Dolar
32.33
Euro
34.85
Altın
2,195.91
ETH/USDT
3,579.50
BTC/USDT
70,650.00
BIST 100
8,987.33
Gündem

Deprem bölgesine yardım ve destekler sürüyor

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremler nedeniyle Türkiye genelinde deprem bölgesine yapılan yardımlar sürüyor.

Ekip  | 07.02.2023 - Güncelleme : 07.02.2023
Deprem bölgesine yardım ve destekler sürüyor

Ankara

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen iki deprem nedeniyle oluşan enkazın kaldırılması çalışmaları için 15 iş makinesi ile 50 personeli Gaziantep'e gönderdi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Bursa Valisi Yakup Canbolat ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın İçişleri Bakanlığı tarafından Gaziantep'te koordinasyonla görevlendirilmesinin ardından, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde başlatılan yardım seferberliği devam ediyor.

Depremin hemen ardından 5 araç ve 22 itfaiye personelini arama kurtarma çalışmaları için Malatya'ya yollayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, 5 tır su, 1 tır gıda ve BURFAŞ bünyesindeki mobil mutfağı 45 personelle Gaziantep'e göndermişti.

Bölgede enkaz kaldırma çalışmalarında kullanılacak araç ve ekipman yetersizliği nedeniyle Ulaşım Dairesi Başkanlığı bünyesindeki 1 beko loder, 2 lastikli ekskavatör, 5 paletli ekskavatör, 1 loder, 1 dozer ve 5 kamyondan oluşan 15 araç, 50 personelle dün akşam saatlerinde Gaziantep'e gitmek üzere yola çıktı.

Bölgeye ulaşıp enkaz kaldırma çalışmalarında kullanılmaya başlanan iş makineleri ile personel, 24 saat esasına göre çift vardiya hizmet verecek ve deprem yaraları tamamen sarılana kadar bölgede kalacak.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi ile bağlı şirketlerde çalışan gönüllü personelden oluşan, enkazda ve lojistik hizmetlerde görev alabilecek, çadır kurma konusunda deneyimli 150 kişilik ekip de depremin yaralarını sarmak için Malatya'ya gitti. Dün akşam saatlerinde yolan çıkan ekip bölgede görev yapacak.

Edirne

Edirne Valiliği öncülüğünde AFAD İl Müdürlüğü koordinasyonundaki yardım kampanyasında kullanılmamış kıyafetler, gıda, battaniye ve kişisel hijyen malzemeleri, Mimar Sinan Spor Salonu'na getirildi.

Edirne Belediyesinin de deprem bölgesine gönderilmek üzere başlattığı kampanya sürüyor.

Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarına vatandaşlar tarafından getirilen yardımlar, belediye personelince tasnif edilip paketlendi.

Edirne'de Türk Kızılay Kan Bağış Merkezi tarafından 3 ayrı noktada kan bağışları kabul ediliyor.

Keşan ilçesinde kaymakamlık ve belediye tarafından başlatılan kampanya kapsamında vatandaşlar Keşan Lisesi Spor Salonu'na yardım malzemelerini getiriyor.

Bir çocuk yardım için oyuncağını getirdi ve 100 lira bağışta bulundu.

Belediyenin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Küçük bir evladımızın hem oyuncağını hem de harçlığını deprem bölgesine göndermek için bize göndermesine ne denilebilir ki. Bu duyarlılık bu yardımseverlik nasıl anlatılır ki. Kocaman yüreğinden öpüyoruz." ifadelerine yer verildi.

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da yardım ve desteklerin devam ettiğini belirtti.

Helvacıoğlu, Keşan İyilik Sağlık ve Eğitim Vakfı (KİSEV) aracılığı ile bağış kampanyası başlattıklarını belirterek, "KİSEV üzerinden AFAD'ın hesaplarına gönderilmek üzere maddi bağışları kabul edeceğiz. Bugün birlik ve beraberlik zamanı." ifadelerini kullandı.

Tekirdağ

Tekirdağ ve ilçelerinde de vatandaşlar yardım için seferber oldu.

Kapaklı Belediyesinin başlattığı kampanya kapsamında vatandaşlar bebek bezi, battaniye, elektrikli ısıtıcı, temizlik ürünleri, kuru gıda ve birçok malzemeyi yardım noktalarına ulaştırdı.

Belediye Başkanı Mustafa Çetin, deprem nedeniyle çok üzgün ve kederli olduklarını, deprem bölgelerine hızlı şekilde yardımların gönderileceğini kaydetti.

Çetin, Kapaklı Belediyesi Mobil İkram Aracı'nın da deprem bölgesine gönderdiklerini belirterek, "Deprem herkesi olduğu gibi bizleri de derinden üzdü. Şu an tüm Kapaklı tek yürek oldu. Kısa sürede çağrımıza on binlerce vatandaşımız cevap verdi. Destekler çığ gibi büyüyor. İnşallah kaymakamlığımız ile bu akşam bir tırı deprem bölgelerine göndereceğiz. Millet olarak el ele verip tüm yaralarımızı saracağız." ifadelerini kullandı.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Marmaraereğlisi Meslek Yüksekokulu öğrencileri de ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere yardım topladı.

Öğrencilerin desteğiyle toplanan 70 çift bot, mont, eldiven, atkı, bere, kazak, çorap gibi çeşitli eşyaları içeren yardım kolileri Marmaraereğlisi Kaymakamlığına teslim edildi.

Hayrabolu ilçesinde de yardım kampanyası sürüyor. Belediye Başkanı Osman İnan, sosyal medya hesabından, tüm vatandaşları yardım kampanyasına destek olmaya davet etti.

Kampanyaya destek olan vatandaşlar yardımlarını zabıta müdürlüğüne getiriyor.

Kırklareli

Kırklareli'nde belediye, kamu kurum ve siyasi partilerce yardım kampanyaları başlatıldı.

Vatandaşlar kıyafet, gıda, battaniye ve kişisel hijyen malzemeleri başta olmak üzere deprem bölgesinde kullanılacak yardım malzemelerini belirlenen noktalara getirdi.

Toplanan yardımlar tırlar ile deprem bölgesine gönderiliyor. Kentten şu ana kadar deprem bölgesine 10 tır yardım malzemesi sevk edildi.

Muğla

Muğla Valiliğinin organize ettiği ekipler, AFAD koordinesinde bölgeye hareket etti.

Kentte dünden itibaren 621 personel, 147 gönüllü, 10 çekici, 11 ekskavatör, 3 yükleyici, 26 kamyon, 18 UMKE aracı, 42 ambulans, 3 arama kurtarma aracı, 19 su tankeri, 26 binek pikap araç, 12 otobüs, 1 yönetim aracı, 1 ikram aracı, 3 karavan, 3 mobil baz istasyonu ile olay yeri inceleme aracı, su altı kurtarma aracı, seyyar tuvalet depremden etkilenen illere gönderildi.

Vali Orhan Tavlı başkanlığında, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Afet Koordinasyon Merkezi'nde genel durum değerlendirme toplantısı da gerçekleştirildi.

Toplantıda, Muğla Valiliği koordinesinde deprem bölgesine sevk edilen iş makineleri, sağlık araçları ve ayni yardımlar ile arama kurtarma ekiplerinin hangi illere gönderileceği değerlendirildi.

Depremzedelerin misafir edileceği tesisler

Bu arada, Marmaris Ticaret Odası'ndan (MTO) yapılan duyuruda, depremzedeleri ücretsiz misafir edebilecek konaklama tesislerinin Kaymakamlığa bilgi vermesi istendi.

MTO'nun sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, Marmaris Kaymakamlığının depremzedelerin geçici barınmalarını temin etmek amacıyla çalışma yaptığı bildirildi.

Depremzedeleri ilçedeki konaklama tesislerinde ücretsiz olarak misafir edebilecek üyelere çağrı yapılan paylaşımda, "Konaklama tesisi sahibi üyelerimizin çok ivedi olarak Marmaris Kaymakamlığı ile 02524121001 ve 02524137129 numaralı telefonlardan iletişime geçmeleri önemle rica olunur." ifadeleri kullanıldı.

Samsun

Samsun Valiliği ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinesinde yürütülen yardım çalışmalarına destek amacıyla Havza Kaymakamlığı ve Havza Belediyesi tarafından düzenlenen kampanyada vatandaşlar tarafından yaşam malzemesi ve yiyecekler, Havza Belediye Kültür Merkezi'ne getirildi.

Ablasıyla kültür merkezine gelen 4 yaşındaki Batuhan Ayan da depremzedelere gönderilmek üzere ekiplere battaniye teslim etti.

Kaymakam Cengiz Nayman ve Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir, küçük Batuhan'a teşekkür etti.

Yardım malzemeleri, gönüllülerce kolilenerek tıra yüklendi. Daha sonra yardım tırı, dualarla Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine yollandı.

Nayman, yardım tırının hızla yola çıkması için çalışmalara destek olan herkese teşekkür ederek, deprem felaketinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi.

Özdemir de vatandaşların duyarlılığıyla kısa sürede yardım tırını yola çıkardıklarını belirterek, "İnşallah yarın da ikinci tırımız yola çıkacak. Tüm halkımıza hassasiyetlerinden ötürü teşekkür ediyorum. Yaşadığımız afette hayatını kaybedenlere Rabb'imden rahmet, yaralılara acil şifalar dilerim." dedi.

Samsun Emniyet Müdürü Ömer Urhal, Kahramanmaraş'a koordinatör emniyet müdürü olarak görevlendirildi. Urhal, 40 ekipte 80 personeliyle arama kurtarma çalışmaları için Kahramanmaraş'a gitti.

Samsun İl Jandarma Komutanlığından İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Hakan Fırat'ın emir komutasındaki Kavak Asayiş Komando Bölüğü de 68 personelin yanı sıra 2 köpekle Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde arama kurtarma faaliyetlerinde görev aldı.

Jandarma personeli, arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde arama kurtarma köpeklerinin yanı sıra yer altı görüntüleme cihazıyla bölgede arama çalışmalarına devam ediyor.

Adıyaman ve Diyarbakır'da Samsun'dan görevlendirilen 5 kadın astsubay da çalışmalara katılıyor. Ekiplerin, çalışmaları kapsamında 4 kişinin canlı olarak enkaz altından kurtarıldığı öğrenildi.

Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığına bağlı 11 araç ve 73 personel de deprem bölgesindeki çalışmalarında bir bebeği sağ, bir bebeği de ölü olarak enkazdan çıkardı.

Kastamonu İl Jandarma Komutanlığından 46 komando, 5 Jandarma Arama Kurtarma personeli, köpek operatörü, ekip komutanı olmak üzere 53 personel, arama köpeği ve 6 araçla deprem bölgesine gönderildi.

Kastamonu Jandarma Komando Eğitim Alay Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü personeli de ihtiyaç olması halinde bölgeye gönderilmek üzere hazır bekletiliyor.

Tokat Jandarma Komando Özel Harekat Tabur Komutanlığından 177, Tokat Jandarma Komando Tabur Komutanlığından 140, İl Emniyet Müdürlüğünden 51 personel, Gaziantep'te arama kurtarma çalışmalarına katılıyor.

Çorum İl Jandarma Komutanlığından 177, İl Emniyet Müdürlüğünden ise 28 personel deprem bölgesindeki çalışmalarını sürdürüyor.

Amasya İl Jandarma Komutanlığına bağlı 110, İl Emniyet Müdürlüğünden 120 personel, deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerine katılmak ve güvenlik önlemi almak için görevlendirildi.

Denizli

Valilik ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinesinde yürütülen yardım çalışmalarına destek amacıyla düzenlenen kampanyada, kent merkezi ile ilçelerdeki vatandaşlar tarafından yaşam malzemesi ve yiyecekler, belirlenen toplama merkezlerine getiriliyor.

Depremzedelere gönderilmek üzere toplanan yaşam malzemeleri tek tek ayrıldıktan sonra kolilere koyularak araçlara yükleniyor.

Yardım malzemelerini taşıyan tırlar dualarla yola çıkıyor.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, depremin ilk anından itibaren teyakkuz halinde olduklarını söyledi.

Hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar dileyen Zolan, "Denizli Büyükşehir Belediyesinin tüm imkanları ile yaraları sarmak için çalışıyoruz. Deprem bölgesine iletilmek istenilen yardım malzemeleri için tek yürek olup yoğun ilgi gösteren hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Denizli, üzerine düşeni yapmaya devam edecek." dedi.

Öte yandan Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde görev yapan doktor, hemşire ve uzmanlardan oluşan bir grup sağlık görevlisi de deprem bölgesinde görev yapmak üzere bölgeye hareket etti.

Van

Van'da 2011'de meydana gelen depremleri yaşayan vatandaşlar, Valilik, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları öncülüğünde başlatılan yardım kampanyalarına tüm imkanlarıyla katkı sağlamaya çalışıyor.

Depremzedelerin yaralarının kısa sürede sarılması için dua eden Vanlılar, oluşturulan noktalara giderek temin ettikleri yardımları teslim ediyor.

Özalp ilçesinde de Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığının depremzedeler için temin ettiği yardım malzemeleri, depremden etkilenen Malatya'ya gönderildi.

Elektrikli soba, kullanılmamış kıyafet, battaniye, gıda ve kişisel hijyen malzemelerinin bulunduğu yardım kolilerinin yüklendiği tır, dualarla uğurlandı.

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Muhammed Emin Nasır, depremin ardından ülkede 85 milyon insanın tek yürek olduğunu söyledi.

Yoğun kara rağmen ilçede imkanların seferber edildiğini belirten Nasır, şöyle konuştu:

"Isıtıcısından battaniyesine, kuru gıdadan yaş gıdaya, hijyen malzemeleri, bebek maması, biberon, emzik, ekmek gibi ürünler ayıklandı. Kolileme işlemlerini görevliler canla başla yapıyor. Belediye olarak iş makineleri ve kamyonlarımızı felaketin yaşandığı Malatya'ya gönderdik. Depremzede vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla hazırlanan yardım kamyonlarından ilki ilçemizden yola çıkmıştır. Rabbim vefat edenlere rahmet, yaralılara da acil şifalar nasip etsin. Milletimizin başı sağ olsun."

Van'da Valilik öncülüğünde AFAD İl Müdürlüğü koordinasyonunda kentteki farklı noktalarda toplanan yardımlar, tasnif edilip paketlenerek tırlara yükleniyor.

Dünden bu yana yardım toplama noktalarında görev yapan gönüllüler, vatandaşların yaptığı yardımları insan zinciri oluşturarak araçlara aktarıyor.

Malzemelerin bulunduğu alanda gönüllülere yardım eden Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, yardım malzemelerin yüklendiği 6 tırı daha deprem bölgesine gönderdiklerini dile getirdi.

Malzemelerin temini noktasında katkıda bulunanlara teşekkür eden Say, "Depremin büyüklüğü ve etkisi göz önünde bulundurulduğu vakit bu noktada daha çok yardıma ihtiyaç duyulmaktadır. Hep birlikte inşallah bu sıkıntıyı aşacağız." dedi.

Özalp ilçesinde de Şehit Abdulhalık Anadolu Lisesi Kapalı Salonunda başlatılan yardım kampanyası için vatandaşlar seferber oldu. İlçeye bağlı 78 mahalleden yardım kolileri toplana alanına getiriliyor.

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Muhammed Emin Nasır, tüm halkın depremzedeler için kenetlendiğini belirterek, "Yardımlar çığ gibi geliyor. Özellikle kırsal kesimdeki köylerde yardımlar yapılıyor. Kuru gıda, bere, atkı, ısıtıcı ve hijyen malzemelerini kamyonlara doldurduk ve gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bitlis

Bitlis'in Tatvan ilçesinde de vatandaşlar, deprem bölgesine gönderilecek yardımların toplandığı noktalarda yoğunluk oluşturuyor.

Tatvan Kaymakamlığı ile Tatvan Belediyesince, Yaşam Alışveriş Merkezi ve Fuar Sergi Salonu'nda başlatılan yardım kampanyasına ilgi gösteren ilçe sakinleri, temin ettikleri gıda, kıyafet, hijyen yardımlarını görevlilere teslim etti.

Belediye Başkan Yardımcısı Necdet Ökmen, depremden etkilenen 10 ilde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara da acil şifa diledi.

Vatandaşların çok duyarlı davrandığını ve herkesin imkanları dahilinde yardımcı olduğunu belirten Ökmen, "Kampanya yarın da devam edecek. Depremzede kardeşlerimiz için daha çok destek bekliyoruz." dedi.

Bitlis'te depremden zarar görenlerin yaralarının sarılması için başlatılan yardım seferberliği sürüyor.

Yardımseverler veya belediye ekiplerince vatandaşlardan toplanarak Bitlis Belediyesi İtfaiye Müdürlüğüne ait depoya getirilen yardım malzemeleri, burada görevliler tarafından kolilere dolduruluyor.

Valilik, belediye ve sivil toplum kuruluşlarının temin ettiği yardım malzemeleri 2 tır ile depremden etkilenen Malatya'ya gönderildi. 2 tırın da akşam bölgeye hareket edeceği bildirildi.

AK Parti İl Başkanı Engin Günceoğlu ile depoda yürütülen çalışmalara destek veren Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, gazetecilere, herkesin depremzedeler için seferber olduğunu söyledi.

Tanğlay, "Topladığımız yardımları burada tırlara yükleyerek depremzedelere gönderiyoruz. Battaniye, yorgan, ısıtıcı, temel gıda, bebek maması, bebek bisküvisi ve bezine ihtiyaç var. Devletimiz ilk saatten bu yana sahada. Bitlis halkı olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kayseri

Kayseri Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kahramanmaraş'a 77 personelle 7 özel ambulans, Gaziantep'e 2, Hatay'a 4 sağlık ekibi gönderildi.

Adıyaman'a 2 uçak ambulans, Malatya'ya ise 2 sağlık ekibi ile 81 UMKE personeli ve malzeme kamyoneti bölgeye hareket etti.

Öte yandan, İl Milli Eğitim Müdürü Bahattin Karaköse, sosyal medya hesabından, "Deprem bölgesinde oluşan içme suyu ihtiyacına katkı sağlamak amacıyla tüm eğitim camiamızı Melikgazi Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesinde oluşturduğumuz su toplama merkezine su bağışı yapmaya davet ediyoruz." paylaşımında bulundu.

Kırıkkale

Kırıkkale'nin Yahşihan ilçesinde belediye bünyesinde oluşturulan 30 kişilik gönüllü ekip, AFAD İl Müdürlüğü koordinesinde görev almak üzere Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesine hareket etti.

Kırıkkale İl Müftülüğünden 13 kişilik ekip de İl Müftüsü Hasan Hayri Yaşar'la Kahramanmaraş'a gitti.

Nevşehir

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde, belediye tarafından oluşturulan 19 kişilik ekip ile minibüs ve kamyon, AFAD koordinesinde görev almak üzere Hatay'a uğurlandı.

Nevşehir Valiliği koordinesinde başlatılan yardım kampanyası kapsamında vatandaşlar, gıda, battaniye, kışlık giyecek, ısıtıcı ve diğer ihtiyaç malzemelerini Damat İbrahim Paşa Spor Salonu'na getirerek görevlilere teslim ediyor.

Burada, görevlilerce tasnif edilen malzemeler paketlenerek nakledilmeye hazır hale getiriliyor.

Vatandaşlardan Metin Süt, herkesin depremzedeler için tek yürek olduğunu belirterek, "Yardım malzemelerini teslim ettik. Devletimizin eliyle yerlerine ulaşacak. Birlik beraberlik içinde olduğumuz sürece zorlukların üstesinden daha kolay geliriz." dedi.

Tasnif çalışmalarına destek veren görevli İsmail Batuhan Çalışkan da depremde zarar gören vatandaşlar için milletçe el ele verildiğini ifade ederek, "Halkımızın getirdiği yardım malzemelerini afet yerlerine gönderiyoruz. Milletimizin yüceliği afet gibi durumlarda görülüyor. Zor günlerde birlik olmaya ihtiyacımız var." diye konuştu.

Kırşehir

Kırşehir'de Kaman Belediyesi, deprem bölgesine kepçe, kamyon ve itfaiye aracı gönderdi.

Araçlar, 6 personelle Hatay'da çalışmak üzere yola çıkarıldı.

Niğde

Niğde'de Valilik ve Belediye koordinesinde başlatın yardım kampanyalarına vatandaşların desteği sürüyor.

Dün 2 tır yardım malzemesinin deprem bölgesine gönderildiği kentte, bugün toplanan su ve gıda malzemeleri de bölgeye ulaştırılacak.

Öte yandan sağlık, itfaiye, AFAD ve İl Özel İdaresinden 40 araç, 312 personel ve 16 iş makinesi de deprem bölgelerine sevk edildi. Ayrıca çadır, battaniye, gıda malzemesi, çarşaf, ısıtıcı ve bir tır ekmek de bölgeye gönderildi.

Sivas

Sivas'tan da deprem bölgelerine 21 kurumdan 472 personel, 76 araç gönderildi.

Diğer yandan Sivas Valiliği ve Sivas Belediyesi koordinesinde başlatılan yardım kampanyası de devam ediyor.

112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayan vatandaşların göndermek istediği yardım malzemeleri, emniyet ekipleri tarafından adreslerden alınarak Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde toplanıyor.

Kampanya kapsamında toplanan battaniye, ısıtıcı, çocuk bezi, mama, bot, su ve giysiler tırlarla deprem bölgesine gönderiliyor.

Yozgat

Yozgat Belediyesi personeli ve gönüllülerden oluşan 70 kişilik ekip, Cumhuriyet Meydanı'ndan minibüslerle deprem bölgesine gönderildi.

AFAD Yozgat İl Müdürlüğünce bölgeye gönderilmek üzere 10 tır çadır, battaniye ve ısıtıcı hazırlandı. İl Sağlık Müdürlüğünce de 1 tır ilaç deprem bölgesine gönderilmek üzere hazırlanıyor.

Antalya

Depremler sonrasında kentteki kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları tarafından birliktelik örneği sergilenerek, yardım kampanyaları başlatıldı. Antalya Valiliği koordinesinde oluşturulan merkezlerde toplanan yardımlar, hazırlanarak deprem bölgesine gönderiliyor.

Konyaaltı ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ne çok sayıda kişi yardım malzemeleri getiriyor. Yakınları deprem bölgesinde olan bazı kişiler de yardım toplama çalışmalarına destek veriyor.

Gönüllülerden Gizem Us Yılmaz, AA muhabirine, annesi, babası ve yakınlarının Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde bulunduğunu söyledi.

Malatya'yı Doğanşehir'e bağlayan köprünün yıkılması nedeniyle bölgeye yardımların gidemediğini belirten Yılmaz, "Ailem çok soğuk olduğu için arabada bekliyorlar. Elektrik yok, doğalgaz yok, benzinleri de bitmek üzere. Akaryakıt istasyonu da yıkılmış. Dünden beri yardım topluyoruz. En azından eve gidip onları düşünmektense burada yardım toplayıp insanlara yardım etmeye çalışıyoruz." dedi.

Yılmaz, telefonlarının şarjı bittiği için yakınlarından bir süredir haber alamadıklarını dile getirdi.

Yardım toplama merkezinde gönüllü olarak çalışan Süleyman Akbaş ise deprem bölgesinde 3 çocuğunun olduğunu anlattı.

Eşiyle depremzedeler için yorgan ve kıyafet getirdiklerini belirten Ali Deveci, ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

Isparta

Isparta Valisi Aydın Baruş, yaptığı açıklamada, Türk milletinin büyük bir millet olduğunu depremden hemen sonra harekete geçtiğini söyledi.

Yardım kampanyasının Valilik ve Kaymakamlıklar aracılığıyla AFAD'ın koordinesinde yürütüldüğünü belirten Baruş, şu değerlendirmede bulundu:

"Belediyelerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın, vatandaşlarımızın katkısıyla bu yardım çalışmalarını inşallah yürütmeye çalışıyoruz. Şu anda kadar toplam 142 iş makinesi ve yardımcı araçlarını kamu kurumları, tüm belediyelerimizin katkılarıyla ilimizden bölgeye gönderdik. AFAD İl Müdürlüğümüz koordinesinde 18 İl AFAD personeli, 74 AFAD Destek Gönüllüsü, 5 STK üyesi ve 170 yerel destek ekip personeli 93 araçla depremin hemen ardından hareket etti."

Yalvaç, Gelendost, Gönen ilçelerinde de düzenlenen kampanyalarda toplanan yardım malzemeleri tırlara yüklenerek deprem bölgesine gönderildi.

Diyarbakır

Diyarbakır'ın Kayapınar Belediyesinden 27 personel, Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Arif Karaman'ın talimatıyla AFAD İl Müdürlüğünün koordinesinde arama kurtarma çalışmalarına destek veriyor.

Kayapınar Belediyesi, deprem yaralarını sarmak ve vatandaşlara destek sunmak amacıyla kent genelinde 60 noktada 5 bin personel ile 100 bin kase çorba ve 30 bin hazır yemek dağıttı.

Kaymakam Karaman, depremin ardından yaraları hep beraber sarmak için çalıştıklarını kaydetti.

Merkez Bağlar Belediyesince de vatandaşlara tahsis edilen 33 konaklama merkezinde 2 günde 25 bin vatandaşa yemek desteği sağlandı, 1500 battaniye dağıtıldı.

Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, depremin yaralarını sarmak için el birliğiyle mücadele ettiklerini belirterek, "İlçemizde 4 bina yıkıldı. Depremden doğrudan etkilenen vatandaşlarımız var. Belediyemiz, diğer kurumlar ve özel işletmeler yer tahsisinde bulundu. Düzenli olarak yemek ve yiyecek desteği sağlıyoruz." dedi.

Mardin

Mardin'in Midyat İlçe Belediyesince, depremden etkilenen bölgelerde yürütülen çalışmalara destek için iş makinesi, malzeme ve personel sevk edildi.

Vatandaşların desteğiyle toplanan battaniye, elektrik sobası, çocuk bezi, çocuk ve yetişkin kıyafetlerinin yer aldığı tır, bölgeye gönderildi.

Ayrıca, deprem nedeniyle geceyi taziye evleri, spor salonu ve camilerde geçiren vatandaşlara belediye tarafından çorba ve kumanya dağıtıldı.

Şırnak

Şırnak'ın Silopi Kaymakamlığı tarafından Gaziantep'teki depremzedeler için yardım kampanyası başlatıldı.

Kaymakamlık tarafından toplanan elektrikli soba, battaniye, bebek bezi, giyim, gıda, yaşamsal malzemeler Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğüne ait spor salonunda toplandı.

Gönüllü öğretmen ve vatandaşlardan oluşan yaklaşık 500 kişi, yardım malzemelerini paketledi. Yardım kolileri, 3 tıra yüklenerek, Gaziantep'e gönderildi.

Güçlükonak ilçesinde toplanan battaniye, giyim, bebek bezi ve mama gibi yardımlar da araçlarla deprem bölgesine gönderildi.

Bingöl

Bingöl'ün Karlıova Kaymakamlığı, belediye ve Esnaf Sanatkarlar Odasınca düzenlenen yardım kampanyasında depremzedeler için giysi, battaniye ve gıda gibi yardımlar toplandı.

Kaymakamlık binasında toplanan yardımlar, tırlarla deprem bölgesine gönderilecek.

Vatandaşlardan Yavuz Bingöl, deprem acısının ne olduğunu çok iyi bildiklerini aktararak, "İlçemiz deprem bölgesinde. Nerede bir deprem olsa yüreğimiz parçalanıyor. Depremde mağdur olan kardeşlerimizin yanındayız." diye konuştu.

Manisa

Manisa il merkezi ve ilçelerinden deprem bölgesi için yardım malzemesi toplanmasına devam ediliyor.

İl merkezindeki yardım malzemeleri Atatürk Spor Salonu, Yunusemre Millet Çarşısı ve Şehzadeler Spor Kompleksi Çok Amaçlı Spor Salonunda toplanıyor.

İl merkezinin yanı sıra ilçelerde çeşitli noktalarda oluşturulan yardım malzemesi toplama noktalarına gelen vatandaşlar, elektrikli ısıtıcı, battaniye, bere, eldiven, atkı, çocuk bezi, mont, kıyafet ve gıda ürünlerini görevlilere teslim ediyor.

Toplanan malzemeler kayıt altına alınıp, tasniflendikten sonra deprem bölgesine gönderilmek üzere paketlenerek kamyon ve tırlara yükleniyor.

Turgutlu'dan 12 tır yola çıktı

Turgutlu Yıldırım Beyazıt Spor Salonu'nda oluşturulan merkezde toplanan yardım malzemeleri tırlara yüklendi.

İlçe Belediye Başkanı Çetin Akın, şu ana kadar 12 tırı bölgeye gönderdiklerini belirterek, malzemeler toplandıkça bölgeye yardım göndermeyi sürdüreceklerini söyledi.

Soma

Soma'da da Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu Spor Salonu ve Soma Gençlik Merkezi'ne getirilen yardım malzemeleri, tırlara dolduruldu.

Tırlar AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Ali Özkan, Soma Belediye Başkanı Ali Tulup, AK Parti Soma İlçe Başkanı Erol Saygılı ve gönüllüler tarafından dualar eşliğinde deprem bölgesine gönderildi.

Erken saatlerde Türk Kızılay Soma'daki kan verme noktasına gelen vatandaşlar, deprem bölgesine kan bağışlamak için sıraya girdi.

Türk Kızılay Soma Şube Başkanı Aziz Günal, "Ancak deprem gibi afetlerde çok öngörülebilir bir yol haritası çizmek mümkün olmuyor. Bu anlamda vatandaşlarımızdan özellikle panik yapmadan stoklarımıza destek vermek üzere kan bağış noktamızı ve ekiplerimizi ziyaret etmelerini rica ediyoruz." dedi.

Demirci

Demirci Kaymakamlığı, Demirci Belediyesi ve Türk Kızılay Demirci Şubesi iş birliği ile deprem bölgesi için soba, un, gıda, battaniye, bere, eldiven, bebek bezi gibi eşyalardan oluşan 1 tır yardım malzemesi bölgeye gönderildi.

Diğer yandan Demirci Belediyesi arama kurtarma ekibi de Osmaniye'de AFAD koordinasyonunda arama kurtarma faaliyetlerine başladı.

Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk, deprem bölgesine yardımların devam edeceğini ifade etti.

Muş

Muş Valiliği ve Muş Belediyesi koordinesinde başlatılan kampanya kapsamında, depremden zarar görenlerin yaralarının sarılmasına yönelik yardım seferberliği sürüyor.

Valiliğin kentte belirlediği 4 noktada vatandaşlardan teslim alınan yardımlar, Muş AFAD Lojistik Deposu'na götürülüyor.

Muş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Kadir Güner, AA muhabirine, son yaşanan depremden dolayı ülke genelinde herkesin teyakkuz halinde olduğunu aktardı.

Muş'ta yardımları 4 bölgede toplayıp deprem bölgesine gönderdiklerini anlatan Güner, "Vatandaştan talebimiz, mağdur ailelerimizin günlük kullanabileceği eşyaları bir an önce bize ulaştırmaları. Biz en kısa zamanda bu yardımları deprem bölgesindeki vatandaşlara gönderiyoruz. Şimdiye kadar 4 tır yardım malzemesi gönderdik. Göndermeye de devam ediyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda çok duyarlı. Hepsine teşekkür ederiz." diye konuştu.

Yardım desteğinde bulunan Yasin Karakaya da depremzedeler için kışlık kıyafet ve battaniye getirdiğini belirterek, "Vatandaşlar elinden geleni yapıyor. Allah yaralılara şifa, hayatını kaybedenlere de rahmet eylesin. Allah bir daha böyle bir olay yaşatmasın inşallah. Biz de valiliğin ve belediyenin çağrısı üzerine elimizden geleni yaptık." dedi.

Muş'ta yaşayan Suriye uyruklu Yaman Gavsani de "Depremzedeler için mont, bot ve kıyafet getirdik. Allah herkesin yardımcısı olsun. Bir nebzede olsa elimizden geleni yapıyoruz. Suriyeliyim, uzun zamandır Muş'ta yaşıyoruz. Onların acısını paylaşıyorum." dedi.

Hakkari

Kentte Valilik öncülüğünde, AFAD koordinasyonunda başlatılan yardım kampanyasına kent sakinleri yoğun ilgi gösteriyor.

Yoğun kar yağışına rağmen yardımları depremzedelere ulaştırmak için çaba gösteren vatandaşlar, temin ettikleri malzemeleri belirlenen noktalara teslim ediyor.

Birçok noktada toplanan malzemeler, görevli ve gönüllüler tarafından ayıklanıp paketlendikten sonra kamyonlara yükleniyor.

Elektrikli soba, kullanılmamış kıyafet, battaniye, çocuk bezi, gıda ve kişisel hijyen malzemelerinin bulunduğu yardım paketlerinin yüklendiği 5 kamyon deprem bölgesine gönderildi.

Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, ülkede yüzyılın en büyük felaketlerinden birinin yaşandığını belirterek, Hakkari halkının yardım seferberliği başlattığını söyledi.

Akbıyık, "Şu ana kadar kurum, kuruluş ve özel sektörden birçok ekip ve araç gönderdik. Ülke genelinde oluşturulan kriz merkezleri çalışmalarını yürütüyor. Şu ana kadar 3 milyon 700 bin lira hayırsever iş adamlarımızdan AFAD hesabına yatan miktar. Amacımız şu ana kadar yapılanları ve yapılması gerekenleri değerlendirip ona göre hareket etmektir. Hakkari merkezden 5 kamyon gıda, su, battaniye ve yiyecek, Yüksekova'dan 2 kamyon konserve, gıda, su ve giyecek ile Şemdinli'den 2 kamyon gıda, su, konserve ve insani yardım bugün afet bölgesine hareket etti." diye konuştu.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Emin Yıldırım, kampanyaya yoğun talebin olduğunu, vatandaşların imkanları ölçüsünde depremzedelere yardımcı olmaya çalıştığını aktardı.

Hakkari Genç Gönüllüler Derneği üyelerince de mahallelerden toplanan yardım malzemeleri kent merkezindeki bir kıraathaneye getirildi.

Battaniye, yaşam malzemesi ve temizlik eşyalarının bulunduğu malzemeleri paketleyen gençler, kalileri kamyona yükleyerek Adıyaman'daki depremzedelere gönderdi.

Dernek Başkanı Süleyman Seven, her mahalleyi gezip yardım topladıklarını bildirerek, "Topladığımız yardımları burada paketleyip depremden etkilenen yerlere yollayacağız. Bundan sonra da bu çalışmamız devam edecek. Bize destek veren herkese teşekkür ederiz. Bu acıları hep birlikte atlatacağız." diye konuştu.

Konya

Konya'da bazı hayırseverler depremde evlerini kaybedenler için konteyner gönderiyor.

Kentteki gönüllüler, belediyeler ve sosyal yardımlaşma derneklerinin öncülüğünde belirlenen depo ve merkezlere çadır, battaniye, ısıtıcı, sünger yatak, yastık, bebek maması gibi çok sayıda gıda ve barınma malzemesi getiriyor.

Öte yandan, sokakta kalanlar için de konteyner seferberliği başlatıldı. İş insanı Sinan Gözlü, depremden zarar görenler için yaptırdığı konteynerin bölgeye gönderileceğini söyledi.

İçinde lavabonun da yer aldığı 21 metrekare büyüklüğündeki konteynerin bir aileyi soğuktan koruyacağını ifade eden Gözlü, çevresindeki iş insanlarının da bu çabayı gösterdiğini dile getirdi.

İş insanı Osman Akbaş da atölyesinde yazıhane olarak kullandığı 28 metrekarelik 2 odalı konteyneri Karatay Belediyesi koordinesinde bölgeye gönderecek.

Ereğli'de konteyner imalatçısı Mustafa Tuzer ise 8'i Ereğli Sanayi ve Ticaret Odası bağışı olmak üzere toplam 20 konteynerin deprem bölgesine gönderildiğini dile getirdi.

Çok sayıda talebin olduğunu anlatan Tuzer, "Sevkte sıkıntılar yaşanıyor. Hayırseverlerin yoğun talebi var. Elimizde olsa günde 50 konteyner göndereceğiz. Antalya'daki üretim tesisinden de 50 konteyner gitti. Talep çok, bağışçıların desteğiyle gönderiyoruz. Maliyetine ve yol masrafını üstlenerek gönderiyoruz." diye konuştu.

Aksaray

Aksaray Belediyesince depremzedelerin yaralarının hızla sarılması amacıyla dün başlatılan kampanya kapsamında gün boyu yardımlar toplandı.

Kampanyaya büyük destek veren Aksaraylılar, battaniye, elektrikli soba, çocuk bezi ve maması gibi birçok gıda ve hijyen malzemesini ekiplere teslim etti.

Görevlilerce 15 tıra yüklenen yardım malzemeleri, afetzedelere dağıtılmak üzere depremden etkilenen 10 ile doğru yola çıkarıldı.

Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, Kapalı Pazar Alanı'ndaki tırları uğurlama törenine katıldı.

Öte yandan Eskil ilçesinde toplanan 2 tır da yardım bölgesine gönderildi.

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar'dan da toplanan yardım malzemelerini taşıyan 22 tır, sarsıntının hissedildiği 10 ildeki depremzedelere ulaştırılmak üzere yola çıkarıldı.

Fuar Alanı'nda yardım tırlarını uğurlayan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, gazetecilere, toplanan yardımları tırlara yüklediklerini ve yolcu ettiklerini söyledi.

Şoförlere ve araç sahiplerine teşekkür eden Zeybek, "Böyle bir günde biz de varız dediler. Allah kendilerinden razı olsun. Hiç nakliye ücreti ödemedik, ödemiyoruz. Hatta kamyonlarıyla gelip yardım malzemelerini yükleyip deprem bölgesinde çalışmayı isteyen arkadaşlarımızı da yolcu edeceğiz." diye konuştu.

Karaman

Karaman Belediyesince depremzedelerin yaralarının hızla sarılması amacıyla dün başlatılan kampanya kapsamında gün boyu yardımlar toplandı.

Vatandaşlar battaniye, elektrikli soba, çocuk bezi ve maması, kuru bakliyat gibi birçok gıda ve hijyen malzemesini ekiplere teslim etti. Görevlilerce 15 tıra yüklenen yardım malzemeleri, afetzedelere dağıtılmak üzere depremden etkilenen 10 ile doğru yola çıkarıldı.

Aydın

Atatürk Kent Meydanı'nda Büyükşehir Belediyesi, Efeler Belediyesi ve Türk Kızılayın açtığı stantlara yardım malzemesi getiren hayırseverler uzun kuyruklar oluşturdu.

Toplanan yardım malzemeleri kolilendikten sonra tır ya da kamyonlara yükleniyor.

Büyükşehir, Efeler, İncirliova, Buharkent, Koçarlı ve Nazilli belediyeleri ile Türk Kızılay Aydın Şubesi tarafından toplanan ve 9 kamyon ile 44 tıra yüklenen yardım malzemeleri, deprem bölgesine uğurlandı.

Dün de kentten 8 tır ve 5 kamyonla yardım malzemesi gönderilmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.