Dünya

Cezayir’den Fransa’nın Nijer’e askeri müdahale için hava sahasını açma talebine ret

Cezayir’in, Fransa’nın Nijer’e askeri müdahale için hava sahasını açma talebini reddettiği bildirildi.

Esat Fırat, Alaattin Doğru  | 22.08.2023 - Güncelleme : 22.08.2023
Cezayir’den Fransa’nın Nijer’e askeri müdahale için hava sahasını açma talebine ret

Cezayir/Ankara

Devlet radyosunun haberine göre Cezayir, Fransa'nın Nijer'e askeri müdahale için hava sahasını kullanma talebine yanıt vermediği belirtildi.

Haberde, Cezayir’in güç kullanımına her zaman karşı olduğu vurgulanarak, Nijer’deki askeri darbeye ilişkin tavrının açık ve net olduğu kaydedildi.

Cezayir'in ret yanıtıyla karşı karşıya kalan Fransa’nın Fas’a yöneldiği belirtilen haberde, Fas makamlarının Fransa’nın askeri müdahale için hava sahasını Fransız savaş uçaklarını açma kararı aldığı iddia edildi.

Cezayir, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Nijer'e olası bir askeri müdahalesine tepki göstermişti.

ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının, cuma günü Gana'nın başkenti Akra'da düzenledikleri toplantıda Nijer'e askeri müdahalenin tarihinin belli olduğu duyurulmuştu.

ECOWAS, askerlerin emir gelir gelmez müdahaleye hazır olduğunu ilan etmiş ancak bu olası operasyonun hangi tarihte başlayacağı bilgisini paylaşmamıştı.

Le Figaro: Fransa, Nijer’e müdahale için Cezayir'in hava sahasını kullanmayı istemedi

Fransa'nın, Nijer’e askeri müdahale için Cezayir’den hava sahasını açması talebinde bulunduğuna ilişkin iddiaları yalanladığı belirtildi.

Le Figaro'nun Fransız üst düzey bir askeri yetkiliye dayandırdığı habere göre, Fransa, Cezayir devlet radyosunun haberinin aksine Nijer'e olası bir askeri operasyon için Cezayir'den hava sahasını açmasını talep etmedi.

Askeri yetkili, Paris'in Nijer'e saldırmaya niyetli olmadığını ve Cezayir'den askeri uçuş için herhangi bir izin talebinde bulunulmadığını belirtti.

Öte yandan Cezayir Devlet radyosunun iddialarına yönelik AA muhabirinin sorduğu soruları, Fransa Dışişleri Bakanlığı yanıtsız bıraktı.

Nijer'deki darbe 

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.

CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın