Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,526.40
BTC/USDT
69,750.00
BIST 100
9,092.74
Dünya, arşiv

Cemaat-i İslami Lideri Molla idam edildi

Bangladeş'te Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın idam edildiği bildirildi.

12.12.2013 - Güncelleme : 12.12.2013
Cemaat-i İslami Lideri Molla idam edildi

DAKKA

Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın asılarak idam edildiği bildirildi.

Bangladeş televizyonları, Molla'nın idam cezasının Dakka'daki bir cezaevinde infaz edildiğini duyurdu. Molla'nın asıldığı, adını açıklamak istemeyen bir istihbarat yetkilisi tarafından da doğrulandı.

Ülkenin 1971'de Pakistan'a karşı verdiği bağımsızlık mücadelesi sırasında işlenen suçların araştırılması için Bangladeş hükümeti tarafından 2010 yılında kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan Molla, 344 silahsız sivilin öldürülmesini azmettirmek dahil altı suçlamanın beşinden hüküm giyerek 5 Şubat 2013'te ömür boyu hapse mahkum edilmişti. 

Bangladeş'in İslami değerleri savunan en büyük partisi olan Cemaat-i İslami'nin genel sekreter yardımcılığını yürüten Molla, suçlamaları reddetmiş ve hakkında verilen ömür boyu hapis cezasının iptali için Temyiz Mahkemesi'ne başvurmuştu. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin hükmünü onayan temyiz mahkemesi, 17 Eylül'de Molla'ya verilen ömür boyu hapis cezasını idama çevirme kararı almıştı.

Cemaat-i İslami, idam cezasının siyasi bir karar olduğunu belirterek, Molla'nın infazının "korkunç sonuçlar" doğuracağı uyarısında bulunmuştu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Pillay da Molla'nın idam cezasının uluslararası standartları karşılamadığını ifade etmiş, yürütmenin durdurulması çağrısında bulunmuştu.

Ölümünden önce "İslami hareketin kendisinin öldürülmesiyle durdurulamayacağını" söyledi

Cemaat-i İslami'ye göre, Molla,  idam cezasının yerel saatle 22.01'de infaz edilmesinden önce, kendisini cezaevinde ziyaret eden yakınlarına, "İslami hareketin savunucularından, sabırlı olmalarını ve kanımı İslamı yıkıcı olmadan tesis etmek için kullanmalarını istiyorum" dedi.

Parti destekçilerine direnmeleri ve şiddetten uzak durmaları çağrısında bulunan Molla'nın, şunları söylediği belirtildi:

"İslami hareket benim öldürülmemle durdurulamaz, aksine hükümetin devrilmesini kolaylaştırmak için güçlendirilmiş olur. Ülkenin insanlarının dualarını istiyorum. Allah'a, benim hayatım karşılığında İslami hareketin, ülkenin egemenlik ve bağımsızlığını koruması için dua ediyorum."  

İdamını "Şehadet" olarak gördüğünü belirten Molla, "Hiçbir şeyin bundan daha iyi olamayacağını" ifade etti.

Cemaat'i İslami'den genel grev çağrısı

İdamı kınayan Cemaat'i İslami'den yapılan açıklamada, Bangladeş halkının ve uluslararası toplumun çağrılarına rağmen, Molla'nın "Planlı biçimde öldürüldüğü" vurgulandı.

Ülke çapında 15 Aralık Pazar günü genel grev çağrısında bulunulan açıklamada, bugün tüm bölgelerde gıyabi cenaze namazı kılınacağı, 14 Aralık'taki Şehit Aydınlar Günü'nde de Abdülkadir Molla'nın da aralarında bulunduğu merhum aydınların anılacağı belirtildi.

Cemaa-i İslami Partisi yandaşları sokaklara döküldü

Abdüldakir Molla'nın idam edilmesinin ardından ülke genelinde protesto gösterileri düzenlendiği bildirildi.   
Göstericilerin çok sayıda evi ve dükkanı ateşe verdiği, polis araçlarına molotofkokteyli attığı bildirildi.

Başbakan Şehy Hasina'ya destek veren, azınlıktaki Hinduları hedef alan saldırılar düzenlendiğine dikkati çeken yetkililer, infazın gelecek ay yapılması planlanan genel seçim öncesi ülkede siyasi tansiyonu yükseltebileceği uyarısında bulundu. 

Göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda üç kişinin öldüğü bildirildi. Tren seferlerinin ülke genelinde durdurulduğu belirtildi.

Molla'nın kardeşi Mainuddin Molla, ağabeyinin, infazın ardından memleketleri Faridpur'da toprağa verildiğini söyledi.

Pakistan Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden: Beluç: "Bu infaz adaletin ve insafın infazıdır"

Pakistan Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Liyakat Beluç, AA muhabirine telefonda yaptığı açıklamada yapan Beluç, idamın kararının uygulanmasını şiddetle kınadıklarını belirtti. Beluç, şöyle konuştu:

"İdamı şiddetle kınıyoruz. Bu infazın, insafın ve adaletin infazı olduğunu düşünüyoruz. Bu, Bangladeş hükümeti için de zarar verici bir adım oldu ve ülkede şiddet olaylarının yaşanma riskini daha da arttırdı. Abdulkadir Molla'nın infazına neden olan suçlamaların asılsız olduğuna inanıyoruz. Bu suçlamalar temeli olmayan suçlamalardır. Ama biz Müslüman olarak şuna inanıyoruz ki ölüm sadece Allah'ın elindedir. Kardeşimize şehadet nimeti nasip oldu. Bugün Pakistan genelinde bu infazı kınayan protestolar düzenleyeceğiz ve Cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılacağız."

Uluslararası Af Örgütü: "Molla'nın asılarak idamı utanç verici bir durumdur"

Uluslararası Af Örgütü, "İslami lider Molla'nın asılarak idamı utanç verici bir durumdur. Bangladeş yetkilileri halkın, misilleme saldırılarına karşı korunmasını sağlamalıdır" denildi. 

Af Örgütü'nün Bangladeş Araştırmacısı Abbas Faiz de "Molla'nın infazı daha fazla şiddeti tetikleyebilir, en ağır bedeli de Hindu toplumu ödüyor" dedi.

Dışişleri Bakanlığı: Bu infazı şiddetle kınıyoruz"

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bu infazı şiddetle kınıyor ve merhuma Allah'tan rahmet diliyoruz" denildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'nin bu üzücü sonucun ortaya çıkmaması için Sayın Cumhurbaşkanımızın Bangladeş Cumhurbaşkanı ve Başbakanına 2012 Aralık ayında gönderdikleri mektuplar da dahil, hem ikili temelde hem de uluslararası toplum nezdinde her türlü gayreti göstermiş ve her düzeyde gerekli girişimlerde bulunmuştur. Türkiye, geçmişin yaralarının bu yöntemlerle sarılamayacağı ve toplumsal uzlaşının bu yolla sağlanamayacağı görüşündedir. Cezanın infazının ve bu zihniyetle hareket edilmeye devam edilmesinin Bangladeş'te gerginliğin daha da tırmanmasına yol açmasından endişe etmekteyiz."

Bozdağ: "Adalet insan hakları ve hukuk ayaklar altına alınmıştır"

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Bangladeş'te Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla hakkında verilmiş idam cezasının infazının cinayet olduğunu söyledi. Haksız, hukuksuz ve dayanaksız bir karar ile adalet, insan hakları ve hukukun ayaklar altına alındığını belirten Bozdağ, şöyle konuştu:

"Haksız bir kararla idam edilen Abdülkadir Molla'ya Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesine, sevenlerine ve kardeş Bangladeş halkına başsağlığı diliyorum. Abdülkadir Molla, haksız idam kararı verenler ve bu kararı infaz edenlerden çok çok uzun yaşayacaktır. Tıpkı Türkiye'de merhum Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Plolatkan'ı idam eden ve infazını gerçekleştirenler hayırla anılmadığı gibi Abdülkadir Molla hakkında da verilen haksız kararı alanlar, aldıranlar infaz edenler, infazı durdurma imkanı varken durdurmayanları da asla tarih hayırla anmayacaktır, yadetmeyecektir."

ABD:  "Tüm tarafların itidalli olmasını şiddetle tavsiye ediyoruz”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Molla’nın idam kararı sonrası ülkede durumun hassas olduğunu belirten Harf, taraflara itidalli davranma çağrısında bulundu.

Harf, “Şu anda Bangladeş’te durum çok hassas ve biz tüm tarafların itidalli olmasını, şiddetten kaçınmalarını, bu kilit bir nokta, ve görüşlerini barışçıl şekilde ifade etmelerini şiddetle tavsiye ediyoruz. Uzun süredir yetkililere, mahkemelerin özgür, şeffaf ve uluslararası standartlara uyumlu bir şekilde yapılması noktasında çağrıda bulunduk ama tüm partiler ve destekçilerinin de şiddetten uzak kalıp görüşlerini barışçıl şekilde ifade etmeleri yönünde ısrarcı olduk. Önümüzdeki zaman diliminde de bunun böyle devam etmesini istiyoruz” diye konuştu. 

BM Genel sekreter sözcüsü Nesirky: "BM idam cezasının uygulanmasına karşı"

BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky,"BM idam cezasının uygulanmasına karşı. Bu görüşü, Bangladeş'teki vakada da olduğu gibi değişik vesilerle defalarca belirttik" dedi. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın