Dolar
32.46
Euro
34.70
Altın
2,336.15
ETH/USDT
3,119.80
BTC/USDT
63,707.00
BIST 100
9,915.62
Gündem, arşiv

Kurallarımızı tekrar gözden geçirmeliyiz

Cumhurbaşkanı Gül, "Bu acıları, gelişmiş ülkeler nasıl yaşamıyorlarsa artık biz de kurallarımızı tekrar gözden geçirmeli, tedbirleri tekrar almalıyız" dedi.

15.05.2014 - Güncelleme : 15.05.2014
Kurallarımızı tekrar gözden geçirmeliyiz

MANİSA
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Soma'daki maden faciasının yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu.
 
Akhisar Devlet Hastanesi'nde tedavi gören yaralıları ziyaret eden Gül ve Çiçek, daha sonra beraberindekilerle Eynez bölgesindeki maden ocağına geçti.

Burada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam tarafından karşılanan Gül ve Çiçek'e çalışmalarla ilgili bilgi verildi.

Gül, Çiçek ve beraberindekiler daha sonra maden sahasında incelemelerde bulundu.

İşçi yakınlarıyla görüşen Gül ve Çiçek TKİ Kurumu Eli Müessesi Müdürlüğü Eynez Yeraltı Kontrol Şube Müdürlüğü'ne geçti.

Soma Kömür İşletmeleri Maden Ocağı'ndaki incelemelerinin ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile kriz merkezine geçen Gül, brifing aldı.

"Büyük bir facia"

Gül, incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Soma'da çok büyük bir facia ile karşı karşıya olunduğunu dile getirdi.
 
Gül, hayatını kaybedenlerin mekanlarının cennet olmasını diledi. Hayatlarını kaybedenlerin ailelerine, anne, baba, eş ve çocuklarıyla millete başsağlığı dileklerini ileten Gül, maden ve yeraltında alınteri akıtarak, rızık için çalışmanın kutsal olduğunu vurguladı.

Facianın ardından elden gelen her şeyin yapıldığına dikkati çeken Gül, kurtarma çalışmalarının ziyaret ve incelemelere rağmen kesintisiz devam ettiğini belirtti.

Olayın haber alındığı anda işin vehametinin anlaşıldığına ve devletin de bütün imkanlarını seferber ettiğine dikkati çeken Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maalesef kaybımız büyük. Her ailenin, her canının acısı, hepimizin acısıdır. Şunu herkesin bilmesini isterim ki bir kişi, bir kişidir. Bir kayıp o ailenin kıyameti demektir. Dolayısıyla "Acı büyüktür, bu acı hepimizin acısıdır, çok büyük bir faciayla karşı karşıyayız. Yaraları sarmak için hepimizin el birliği içinde olmamız gerekiyor, büyük bir dayanışma göstermemiz gerekiyor. Millet olarak, Türk milleti bu dayanışmayı muhakkak gösterecektir."

Dünyanın birçok yerinden başsağlığı mesajları geldiğini, acıları paylaşarak yas ilan eden ülkeler bulunduğuna işaret eden Gül, şunları kaydetti;

"Bu acıların yaşanmaması gerekir. Bu acıları gelişmiş ülkeler minimize ettilerse, yaşamıyorlarsa artık, biz de kurallarımızı tekrar gözden geçirmeli, yapılması gereken tedbirleri tekrar hep almalıyız. Bu doğrultuda Devlet Denetleme Kurulu (DDK) olarak tavsiyelerimiz var. Eminim ki bunlar da ışık tutacaktır, bu düzenlemelere."

Acıların bir daha yaşanmaması için ne gerekiyorsa hepsinin yapılacağını vurgulayan Gül, "Biraz önce verilen bilgilerde gördüm ki bu olayla ilgili hem idari hem diğer her türlü soruşturmalar başlamış, titizlikle muhakkak ki bunlar da devam edecektir" diye konuştu.

Madencilerin, eşleri, çocukları, anne ve babalarına Allah'tan sabır dileyen Gül, "Buralardan alacağımız derslerle bir daha bu acıları yaşamamak için de ne gerekirse bunların muhakkak ki yapılması şarttır. Devletimiz, hükümetimiz bu acılara bir nebze de olsa merhem olmak için, ailelere yardım için ne gerekiyorsa yapacaktır" dedi.  

Bütün ailelerin acılarını ayrı ayrı paylaştığını belirten Gül, madenden ayrılmadan önce yanına gelen acılı bir madenci yakınıyla konuştu.

Gül, incelemelerinin ardından, hayatını kaybeden işçilerden Ersin Keçeli'nin Soma ilçe merkezinde yaşayan ailesini evinde ziyaret etti.

Aileye başsağlığı dileğinde bulunan Cumhurbaşkanı Gül'e, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay da eşlik etti. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın