Dolar
44.37
Euro
51.44
Altın
4,502.72
ETH/USDT
2,140.90
BTC/USDT
70,596.00
BIST 100
12,963.87
Dünya

Avrupalı devletlerden "Ukrayna'da kalıcı barış Kiev ve Avrupasız sağlanamaz" mesajı

Fransa, Almanya, Polonya, İtalya, İspanya ve İngiltere; ABD ile Rusya arasında diplomatik temasların arttığı bir dönemde yaptıkları ortak açıklamada, Ukrayna'da kalıcı barışın "Kiev yönetimi ve Avrupasız" sağlanamayacağını bildirdi.

Şeyma Yiğit, Selman Aksünger, Cüneyt Karadağ  | 13.02.2025 - Güncelleme : 13.02.2025
Avrupalı devletlerden "Ukrayna'da kalıcı barış Kiev ve Avrupasız sağlanamaz" mesajı

Ankara/Amsterdam/Berlin

Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya gelen Fransa, Ukrayna, Almanya, Polonya, İtalya, İspanya ve İngiltere Dışişleri Bakanları yazılı bir ortak açıklama yayımladı.

Rusya ile ABD arasında Ukrayna'daki duruma ilişkin diplomatik müzakerelerin arttığı bir dönemde yapılan açıklamada, "ABD'li müttefiklerimizle (Ukrayna'da) ileriye dönük yolu müzakere etmek istiyoruz." ifadesine yer verildi.

Avrupalı devletlerin "ortak amacının" Ukrayna'yı "güç" pozisyonuna getirmek olduğu kaydedilen açıklamada, Avrupalıların ve Kiev yönetiminin Ukrayna'daki barış müzakerelerin tamamında yer alması gerektiğinin altı çizildi.

Açıklamada, "Ukrayna'nın sağlam güvenlik garantilerinden faydalanması gerektiği" ve "Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barışın güçlü bir transatlantik güvenliği için gerekli koşul olduğu" belirtildi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot mevkidaşlarıyla toplantı öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Avrupalıların katılımı olmadan Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barış sağlanamayacağını" belirtmiş ve "Ukrayna'yı terk etmek, Ukrayna'yı teslim olmaya zorlamak, en güçlünün yasasını kesin olarak yürürlüğe koymak ve gezegenin tüm despotlarına ve tiranlarına komşularını tam bir cezasızlıkla işgal etmeleri için bir davet göndermek anlamına gelecektir." değerlendirmesinde bulunmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump dün Truth Social platformundan yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile uzun ve verimli bir görüşme yaptıklarını, Ukrayna'daki savaşın sona ermesi için müzakerelere başlama konusunda Rusya ile mutabık kaldıklarını kaydetmişti.

Hollanda Savunma Bakanı Brekelmans'a göre, Ukrayna müzakerelerinde Avrupa da masada olmalı

Hollanda Savunma Bakanı Ruben Brekelmans, Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Hepimizin ortak şekilde söylediği gibi, Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında görüşme yapılamaz." ifadesini kullandı.

Müzakerelerin Avrupa'nın güvenliği açısından önemine değinen Brekelmans, "Avrupa'nın da masada olması gerekiyor. Özellikle güvenlik garantileri söz konusu olduğunda, Avrupa ülkelerinin bu görüşmelere katılabilmesini sağlamalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Müzakerelerde, Avrupa'yı kimin temsil edeceği konusunda Avrupa'da her zaman bir görüşme olduğunu dile getiren Brekelmans, "Kimin temsil edeceği benim için en önemli soru değil. En önemli soru, Avrupa güvenlik mimarisi ve güvenlik garantileri konusunda, Avrupa ülkelerinin katılımı olmadan müzakere yapılmamasını sağlamaktır." ifadelerini kullandı.

Brekelmans, bir gazetecinin "İttifak hangi yöne gidiyor?" sorusu üzerine, şu yanıtı verdi:

"Şu anda yapmamız gereken şey, çok yakında ilerleme kaydetmektir çünkü geçmişte uzun tartışmalar yaşadık. Artık her şey daha net hale geliyor. Güç yoluyla barışa ulaşmalı ve bu gücün ne anlama geldiğini tanımlamalıyız."

Brekelmans, "Avrupa'daki kendi güvenliğimizi korumak için önemli bir rol oynamamız ve Ukrayna'da güvenlik garantileri oluşturmak için daha önemli bir rol üstlenmemiz gerekiyor. Bu nedenle masada olmamak gibi bir seçenek yok. Çünkü bu güvenlik garantilerinin uygulanmasında çok önemliyiz. Masaya getirebileceğimiz çok şey var." ifadelerini kullandı.

Fransa: Ukrayna'nın "güçsüz" kaldığı müzakereler Avrupa güvenliğinde dramatik sonuçlar doğurabilir

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın girişinde basına açıklamalarda bulundu.

Toplantıda Ukrayna konusu ele alacaklarını söyleyen Lecornu, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları ile de Ukrayna'da barış müzakerelerine ilişkin döngünün açıldığını dile getirdi.

Lecornu, barışın sağlanması için müzakerelerde Ukrayna'nın güçlü bir pozisyonda olması gerektiğini vurgulayarak, "Fransa için her şey temelde çok basit ve açık. Ya güçle barışa izin veren ya da aksine güçsüzlükle barışa izin veren müzakere parametreleri içindeyiz. Ve güçsüzlükle sağlanan barış maalesef bizi dramatik bir güvenlik durumuna götürecektir.“ ifadelerini kullandı.

Sebastien Lecornu, toplantıda tarihsel bağlamda "en önemli ve en sağlam askeri ittifak" olan NATO'nun savunma alanında geleceğinin de ele alınacağını ve müttefiklerin savunmaya daha fazla harcama yapılması gerektiği hususunda hemfikir olduğunu belirtti.

Savunma alanında daha fazla inovasyona ihtiyaç duyulduğunu ve bunun Paris'te yapılan Yapay Zeka Eylem Zirvesinde de gündeme getirildiğini aktaran Lecornu, Fransa'nın Avrupa savunmasının "sistematik bağımlı olmamasını" ve "özerk" olmasını isteyen "klasik bir tutuma" sahip olduğunu kaydetti.

Almanya: Ukrayna'nın uzun vadede barışı kabul edebilmesi için güçlü güvenlik garantilerine ihtiyacı var

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna savaşı konusunda en üst düzeyde diyalog kuracak olmasını Deutschlandfunk radyosuna değerlendiren Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "Ukrayna'nın uzun vadede barışı kabul edebilmesi için güçlü güvenlik garantilerine ihtiyacı olduğunu açıkça ifade etmemiz çok önemli. Bu, Ukrayna'nın savunma kabiliyetlerinin daha fazla desteklenmesi anlamına geliyor. Ben ve diğer dışişleri bakanları da bu konuda önerilerde bulunduk." diye konuştu.

Ukrayna'nın, Avrupalıların ve Amerikalıların barış istediğini kaydeden Baerbock, "Bu nedenle Putin'in açıkça konuşmak istediğinin sinyalini vermesi gecikmiş bir adımdır. Üç yıldır Avrupalı komşularımızdan birini en acımasız şekilde bombalıyor. İşte bu yüzden barışa giden bir yol bulmamız çok önemli. Ancak bu barış, Ukrayna'nın egemenliğini koruyan ve her şeyden önce Avrupa kıtamızda bir daha asla böylesine acımasız bir saldırı savaşı yaşanmamasını sağlayan bir barış olmalıdır. Biz Avrupalılar, bunun için ortak sorumluluk almalıyız." ifadelerini kullandı.

Bakan Baerbock, Avrupa'nın barış ve güvenlik için varoluşsal bir kavşak noktasında olduğunu belirtti.

Avrupalıların kendi rollerini oynamalarının çok önemli olduğunu, Ukrayna'nın da alınacak kararlara dahil edilmesi gerektiğini aktaran Baerbock, "Avrupa barışı tehlikede. Bu yüzden biz Avrupalılar da işin içinde olmalıyız. İşte bu nedenle, bu çalkantılı zamanlarda bile tabii ki daha önce nadiren var olan bir şekilde yaşıyoruz. İyi olan şey, Avrupalılar olarak yakın ortaklıklar hazırlamış olmamızdır." dedi.

Avrupalıların neyin tehlikede olduğunun farkına varacak cesaret ve güce sahip olması gerektiğini vurgulayan Baerbock, "Kalıcı barışı sağlamamız ve bunun soğuk bir barış olmaması ve ardından diğer komşu Avrupa ülkelerine yönelik daha büyük bir saldırıya hazırlık olmaması bizim için elzemdir. " değerlendirmesinde bulundu.

Olası bir ateşkesi güvence altına almak için Alman askerlerinin Ukrayna'da görev yapıp yapmayacağının sorulması üzerine Baerbock, "Hiçbir güvenlik yoksa oraya tek başınıza asker gönderemeyeceğimiz kesinlikle açık. Amerikalıların, Rusların ve Çinlilerin de Güvenlik Konseyi'nde mutabık kalacağı, örneğin Körfez ülkelerinin de asker sağlayabileceği bir mavi miğfer misyonu tamamen farklı bir soru olurdu." yanıtını verdi.

Bakan Baerbock, Avrupa'nın Ukrayna'ya askeri destek açısından ABD'nin yerini alamayacağını ancak Amerikalılara, ABD'nin de Avrupa'ya ihtiyacı olduğunu ifade etmenin çok önemli olduğunu dile getirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın