Dolar
32.57
Euro
34.97
Altın
2,349.83
ETH/USDT
3,150.70
BTC/USDT
64,531.00
BIST 100
9,901.71
Dünya, arşiv

'Casusluk iddiaları temelsizdir'

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Bass, ABD'nin Adana'daki konsolosluğunda çalışan bir kişinin casusluk yaptığı yönündeki iddiaların temelsiz olduğunu söyledi.

04.05.2015 - Güncelleme : 04.05.2015
'Casusluk iddiaları temelsizdir'

ANKARA 

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, ABD'nin Adana'daki konsolosluğunda çalışan bir kişinin casusluk yaptığı yönündeki iddiaların temelsiz olduğunu söyledi.

Büyükelçi Bass, Ankara'da bir araya geldiği Diplomasi Muhabirleri Derneği üyelerinin sorularını cevapladı.

Adana'daki ABD Konsolosluğu'nda çalışan ve ABD adına casusluk yaptığı ileri sürülen bir kişiyle ilgili haberlerin sorulması üzerine Bass, toplumda neler olduğunu anlamak açısından ABD büyükelçiliğinin ve konsolosluğunun toplumun değişik kesimleriyle iletişim içinde olduğunu dile getirdi.

Bass, çalışanlarının ve ailelerinin güvenlik açısından toplumda neler olup bittiğini, yüz yüze oldukları bir tehlike olup olmadığını, güvenlik ve siyasi konularda yaşanan değişimleri anlamaları gerektiğine dikkati çekti. Bass, "Bunlar Türkiye'de veya dünyanın başka bir ülkesindeki ABD büyükelçiliklerinin normal işi. Haberde yer alan ilişkilerin tarifi de bu bağlama uyuyor. Pek çok farklı insanla konuşuyoruz. Casusluk iddiası temelsiz" dedi.

Bass, konuyla ilgili haber yazılırken kendilerinin görüşüne başvurulmadığını kaydetti.

Türkiye ve ABD arasındaki işbirliğine de değinen Bass, Türkiye'nin içinde bulunduğu çeşitli tehlike ve zorluklara karşı Türk hükümetiyle ve toplumdaki pek çok insanla birlikte çalıştıklarını söyledi.

DAEŞ ile mücadele 

Bass, Türkiye ile yaptıkları görüşmelerde, DAEŞ ile mücadeleden Suriye'deki çatışmanın barışçı bir biçimde çözüme kavuşturulmasına, Irak ve Suriye'den gelen sığınmacılardan Libya'da barışın tesisi ve halkın ortak biz zeminde geleceklerini inşa etmelerine kadar çeşitli konuları içine alan yoğun bir güvenlik gündemleri olduğunu dile getirdi. Bass, bu konularda Türk hükümetinin yanı sıra diğer dost ve müttefik ülkelerle de yakın çalışma içinde olduklarını kaydetti.

Rusya'nın faaliyetleri 

Türkiye ve ABD'nin çıkarlar ve tehditler konusunda ortak görüşlere sahip olduğuna işaret eden Bass, Rusya'nın geçen birkaç yıl içinde Avrupa-Atlantik bölgesindeki sınırları güç kullanarak değiştirmek konusundaki istikrarlı çaba ortaya koyduğunu söyledi. Bass, güç kullanarak sınırların değiştirilmesinin geçmişte kaldığını ve Soğuk Savaş sonrası dönemde bunun yeri olmadığını ifade ederek, iki ülkenin konuyla ilgili yakından çalıştığını dile getirdi.

Rusya'nın Kırım ve Ukrayna'nın doğusundaki faaliyetlerinin NATO üyesi ülkeler için endişe kaynağı olduğunu belirten Bass, Rusya'nın kolektif güvenlik konusundaki ciddiyetlerini anlaması gerektiğini söyledi.

Büyükelçi John Bass, Kıbrıs sorunun çözümü konusunda ise müzakerelerin yeniden başlamasını kuvvetle desteklediklerini söyledi. 

Muhabir: Sinan Polat

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.