Dolar
32.56
Euro
34.82
Altın
2,325.44
ETH/USDT
3,187.00
BTC/USDT
64,966.00
BIST 100
9,722.09
Politika, Azerbaycan cephe hattı

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye Azerbaycan’ın yanında yer almaya devam edecek

TBMM Başkanı Şentop, "Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, tarihi gerçeklere ve uluslararası hukuka göre haklı olan davasında ve vatan savunmasında Azerbaycan’ın yanında yer almaya devam edecektir." dedi.

Alper Atalay, Seval Ocak Adıyaman  | 28.10.2020 - Güncelleme : 28.10.2020
TBMM Başkanı Şentop: Türkiye Azerbaycan’ın yanında yer almaya devam edecek Fotoğraf: Mustafa Murat Kaynak/AA

TBMM

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Meclis Başkanlığının 2021 yılı bütçesinin sunumunu yaptı.


Bu yıl, milli mücadelenin ve milli iradenin tecelligahı olan Meclis'in açılışının 100. yılı olduğunu anımsatan Şentop, "Yüce Meclisimiz, dünya parlamentoları arasında 'gazi' unvanını taşıyan yegane parlamentodur. İstiklal Savaşı'nda tam bağımsızlık idealinin ve milli mücadelenin karargahı olan TBMM, 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında da bombalar altında, milletvekillerimiz ve çalışma arkadaşlarımızla görevini kahramanca sürdürerek demokrasi mücadelemizin merkez üssü olduğunu göstermiştir. 'Ya istiklal, ya ölüm' şiarı bir kez daha tecelli etmiş, Meclisimiz ikinci kez 'gazi Meclis' unvanını almıştır." diye konuştu.

Şentop, yüz yıldır var olan Meclisin, milletin azmi ve milli mücadele ruhuyla vücut bulduğunu vurgulayarak, "Yüzyıllar boyunca da aynı kararlılık ve azimle ayakta kalacaktır. İçinde bulunduğumuz bu mukaddes çatı altında yeni yasama döneminde de milletimize hizmet etme imkanına sahip olduğumuz için iftihar ediyoruz." ifadelerini kullandı.

TBMM’nin açılışının 100. yılını, anlam ve önemine yakışır şekilde kutlamak için kapsamlı hazırlıklar yapıldığını anımsatan Şentop, Kovid-19 nedeniyle resmi kabul ve anma programlarının bir kısmını, ülke genelinde çocukların ve milyonlarca vatandaşın geniş katılımıyla yapmayı planladıkları kutlama faaliyetlerinin çok büyük bir bölümünü ertelemek ya da iptal etmek zorunda kaldıklarını söyledi. 

Şentop, "Bununla birlikte, Gazi Meclisimizi şanına yaraşır şekilde anmak kadar, gelecek nesillere en doğru şekilde anlatmanın taşıdığı önemin de farkında olarak; 100. yıl etkinlikleri kapsamında kalıcı eser niteliği taşıyan pek çok çalışmayı gerçekleştirdik ve bazı projeler başlattık." dedi. 

Bu kapsamda yapılan faaliyetleri anlatan Şentop, şunları kaydetti:

"Bu gibi tarihe iz bırakacak kültürel, bilimsel, sanatsal faaliyet ve eserlerin icrasına ve kamuoyu ile paylaşılmasına 2020 yılının kalan kısmında ve 2021 yılında da devam edeceğiz. Meclisimizin 100. yıl coşkusunu yansıtacak nitelikte mümkün olduğunca fazla eseri milletimizin istifadesine sunacağız.

İçinde bulunduğumuz yılın, TBMM’nin açılışını müteakip bir asırlık bir zaman diliminin tamamlandığı çok anlamlı bir dönüm noktasına denk gelmesi vesilesiyle yüce Meclisin faaliyetlerini sürdürebilmesi için canla başla gayret gösteren bütün çalışma arkadaşlarıma tekrar teşekkür ediyor; Meclisimizin nice yüzyıllara güç ve kudretle ulaşmasını, ilelebet var olmasını Cenabıhak’tan niyaz ediyorum. Ayrıca yüce Meclisimizin açılışından bugüne, bu mukaddes çatı altında görev yapan, ilk Meclis Başkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bütün milletvekillerimizi, siyasetçilerimizi, devlet adamlarımızı şükran ve minnetle anıyorum. Vefat edenlere Cenabıhak’tan rahmet, hayatta olanlara sıhhat, afiyet ve hayırlı uzun ömürler diliyorum."

Şentop, tarihin önemli kavşak noktalarından birinden geçilen müstesna bir döneme, sadece milletin değil, bütün dünyanın şahitlik ettiğini belirtti.

Bu dönemin, siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel yapıların, kavramların, kuralların, kurumların, toplumların, devletlerin, coğrafyaların yeniden şekillenmeye başladığı, teknolojinin büyük dönüştürücü etkisinin adeta kontrolü ele aldığı bir dönem olduğunu kaydeden Şentop, bu gelişmenin, sadece para ve ekonomik varlıkların küreselleşmediğini, aynı zamanda insan hareketlerinin, kültürlerin, sorunların, hatta hastalıkların da küreselleştiğini gösterdiğini söyledi.

Şentop, "Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yılın son günlerinde Çin’de başlayan bir virüs salgını bütün dünyayı etkisi altına alırken, içinde bulunduğumuz bu büyük değişim sürecine de bir anlamda 'katalizör' etkisi yaptı. Bu salgın, değişim sürecinin hızını sadece nicelik bakımından artırmakla kalmadı, mahiyetini de değiştirmeye başladı. Geldiğimiz noktada salgının psikolojik, sosyolojik, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel ve diğer birçok alandaki etkilerini hep birlikte hissetmeye ve müşahede etmeye devam ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

Kovid-19 salgınının ortaya çıkardığı olumsuz etkiye rağmen alınan tedbirlerle Meclisin çalışmalarını aksatmadan, yoğun bir yasama dönemi geçirdiklerine işaret eden Şentop, milletvekillerinin, Genel Kurul çalışmaları, komisyon ve basın toplantılarını sağlıklı ortamlarda gerçekleştirebilmeleri için gerekli önlemlerin derhal, dikkatle ve titizlikle alındığını kaydetti.

Türkiye'nin, tarihi boyunca bölgesinde, dünyada barış ve istikrarı korumak için mücadele eden, uluslararası sorunların çözümünde yapıcı ve uzlaştırıcı rol üstlenen bir ülke olduğunu vurgulayan Şentop, "Cumhuriyet'in ve demokrasinin teminatı olan Meclisimiz ise gerek ülke içerisinde, gerekse bölgesel ve küresel planda barış, huzur ve refahın korunması için üzerine düşen her türlü görevi bu zamana kadar dikkatle yerine getirmiştir ve bundan sonra da yerine getirmeye devam edecektir." dedi. 

"Bizler bu coğrafyada her zaman kalıcı barıştan yana olduk"

TBMM Başkanı Şentop, Ermenistan ordusunun geniş kapsamlı saldırıları ve Azerbaycan’daki sivil yerleşim birimlerini hedef alan provokasyonlarıyla başlayan çatışmaların, zaman zaman alınan ateşkes kararlarına rağmen, kesintisiz olarak devam ettiğini dile getirerek, son olarak geçen gün ABD’nin girişimiyle alınan ateşkes kararının da başlangıcından dakikalar sonra Ermenistan’ın sivilleri hedef alan saldırılarıyla ihlal edildiğine işaret etti. 

Şentop, şöyle devam etti:

"Yine almakta olduğumuz acı haberler, dün itibarıyla Ermenistan'ın başta Terter şehri olmak üzere sivil hedeflere yönelik saldırıların devam etmekte olduğunu göstermiştir. Daha önce çeşitli platformlarda, bu kapsamda Bakü’de Azerbaycan Milli Meclisinde ve insanlık suçlarına şahitlik eden Gence’de de ifade ettiğim gibi, sivillere yönelik bu saldırıları şiddetle kınadığımızı bir kez daha huzurunuzda ifade etmek istiyorum. Bu saldırılarda şehit olan bütün kardeşlerimizi rahmetle anıyor, gazilere Cenabıhak'tan acil şifalar niyaz ediyorum; Birleşmiş Milletler kararları başta olmak üzere, birçok uluslararası kuruluşun kararlarında kabul ve ilan edildiği üzere, Ermenistan işgali altındaki vatan topraklarını kurtarmak için kahramanca çarpışan Azerbaycan Ordusu'na muvaffakiyetler diliyorum.

Türkiye ve Azerbaycan, dünyada iki ülke arasında benzeri olmayan bir şekilde, 'Tek millet, iki devlet' anlayışıyla yakın bir ilişkiye sahiptir. Buradan tekrar ifade etmek isterim ki; Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tarihi gerçeklere ve uluslararası hukuka göre haklı olan davasında ve vatan savunmasında Azerbaycan’ın yanında yer almaya devam edecektir. Bizler bu coğrafyada her zaman kalıcı barıştan yana olduk. Adalete ve hukuka olan inancımızla, Doğu Akdeniz’de ihdas edilen gerginliği diplomasinin bütün imkanlarını kullanarak çözmekten yanayız. İçinde bulunduğumuz coğrafyanın kalıcı barışa kavuşması kararlı duruşumuzu devam ettirmemizi zorunlu kılıyor." 

"Milli meselelerde asla ihtilafa düşemeyiz"

TBMM'nin, uluslararası sorunların ve meydan okumaların tamamında, yerinde ve zamanında tavır alarak, etkili bir duruş sergilediğini bildiren Şentop, "Meclisimiz, milletimize, devletimize, demokrasimize ve bağımsızlığımıza yönelen her türlü saldırı karşısında ülkemizin sınırlarını ve milletimizin güvenliğini korumak, istiklalimize sahip çıkmak ve demokrasimizi yaşatmak için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da görevini yapmaya kararlılıkla devam edecektir. Bilinmelidir ki bizler, gazi Meclisin şerefli mensupları olarak tali meselelerde ihtilafa düşsek dahi, milli meselelerde asla ihtilafa düşemeyiz. Yüce Meclisimizin açılışının 100. yıl dönümünde milletimizin de bizden beklentisi, fikir ve telakki farklılıklarımıza rağmen bu yolda mutabakatla hareket etmemiz, milli çıkarlarımızın tahakkuku için el birliği yapmamızdır. Fikir ayrılıklarımız, ülkemiz ve milletimiz için en doğruya, en faydalıya ulaşmak için ortaya koyduğumuz çabaların bir göstergesidir." değerlendirmelerinde bulundu. 

Şentop, siyasi rekabet ile ülkeye ve millete hizmet yarışı arasındaki çizginin en iyi korunduğu yer olan Meclisin, yeni yasama yılında da kritik konularda bir araya gelerek, ortak hareket edebilme şeklindeki hayati yaklaşımını sürdüreceğine inandığını söyledi. 

27. Dönem'de TBMM Başkanlığına 3 bin 147 kanun teklifinin sunulduğunu dile getiren Şentop, Genel Kurul gündemine giren 211 kanun teklifinden 106'sının kanunlaştığını ve bir İçtüzük değişikliğinin de gerçekleştirildiğini söyledi. Şentop, halihazırda 104 kanun teklifinin Genel Kurul gündeminde, 2 bin 930 kanun teklifinin ilgili komisyonlarda olduğunu kaydederek, değişik konularda 81 TBMM kararının alındığını ifade etti. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişle birlikte kanun teklif etme yetkisinin münhasıran milletvekillerine tanınmış olmasının, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesini zorunlu kıldığına işaret eden Şentop, "Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı bünyesinde Teklif Destek Bürosu adıyla kurumsal bir mekanizma oluşturmuştur. Böylelikle 27. Dönemde, milletvekillerinin talepleri doğrultusunda, 200'ü uluslararası anlaşmalara yönelik olarak hazırlananlar olmak üzere, toplam 812 kanun teklifi taslağı hazırlanmıştır." dedi. 

Şentop, TBMM Başkanlığına verilip işleme alınan 34 bin 713 soru önergesinden 22 bin 460'ının muhattaplarınca cevaplandırıldığını belirterek, beşinin geri alındığını, 11 bin 792'sini cevaplandırılmadığını, 456'sının ise halen işlemde olduğunu kaydetti. 

27. Dönem'de TBMM Başkanlığına 21 Genel Görüşme Önergesi verildiğini ve bunların Genel Kurul gündeminde yer aldığını aktaran Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yine aynı dönemde, Meclis Başkanlığımıza gelip işleme alınan 3 bin 312 Meclis Araştırması Önergesi'nden 3 bin 265 önerge Genel Kurul gündemindedir. 45 araştırma önergesi konularına göre birleştirilerek TBMM Genel Kurulunda görüşülüp kabul edilmiş ve böylece, Down Sendromu ve Otizm Araştırma Komisyonu, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Komisyonu, ALS, SMA ve Benzeri Hastalıkları Araştırma Komisyonu, Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu, Bilişim Teknolojileri Bağımlılığını Araştırma Komisyonu, Rabia Naz Vatan Başta Olmak Üzere Şüpheli Çocuk Ölümlerini Araştırma Komisyonu olmak üzere 6 Meclis Araştırması Komisyonu kurulmuştur.

Komisyonlar birçok toplantı ve yerinde inceleme gerçekleştirmiş, araştırma konularıyla ilgili olarak kurum ve kuruluşlardan, akademisyenlerden ve sivil toplum örgütlerinden bilgi almıştır. Bütün komisyonlar raporlarını TBMM Başkanlığına sunmuş ve raporlar bastırılarak dağıtılmıştır. Bu komisyonlardan Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu Raporu TBMM Genel Kurulunda görüşülmüştür. Öte yandan KİT Komisyonu, denetim kapsamında bulunan kamu iktisadi teşebbüslerinin 2017 ve 2018 yıllarına ait Sayıştay denetim raporlarını alt komisyonlarda görüşmüştür. Alt Komisyonlar şubat - haziran ayları arasında toplam 107 saat süren 34 toplantı gerçekleştirmiştir. Ayrıca söz konusu kuruluşlara ait alt komisyon raporları kasım ayı içerisinde üst komisyonda görüşülmeye başlanacaktır." 

Tutanak hizmetleri kapsamında yürütülen faaliyetlere değinen Şentop, TBMM Genel Kurulunda 172 birleşimde 738 oturum yapıldığını ve birleşimlerde, 1156 saat 4 dakika çalışılarak toplam 49 bin 428 sayfa tutanak tutulduğunu bildirdi. Şentop, ihtisas komisyonları ve Meclis araştırması komisyonlarında ise 1216 saat 58 dakika çalışıldığını ve toplam 25 bin 775 sayfa tutanak tutulduğunu söyledi.

Meclis'in dış ilişkiler faaliyetleri hakkında da bilgi veren Şentop, "Meclisimiz, 27. Dönem'de dış ilişkiler faaliyetlerini devletimizin 'girişimci ve insani dış politika' ilkesiyle uyumlu bir şekilde yürütmüş, geleneksel diplomasi araçlarına parlamenter seviyede elinden gelen katkıyı sunmuştur. Parlamenter diplomasinin devletlerarası ilişkilerde her geçen gün daha büyük bir rol oynaması hasebiyle TBMM, ikili ve çok taraflı ilişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulunmak gayesiyle ülke parlamentoları, uluslararası parlamenter asambleler ve uluslararası kuruluşlarla temaslarını salgın sürecine rağmen yoğun biçimde sürdürmeye gayret etmiştir." diye konuştu. 

İkili ilişkileri geliştirme kapsamında 144 ülke ile kurulan dostluk gruplarının faaliyetlerinin bu dönemde de hem parlamenter diplomasi çalışmalarını zenginleştirdiğini hem de Türkiye'nin etkinlik coğrafyasının genişlemesine katkı sağladığını dile getiren Şentop, şöyle devam etti:

"Son 20 yıldır izlenmekte olan çok yönlü dış politika çalışmaları çerçevesinde, Türkiye'nin Latin Amerika ve Karayipler Bölgesi ile ilişkilerini geliştirmek amacıyla Meclisimiz; Bolivya, Ekvador, Kolombiya, Peru ve Şili parlamentolarından oluşan AND Parlamentosuna gözlemci üye olması yönündeki davete icabet etmiş ve AND parlamentosu Türk Grubu kurulmuştur. Bu dönemde ayrıca, Türkiye, Azerbaycan ve Almanya arasında oluşturulan Bakü Diyalog ve İş Birliği Platformunun kurumsallaşması ve genişlemesine yönelik çalışmalar TBMM'nin öncülüğünde devam etmiştir.

Diğer yandan, Birleşmiş Milletler Batı Grubu'nun 27 Şubat 2020 tarihli toplantısında, Dışişleri Komisyonu Başkanı Sayın Volkan Bozkır'ın, BM'nin en üst düzey görevi olan 75. Genel Kurul Başkanlığı'na adaylığı oy birliğiyle onaylanmış ve Bozkır, 17 Haziran 2020 tarihinde bu göreve seçilmiştir. Böylelikle, Birleşmiş Milletlerin en üst organı olan Genel Kurulun başkanlığını ilk defa bir Türk yetkili üstlenmiştir. Kovid salgını sürecinde de TBMM'nin dış ilişkiler faaliyetleri kapsamındaki toplantı ve görüşmelerine ara verilmemiş, bunların video konferans yoluyla gerçekleştirilmesi yoluna gidilmiştir." 

"Azerbaycan ile 'iki devlet, tek milletiz' ve aynı ulu çınarın iki dalıyız"

Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova'nın ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye yaptığını anımsatan Şentop, "Ben de TBMM Başkanlığına yeniden seçilmemden sonra ilk yurt dışı ziyaretimi, TBMM'de grubu bulunan 4 siyasi partiye mensup milletvekili arkadaşlarımızla birlikte 18-20 Ekim tarihleri arasında kardeş Azerbaycan'a yaptım. Ziyaretimizle bu geleneği devam ettirmenin yanında, Azerbaycan'ın işgal altındaki öz topraklarını kurtarmak için yürüttüğü operasyonlar devam ederken, gardaşlarımıza destek vermeyi de amaçladık. Her zaman ifade ettiğimiz üzere, Azerbaycan ile 'iki devlet, tek milletiz' ve aynı ulu çınarın iki dalıyız." dedi. 

Şentop, yasama faaliyetlerine bilgi desteği sağlamak ve milletvekillerinden gelen bilgi taleplerini karşılamak üzere araştırma hizmetleri kapsamında bu dönemde, rapor, bilgi notu, bilgi derleme ve doküman derleme türünde 483 çalışmanın gerçekleştirildiğini ve ayrıca Avrupa Parlamento Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi aracılığıyla çeşitli ülke parlamentolarından gelen 147 adet bilgi talebinin karşılandığını söyledi. 

Şentop yürütülen idari faaliyetlere ilişkin de bilgiler verdi

Şentop, TBMM'nin 27'nci Yasama Dönemi'nde yürütülen idari faaliyetlere ilişkin bilgiler verdi.

Bu dönemde, yasama ve denetim faaliyetlerinin daha etkin yürütülmesine destek sağlamak amacıyla, TBMM'nin iç ve dış mekanlarında bakım, onarım ve iyileştirme çalışmaları yapıldığını anlatan Şentop, söz konusu çalışmaların zorunlu durumlar dışında Meclis'in tatilde olduğu dönemlerde yürütüldüğünü söyledi.

Milletvekillerinden gelen yoğun talep üzerine yerleşke içerisinde 100. Yıl Bahçe Lokantası'nın hizmete sunulduğunu anımsatan Şentop, Genel Kurul Salonu'nun tadilatı için Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile 10 Mart 2020'de imzalanan protokol kapsamında, hatip kürsüsünün hidrolik iner-çıkar sisteme çevrildiğini, tavan ve duvar yüzeylerindeki akustik boyaların yenilendiğini, tüm koltukların bakımlarının yapıldığını, ayrıca reji odasının arkasına sistem odası yapabilmek için gerekli tadilatlar ve hazırlıkların da gerçekleştirildiğini belirtti.

Mustafa Şentop, TBMM'nin geç tatile girmesi ve salgın süreci şartlarının elvermemesi sebebiyle 2020 yılı içerisinde yapılması planlanan diğer işlerin ertelenerek 2021 yılı programına alındığını ifade etti.

Bina Deprem Yönetmeliği çerçevesinde İTÜ İnşaat Fakültesince yapılan tetkikler neticesinde TBMM Yıldız Konukevi'nin güçlendirilmesi gerektiğinin tespit edildiğini, tadilat ve onarım çalışmalarının başladığını anlatan Şentop, bu çalışmalar sırasında binanın içerisindeki tüm mahallerle birlikte elektrik ve mekanik tesisatların da yenileneceğini dile getirdi. Şentop, Konukevi'nin gelecek yılın mart ayı başında hizmete açılmasının planlandığını da bildirdi.

Mustafa Şentop, TBMM Halkla İlişkiler Binası'nın terasının 90 gün içerisinde otomatik açılır kapanır tente sistemiyle, etrafının ise mevcut binanın görüntüsüyle uyumlu olacak şekilde otomatik giyotin pencere sistemiyle kapatılarak milletvekilleri ve çalışanların kullanımına sunulacağını ifade etti.

İdari Teşkilat'ın bazı birimlerinin, mekan yetersizliği nedeniyle TBMM külliyesi dışında hizmet verdiğine dikkati çeken Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki dönemde Katlı Personel Otoparkı üzerine 7 bin metrekare kullanım alanına sahip ve 600 personelin görev yapabileceği yeni bir personel binası yapılarak dışarıdaki birimler bu binaya taşınacaktır. İşin projesi tamamlanmış olup, 2021 yılı içerisinde yapım ihalesi gerçekleştirilecektir. Ayrıca mevcut kreş binamız da TBMM Külliyesi dışındadır ve binanın fiziki kapasitesi yetersiz olduğundan hizmet taleplerinin tamamı karşılanamamaktadır. Bu sebeple 400 öğrenci kapasiteli, 5 bin 700 metrekare kullanım alanına sahip, Ana Bina ile uyumlu yeni bir kreş binası yapılacaktır. Binanın projesi hazırlanmış olup, yapımı için ihale süreci başlatılmıştır."

Mustafa Şentop, Florya Sosyal Tesisleri'ndeki Atatürk Köşkü, Genel Sekreterlik, yaverlik, belediye, otel, resepsiyon ve restoran binalarının tadilat ve onarımları için projelendirme sürecinin başlatıldığını, projelerin tamamlanmasının ardından gelecek yıl içerisinde tadilat ve onarım ihalesinin yapılacağını belirtti. 

"Kütüphanedeki toplam yayın sayısı 410 bin 326'ya yükseldi"

TBMM Başkanı Şentop, bu yıl kütüphane ve arşiv hizmetleri kapsamında 34 bin 812 okuyucuya kütüphane hizmeti verildiği, TBMM Kütüphanesi koleksiyonuna 2 bin 845 yeni kitap eklenerek toplam kitap sayısının 324 bin 350'ye, toplam yayın sayısının ise 410 bin 326'ya yükseltildiği bilgisini verdi.

Bu yıl dijitalleştirme faaliyetleri kapsamında 70 kitabın dijital ortama aktarıldığını anlatan Şentop, şöyle konuştu:

"Dijitalleştirilmiş yayınlarımız başta olmak üzere 2 bin 713 elektronik yayın, TBMM Açık Erişim Sistemi üzerinden araştırmacıların hizmetine sunulmuştur. Yıl içerisinde Açık Erişim Sistemi'nden faydalanan araştırmacı sayısı ise 331 bin 976 olmuştur. Arşiv hizmetleri kapsamında yürütmekte olduğumuz önemli projelerden İstiklal Mahkemeleri Arşiv Belgeleri üzerindeki çalışmalarımız devam etmektedir. Bugüne kadar; İstiklal Mahkemeleri tanıtım cildi, İstanbul, El-Cezire, Eskişehir, Isparta, Şark ve İkinci Dönem Ankara İstiklal Mahkemesi arşiv belgeleri kitap olarak yayınlanmıştır. Bu yayınlar ayrıca, internet üzerinden araştırmacıların hizmetine sunulmaktadır. Kitaplaştırma çalışmaları devam eden Birinci Dönem Ankara İstiklal Mahkemesi arşiv belgeleri de en kısa sürede yayınlanacaktır."

Şentop, bu yıl içerisinde elektronik ortamda araştırmacıların istifadesine açılması planlanan bir diğer çalışmanın İstiklal Madalyaları Arşiv belgeleri olduğunu bildirerek çalışmaları devam eden Demokrat Parti Meclis Grubu Müzakere Zabıtları'nın da en kısa sürede araştırmacıların erişimine açılmasının planlandığını söyledi.

"TBMM TV, 1070 saat canlı Genel Kurul yayını yaptı"

Genel Kurul toplantılarının TBMM TV'den 14.00-21.00 saatleri arasında canlı yayınlandığını hatırlatan Şentop, şöyle devam etti:

"Genel Kurulun 21.00'den sonra devam eden çalışmaları ise resmi internet sitemiz ve mobil uygulamamız üzerinden canlı olarak takip edilebilmektedir. 27. Dönem'de TBMM TV tarafından Genel Kurulda 840 saat, TBMM resmi internet sitesi üzerinden 230 saat olmak üzere toplam 1070 saat canlı Genel Kurul yayını, resmi internet sitesi üzerinden 83 saat siyasi parti grup toplantıları canlı yayını yapılmıştır. Diğer taraftan TBMM TV'nin hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla teknik altyapısının güçlendirilmesi projesi başlatılmıştır. TBMM TV, 1994 yılından bugüne kadar kurulduğu günün teknolojisiyle hizmet vermektedir. Bu amaçla, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile 31 Mart 2020 tarihinde bir protokol imzalanmıştır."

Aynı dönemde 443 bin 605 kişiye ziyaretçi kabul ve rehberlik hizmeti verildiğini anlatan Şentop, TBMM Basımevi'nde yasama ve denetim faaliyetleriyle ilgili 21 milyon 991 bin 450 sayfa, yasama belgeleri haricinde 18 milyon 930 bin 445 sayfa baskı işi gerçekleştirildiğini de ifade etti.

Şentop, Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde 576 başvuru için işlem yapıldığını, 411 başvurunun cevaplandığını belirtti.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, milletvekillerinin kimlik kartlarının basım işlemlerinin imzalanan protokol kapsamında Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılarak kimliklerin dağıtımına başlandığını, ayrıca TBMM üyeleri ile eski milletvekillerinin, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, sürücü belgesi, diplomatik pasaport, yivli ve yivsiz silah ruhsatı alma ve yenileme başvurularının ilgili kurumlarca görevlendirilen personel tarafından Halkla İlişkiler Binası'nda tahsis edilen bürolarda gerçekleştirildiğini vurguladı.

TBMM'de çeşitli unvan ve statülerde çalışan 4 bin 3 İdari Teşkilat, 1866 milletvekili ve siyasi parti grubu, 918 koruma personelinin yasama ve denetim faaliyetlerine destek verdiğini bildiren Şentop, "27. Dönem'de çeşitli unvanlarda 110 personel sınavla göreve başlatılmıştır. Ayrıca 298 kadro için açılan sınavın sözlü ve uygulama aşamaları tamamlanarak, personelin Kasım ayı içinde göreve başlatılmaları planlanmaktadır. Yine bu dönemde personelimize yönelik 56 eğitim programı düzenlenmiş olup, bu eğitimlere 6 bin 985 çalışanımız katılmıştır." diye konuştu.

"Performans esaslı program bütçe sistemine geçildi"

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM'nin 2019 yılı bütçesinin 1 milyar 816 milyon 197 bin lira olarak kanunlaştığını, yıl içinde yapılan aktarmalarla birlikte 1 milyar 816 milyon 358 bin 362 lira olduğunu, 2019 sonu itibarıyla bu rakamın 1 milyar 319 milyon 659 bin 892 lira 47 kuruşunun harcandığını ve 2019 yıl sonu bütçe gerçekleşme oranının yüzde 72,7 olduğunu bildirdi.

Şentop, "2020 yılı bütçemiz ise 1 milyar 747 milyon 789 bin TL olarak kanunlaşmış, yıl içinde yapılan aktarmalar ve ödenek ilaveleriyle birlikte Eylül ayı sonu itibarıyla toplam ödenek 1 milyar 747 milyon 916 bin 310 lira olmuştur. Bu ödeneğin Eylül ayı sonu itibarıyla 1 milyar 68 milyon 438 bin 758 liralık kısmı, diğer bir ifadeyle yüzde 61,1'i harcanmıştır. Yıl sonunda bütçe gerçekleşmesinin yaklaşık yüzde 85 olması beklenmektedir." bilgilerini paylaştı.

2021 Yılı Bütçe tekliflerinin oluşturulmasında performans esaslı program bütçe sistemine geçildiğini belirten Şentop, TBMM Başkanlığı tarafından 2021 Yılı Bütçe Teklifi'nin hazırlanmasında mevcut program sistemine uygun şekilde tasarruf tedbirlerine azami riayet edildiğini vurguladı. Şentop, şöyle konuştu:

"Bir önceki yıla göre yüzde 8,4 artışla bütçemiz 1 milyar 894 milyon 56 bin lira olmuştur. Performans esaslı program bütçe sistemine uygun şekilde hazırlanan 2021 yılı bütçemizde TBMM'ye özgü 'Yasama Programının' yanı sıra diğer kurumlarla ortak olan 'Yönetim ve Destek Programı' ile 'Program Dışı Giderler' yer almaktadır. Bu çerçevede, TBMM'nin yasama, denetim ve temsil faaliyetiyle doğrudan veya dolaylı olarak ilişkilendirilen giderleri yasama, yasama programıyla ilişkilendirilemeyen faaliyetlerle ortak yönetim giderleri yönetim ve destek programında, TBMM'nin faaliyetleriyle doğrudan ilişkisi olmayan diğer giderler ise program dışı giderlerde bütçelendirilmiştir. Program bütçe sınıflandırması açısından 2021 yılı bütçe teklifimize bakarsak, yasama programı bütçenin yüzde 71,4'üne (1.351.463.000 TL), yönetim ve destek programı bütçenin yüzde 23,1'ine (437.946.000 TL), KDK ile RTÜK’e yapılan hazine yardımlarından oluşan program dışı giderlerse bütçenin yüzde 5,5'ine (104.647.000 TL) tekabül etmektedir."

Mustafa Şentop, TBMM'nin 2021 yılı bütçesine ekonomik sınıflandırma açısından personel giderlerinin yüzde 56,2 oranıyla ilk sırada yer aldığını ifade etti.

Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da TBMM bütçesinde, Meclis'e bağlı olan Kamu Denetçiliği Kurumuna hazine yardımı olarak bütçenin yüzde 2,1'ine denk gelen 39 milyon 647 bin lira tutarında pay ayrıldığını bildiren Şentop, "Ayrıca Radyo Ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunu'nun 41. maddesi gereğince, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na Hazine yardımı olarak 65 milyon lira pay ayrılmıştır. Bu tutar toplam bütçemizin yüzde 3,4'ünü oluşturmaktadır." dedi.

Milletvekillerinin çalışmalarını kolaylaştırmanın, TBMM Başkanlığı'nın önceliği olduğuna işaret eden Şentop, şunları söyledi:

"TBMM'nin teknolojik imkanlardan en iyi şekilde faydalanarak daha etkin, verimli ve hızlı bir şekilde hizmet üretebilmesi için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bu kapsamda, 2021 yılı bütçe hedefimiz, yasama ve denetim yetkisini kullanan değerli milletvekillerimizin sağlığına azami hassasiyeti göstererek çalışma şartlarını iyileştirmek, yasama sürecini ve kalitesini geliştirmek olacaktır. TBMM Başkanlığı 2021-2023 Dönemi Bütçe Teklifi; 2021 yılı için 1 milyar 894 milyon 56 bin, 2022 yılı için 2 milyar 164 milyon 534 bin, 2023 yılı için de 2 milyar 417 milyon 224 bin lira olarak öngörülmüştür."

TBMM'nin yasama ve denetim faaliyetleri sırasında ihtiyaç duyulan hizmetlerin yürütülmesi amacıyla yaptıkları çalışmalara milletvekillerinin de gereken desteği sağlayacağına yönelik inancını dile getiren Şentop, TBMM'nin 2021 yılı bütçesinin hayırlı olmasını diledi.

TBMM Başkanı Şentop, Mevlid Kandili ile yarın kutlanacak Cumhuriyet Bayramı'nı da tebrik etti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.