Dolar
38.85
Euro
43.52
Altın
3,219.82
ETH/USDT
2,572.20
BTC/USDT
103,933.00
BIST 100
9,541.30
Yaşam, arşiv

Hat sanatının merkezi Türkiye

Yurt dışından çok sayıda öğrencinin ''Hat sanatı''nı öğrenmek için Türkiye'ye geldiği bildirildi.

18.02.2013 - Güncelleme : 18.02.2013
Hat sanatının merkezi Türkiye

KAHRAMANMARAŞ - İsmail Hakkı Demir

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi ve hat sanatçısı Arif Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''hat''tın sanat olma özelliğini Kuran-ı Kerim indirilmeye başladıktan sonra aldığını söyledi.

Kuran-ı Kerim, deri ve çeşitli materyal üzerine kayıt altına alırken hat yazısının kullanıldığını belirten Yücel, ilk defa ''ma'kıli'' denilen köşeli yazının da bu dönemde ortaya çıktığını anımsattı. Yücel, ma'kıli yazısının daha sonra gelişerek 6 çeşit olarak günümüze kadar geldiğini vurguladı.

İslamiyet'in yayılmasıyla birlikte hat sanatının da geliştiğini anlatan Yücel, şunları kaydetti:

''Abbasiler döneminde Yakut el Müstah'simi gibi hat üstatları bu gelişime çok büyük katkıda bulundu. Yakut el Müstah'siminin de aslının Türk olduğu bilinir. Osmanlı döneminde ise asıl başlangıç Şeyh Hamdullah ile başlar. Şeyh Hamdullah 'hattatların kıblesi' olarak bilinir ve adeta bir başlangıç oluşturur. Şeyh Hamdullah, II. Beyazıt döneminde 'aklamı sitte' 6 çeşit hat yazısına yeni bir yorum getirmiştir. Ondan sonra bütün hattatlar Şeyh Hamdullan gibi yazma gayreti içerisine girmiştir.''

Yücel, Türkiye'nin hat sanatında ''dünyanın merkezi'' olduğunu vurgulayarak, ''Hat sanatı, ülkemizde yeniden diriliş dönemi içerisindedir. Yurt dışından çok sayıda öğrenci İstanbul'a gelip kıymetli hocalardan hat eğitim alıyor. Hat sanatı, milletimizin yapısına ve mizacına en uygun sanattır'' diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın