım süresi düşer. Aynı anda özel sektörün rekabet gücü artar. Global yarışa özel sektör hazırlanmış olur.' diye konuştu.
- 'Bilgiyi, birikimi, inşaat, müşavirlik işletme tecrübelerimizi paylaşmamız gerekiyor'
Türk şirketlerinin Türkiye'de yaptıkları projeler ile rekabet gücü, deneyim ve itibar kazandığını bildiren Aydın, şunları söyledi:
'1984 yılında başlayan kamu özel iş birliği ekosisteminin büyüklüğü 88.5 milyar dolara ulaştı. Ülke içinde teknolojik mühendislik gerektiren bir tüneli, otoyolu, köprüyü yapmış olmak, akıllı sistemleri kullanıyor olmak sizi başka marketlerde başka pazarlarda gidip iş almanıza vesile olur. Afrika'da çok sayıda havalimanı projesi Türk şirketler tarafından yapılıyor.
Kuzey Afrika'da, Moritanya'da, Senegal'de, Nijer'de çok önemli alt yapı projelerini Türk şirketleri gerçekleştiriyor. Türk Dünyası bölgesinde zaten yıllardır Türk şirketleri varlar. Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan'da kamu otoritelerinin Türk şirketlerle iş geliştirme konusunda ilgili olduklarını görüyoruz.'
Aydın, yıllardır edindikleri bu birikimi yurt dışına ihraç etmeleri gerektiğini vurgulayarak, 'Bilgiyi, birikimi, inşaat, müşavirlik işletme tecrübelerimizi paylaşmamız gerekiyor. Avrupa Otoyol İşletmecileri Birliği'nin bu sene toplantısı İstanbul'da düzenlenecek. Avrupa'da PPP modelinin kazandırdıklarını burada tartışacağız.
Kamu özel iş birlikleri sadece gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerin kullandığı bir model değil. Gelişmiş ülkelerde de bu modeli fazlaca görüyoruz. Programda bu modelin ekonomiye ve gezegenimize getireceği faydaları nasıl artırabileceğimizi konuşuyoruz. Sosyal alanda nasıl daha fazla insana değebilecek projeleri yapabiliriz bunu tartışıyoruz.' şeklinde konuştu.
Hizmet
TARSİM'den dolu nedeniyle ürünlerin zarar gördüğü Kırklareli'ne geçmiş olsun ziyareti