Dolar
32.32
Euro
34.81
Altın
2,301.87
ETH/USDT
3,109.50
BTC/USDT
63,092.00
BIST 100
10,276.88
Dünya, arşiv

Ukrayna'da rehin alınan 51 kişi serbest

Ukrayna'nın Lugansk şehrinde Rusya yanlısı göstericiler tarafından Güvenlik Servisi İl Müdürlüğü binası işgal edilip rehin alınan 51 çalışan serbest bırakıldı.

08.04.2014 - Güncelleme : 08.04.2014
Ukrayna'da rehin alınan 51 kişi serbest

LUGANSK/BRÜKSEL

Ukrayna'nın Lugansk şehrinde Rusya yanlısı göstericiler tarafından Güvenlik Servisi İl Müdürlüğü binası işgal edilip rehin alınan 51 çalışanın, eylemciler ile yapılan görüşmelerin ardından serbest bırakıldığı bildirildi.

Ukrayna Güvenlik Servisi'nden yapılan açıklamada, işgal edilen Güvenlik Servisi Lugansk İl Müdürlüğü binasında rehin tutulan 51 çalışanın, işgalciler ile yapılan görüşmelerin ardından saat 01.00 itibarıyla serbest bırakıldığı, hiç kimse yaralanmadığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, binayı işgal eden göstericilerin bölgede bulunan bazı Ukraynalı milletvekillerinin de binayı ziyaret etmelerine imkan tanıdığı, Luganks'taki vatandaşların hayati tehlike riskinin en aza indirilmesi için göstericiler ile müzakerelerin devam ettiği kaydedildi.

Güvenlik Servisi Lugansk İl Müdürlüğü binasını işgal ederek çalışanları rehin alan Rusya yanlısı göstericiler, bölgede referandum yapılmasını talep ederken, istekleri yerine gelene kadar binadan ayrılmayacaklarını açıklamıştı.

AB Ukrayna’nın doğusundaki “endişe verici” gelişmeleri yakından izliyor

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın, Kharkiv, Donetsk ve Luhansk’ta kamu binalarının güç kullanılarak ele geçirilmesinin de dahil olduğu, Ukrayna’nın doğusundaki “endişe verici gelişmeleri” yakından izlediği bildirildi.

Avrupa Dış Eylem Servisi’nden (EEAS) yapılan yazılı açıklamada, Ukraynalı yetkililerin yasalara bağlı şekilde hareket etmesini ve “ölçülü operasyonlarını” öven Ashton’ın, AB’nin Ukrayna’nın birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik güçlü desteğini yinelediği belirtildi.

İç ya da dış kaynaklı olarak Ukrayna’yı daha fazla istikrarsızlaştırmama çağrısında bulunan Ashton, siyasi taleplerin şiddet içermeyen yöntemlerle dile getirilmesi gereğine vurgu yaptı.

Gelecek ay düzenlenecek devlet başkanlığı seçimlerinin, vatandaşların Ukrayna’nın geleceğine yönelik görüşlerini dile getirmeleri için meşru ve kapsayıcı bir platform sağlamasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ashton, bu ülkedeki anayasal reformunun kapsamlı olmasının ve gecikmeksizin tamamlanmasının yaşamsal öneme sahip olduğunu kaydetti.

AB’nin, Ukrayna hükümetinin ülkeyi istikrara kavuşturma çabalarına destek verdiği belirtilen açıklamada, Ashton’ın da durumu sakinleştirme amaçlı diplomatik çabalarını sürdürdüğünün altını çizildi.

Ashton’ın Ukrayna konusunu ele almak üzere gelecek hafta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya gelmesi öngörülüyor. Ukrayna’daki gelişmeler 14 Nisan’da Brüksel’de toplanacak AB dışişleri bakanlarının da önemli gündem maddeleri arasında yer alacak.

Muhabir: Bahadır Vanlı/Güven Özalp

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın