образование

„ИБУ, најдобриот универзитет во Северна Македонија и на Балканот“

„ИБУ, најдобриот универзитет во Северна Македонија и на Балканот“

Проф. Ердем, ректорот на Меѓународниот балкански универзитет (ИБУ) за АА говореше за работата на Универзитетот и академските студии што ќе се спроведуваат на Универзитетот во рамките на новостите што ги донесе епидемијата на Ковид-19

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
„ИБУ стана еден од центрите за академско образование на Балканот"
30.01.2021

„ИБУ стана еден од центрите за академско образование на Балканот"

„Според Шангајските критериуми, бевме избрани како универзитет што овозможува најдобро образование во Северна Македонија“, нагласи Ердем, истакнувајќи дека наставата е 100 отсто на англиски јазик, освен предметот Турски јазик.

По пандемјата учењето јазици повеќе ќе се одвива електронски
19.01.2021

По пандемјата учењето јазици повеќе ќе се одвива електронски

„Мислам дека фокусот повеќе ќе биде ставен на учењето на далечина, отколку што беше случај пред пандемијата. Сепак, ова нема да биде целосен случај, часовите со физичко присуство нема да бидат игнорирани целосно“, изјави Алшобаки за АА.

„Продолжуваме со реализацијата на заедничките програми за образование помеѓу Северна Македонија и Албанија"
17.12.2020

„Продолжуваме со реализацијата на заедничките програми за образование помеѓу Северна Македонија и Албанија"

Како што соопшти Министерството за образование и наука (МОН) на Северна Македонија, министерката Царовска на средбата истакнала дека од суштинско значење е реализацијата на заедничките програми за образованието.

МАТТО донираше лаптопи за наставниците во 25 училишта во Република Северна Македонија
17.12.2020

МАТТО донираше лаптопи за наставниците во 25 училишта во Република Северна Македонија

МАТТО и нејзините членки донираа 61 лаптоп во 25 училишта во 14 општини низ државата наменети за наставниците главно во руралните средини.

Поддршка од ТИКА за основните училишта во Северна Македонија, каде што се одвива настава на турски јазик
27.10.2020

Поддршка од ТИКА за основните училишта во Северна Македонија, каде што се одвива настава на турски јазик

Во рамките на проектот, вкупно 10 илјади книги беа дистрибуирани до 26 општини и 64 училишни библиотеки каде што се одвива настава на турски јазик.