Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,553.80
BTC/USDT
70,195.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Pakistan'da muhalefet bloğunun adayı Şahbaz Şerif başbakanlığa seçildi

Pakistan'da muhalefet bloğunun adayı Şahbaz Şerif meclisteki oylamada başbakanlığa seçildi.

Muhammet Nazım Taşcı  | 11.04.2022 - Güncelleme : 11.04.2022
Pakistan'da muhalefet bloğunun adayı Şahbaz Şerif başbakanlığa seçildi

İslamabad

Pakistan meclisinde yapılan oylamada muhalefet blokunun adayı Şahbaz Şerif, başbakanlığa seçildi.

Yerel basındaki haberlere göre, güvensizlik oylamasıyla görevinden düşürülen eski Başbakan İmran Han'dan boşalan koltuk için bugün mecliste oylama yapıldı.

Meclisteki oylamada, Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri Şahbaz Şerif 174 oy aldı. Seçimleri boykot ederek istifa ettiklerini açıklayan Pakistan Adalet Hareketi Partisi'nden (PTI) eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi oy elde edemedi.

Meclis çoğunluk sınırı olan 172'nin üzerinde oy alan PML-N lideri Şahbaz Şerif, ülkenin yeni ve 23. Başbakanı seçildi.

Başbakanlık için aday olan İmran Han'ın Pakistan Adalet Hareketi Partisi'nden (PTI) eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, oylama başlamadan önce yaptığı açıklamada, bugün ulusun önünde kölelik ve kendine saygı olarak iki yol bulunduğunu vurgulayarak, seçimi boykot edip toplu olarak istifa ettiklerini söylemişti.

Kureyşi'nin açıklamasının ardından 120'nin üzerinde PTI milletvekili meclisten ayrılmıştı. Meclisten çıkan vekiller, "ithal hükümete" karşı sokaklara ineceklerini belirtmişti.

İmran Han hükümeti düşmüştü

Pakistan'da parlamentoda dün yapılan güvensizlik oylaması sonucu İmran Han hükümeti düşmüştü.

9 Nisan'da yerel saatle 11.30'da başlayan güvensizlik oylaması oturumu, dün 01.00'de sona ermişti.

Mecliste yapılan güvensizlik oylamasında, Başbakan İmran Han'ın hükümeti, 174 "hayır" oyu almıştı.

Pakistan'ın yeni Başbakanı: Şahbaz Şerif

Eski Başbakan İmran Han’ın görevden alınmasının ardından bugün Mecliste gerçekleştirilen seçimde, Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri Şerif, 174 oy alarak Pakistan'ın 23. Başbakanı seçildi.

Eski Başbakan Navaz Şerif’in kardeşi Şerif, İmran Han’ın görevden düşürülme girişiminde öncü rol oynadı.

Pencap eyaletinin Lahor şehrinde 1951’de dünyaya gelen Şerif’in kökleri, bugün Hindistan sınırları içerisinde bulunan Cammu Keşmir’in Anantnag kentine dayanıyor.

20. yüzyılın başlarında Anantnag’dan Amritsar’a yerleşen Şerif’in ailesi, Hindistan’ın ikiye bölünmesinin ardından 1947’de Pakistan’ın Lahor şehrine göç etti. Şahbaz Şerif, ilk, orta ve yüksek öğrenimini Lahor’da tamamladı.

Ticarete atılım

Orta sınıf bir tüccar olan babası Muhammed Şerif, Lahor'da demir işine başlayarak küçük ölçekli bir fabrika kurdu. Eğitimini tamamlamasının ardından Şahbaz Şerif, tıpkı ağabeyi Navaz Şerif gibi 1970’lerden itibaren ailesinin ticari işleriyle ilgilenmeye başladı.

Ailenin fabrikaları, tartışmalı millileştirme politikası kapsamında 1974’te eski Pakistan Başbakanı Zülfikar Ali Butto tarafından devlet kontrolüne alındı. Fabrikalar, General Ziya’ül Hak’ın askeri darbeyle yönetimi ele geçirmesinin ardından Şerif ailesine geri verildi.

Siyaset sahnesine giriş

Şerif ailesi, ülke sıkıyönetim altındayken 1980’lerde politikaya atıldı. Aileden siyasete atılan ilk isim Navaz Şerif oldu ve Pencap eyaletinde General Gulam Jilani’nin yönetiminde Maliye Bakanı olarak göreve geldi.

Siyasi muhalifleri, "Şerif ailesini sıklıkla sıkıyönetim ve General Jilani’nin ürünleri" olmakla itham etti.

Şahbaz Şerif ise 1988’de Pencap meclisine, 1990’da da Ulusal Meclise milletvekili olarak girdi.

1993’te Pencap meclisine ikinci kez milletvekili seçilen Şahbaz Şerif, 1996’ya kadar muhalefet lideri olarak görev yaptı.

Şahbaz Şerif, 1997’de Pencap Başbakanı seçildi ancak 1999’da General Pervez Müşerref’in darbesiyle görevi sona erdi.

Sürgün yılları

Aile, 2001'de eski Suud Kralı Abdullah bin Abdel Aziz'in devreye girmesiyle Suudi Arabistan'a sürgüne gönderildi.

Sürgün yıllarını Cidde'de sürdüren Şerif ailesi, 2007’ye kadar burada yaşadı.

Aile, 2007’de Pakistan’a geri döndü ve Şahbaz Şerif, 2008’de yapılan seçimlerde ikinci kez Pencap Başbakanı oldu. Şerif, 5 yıllık görevini doldurmasının ardından yapılan seçimlerde, üçüncü defa Pencap Başbakanı seçildi ve görev süresi 2018’de sona erdi.

2018’de ülkede yapılan genel seçimlerde Ulusal Meclise giren Şahbaz Şerif, 11 Nisan 2022’ye kadar muhalefet lideri olarak görev yaptı. Şahbaz Şerif, ağabeyi Navaz Şerif’in isminin Panama belgeleriyle ortaya çıkan yolsuzluk iddialarına karıştığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesince Temmuz 2017'de görevden uzaklaştırılmasının ardından aynı yıl PML-N lideri oldu.

Ülkenin siyasi tarihinde önemli yeri olan Şerif ailesi, sıklıkla yolsuzluklarla suçlandı. Navaz Şerif, Navaz Şerif'in kızı Meryem Navaz ve damadı Muhammed Safdar Avan, Şahbaz Şerif, Şahbaz Şerif’in iki oğlu Süleyman ve Hamza Şerif çok sayıda yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya kaldı.

Bununla birlikte aile, yolsuzluk iddialarını reddederek iç siyasetteki hesaplar nedeniyle komploya maruz kaldıklarını yineledi.

İmran Han döneminde, Eylül 2020’de kara para aklama ve yolsuzluk davaları sebebiyle tutuklanan Şahbaz Şerif, Nisan 2021’de kefaletle serbest bırakıldı.

Hakkındaki davalar sebebiyle 10 ay cezaevinde yatan Navaz Şerif ise Kasım 2019'da sağlık sorunları nedeniyle tedavi görmesi için 2 aylığına serbest bırakıldı. Bu kararın ardından Kasım 2019'da tedavi için İngiltere'ye giden eski Başbakan Navaz Şerif, hala Londra'da bulunuyor.

İslamabad Yüksek Mahkemesi, 2 Aralık 2020'de yolsuzlukla yargılandığı davalara katılmayan eski Başbakan Şerif'i "adalet kaçağı" ilan etti.

Pencap'taki çalışmalar

Pencap, 110 milyonu aşan nüfusuyla 220 milyonluk Pakistan'ın en kalabalık eyaleti. Eyalete, ülkenin kültür, tarih, ekonomik ve sinema endüstrisinin merkezi olarak nitelendirilen Lahor başkentlik yapıyor.

Pakistan'ın en sanayileşmiş eyaleti olan Pencap, ülkenin geri kalanıyla kıyaslandığında refah düzeyinin yüksek olmasıyla biliniyor.

Pencap’taki başbakanlık yıllarında etkili bir yönetici ve bürokrasiyi idare etmeyi bilen bir lider olarak öne çıkan Şahbaz Şerif, başbakanlığı döneminde iletişim ve ulaşım altyapısının küçük ve kırsal bölgeler dahil geliştirilmesinde önemli rol oynadı.

Türkiye ve Çin'e bakış

Şahbaz Şerif, daha önceki açıklamalarında, ABD ile ilişkilerin geliştirilmesini ve bunun Pakistan için önemli olduğunu söyledi.

Lahor’da yaşayan siyasi analist Selman Gani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şahbaz’ın Çin ve Türkiye’ye önem verdiğini belirtti. Gani, Şahbaz’ın Çin’in savaş ve ekonomi alanındaki mücadelesinden etkilendiğini, Çinli diplomatların da Şahbaz’ın sıkı çalışması ve yönetimine hayranlık duyduğunu ifade etti.

64 milyar dolarlık Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) Projesi, eski Başbakan Navaz Şerif döneminde 2015’te imzalandı.

Gani, Şahbaz Şerif’in Pencap eyaletinin kalkınmasında Türk modelini esas aldığını vurgulayarak, başbakanlığı döneminde eyalette çok sayıda Türk ve Çinli şirkete proje verildiğini kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın