Dolar
32.47
Euro
34.81
Altın
2,342.58
ETH/USDT
3,137.00
BTC/USDT
64,340.00
BIST 100
9,875.19
Gündem, arşiv, arşiv

Jandarmanın kadın "Kartal"ı

Kıdemli Yüzbaşı Hülya Ercan, "Türkiye'nin ilk kadın jandarma pilotu unvanını almak, benim için gurur verici" dedi.

08.03.2014 - Güncelleme : 08.03.2014
Jandarmanın kadın "Kartal"ı

İSTANBUL - Mutlu Bozdağ

ürkiye'nin ilk kadın jandarma pilotu Kıdemli Yüzbaşı Hülya Ercan, "Ülkemizde kadınlarımız artık her alanda büyük bir mücadele vermekte ve görev yapabilmektedir. Kendilerine inandıkları ve güvendikleri takdirde her zaman başarılı olacaklarını düşünüyorum. Türk kadını, en zor şartlarda her türlü görevi yapabilecek kapasitedir" dedi.

Jandarma Hava Grup Komutanlığı'nda 11 yıldır "Skorsky" helikopter kullanan ''Türkiye'nin ilk kadın Jandarma pilotu'' Hülya Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir kadın subayın teğmen rütbesi takabilmesi için birçok temel eğitimden geçmesi gerektiğini belirterek, harp okulunda askeri dersler dışında spor, sanat ve ahlaki dersleri de içine alan, geniş bir yelpazede verilen eğitimlerden geçtiklerini söyledi.

Erkek meslektaşlarının aldığı tüm eğitimlerden kendisinin de başarıyla geçtiğini anlatan Pilot Ercan, "Askeri eğitimlerimin ardından pilot olmaya karar verdim. Tabii ki çok zorlu pilotaj eğitimleri alarak Türk kadının isterse neler yapabileceğini herkese göstermek istedim. Türkiye'nin ilk kadın Jandarma pilotu unvanını almak benim için gurur verici. Tabii ki insanın sevdiği mesleği yapması da başarılı olmasında çok önemli bir adım teşkil ediyor ve hayatını daha kolay hale getiriyor" dedi.

Pilot Jandarma Kıdemli Yüzbaşı Hülya Ercan, Türk toplumunda aile yapısına uygun olarak, ev ortamında diğer kadınların yaptığı işleri kendisinin de gururla yaptığını kaydederek, "Askerliğin bana kazandırdığı ekstra şey şudur; tertipli ve düzenli olmamı, zamanı planlı kullanmayı öğreterek bunları evde de uygulamamı sağlıyor" ifadelerini kullandı.

"Eşimi operasyonlara bırakıp, alırdım"

Pilot Hülya Ercan, eşiyle okuduğu dönemden tanıştıklarını ve evlendiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Eşim de jandarma kıdemli yüzbaşı. Eşimle Doğu'da görev yaparken, ortak çok çalışma ortamlarımız oldu. Kendisinin bana çok katkıları oldu. Daha çok anlayabildi mesleğimden dolayı. Eşim, Doğu'da Özel Harekat bölge komutanıyken ben de filo komutanı olarak görev yapmaktaydım. Biz ortak operasyon birimlerinde çalışıyorduk. Çoğu zaman eşimi operasyonlara helikopterle ben bırakıp almışımdır ya da operasyon dönüşü araziden almışımdır. Hatta bununla ilgili özel bir anımız var; bir operasyonda eşim yine benim kullandığım helikoptere denk geldi. İlk anda tim beni fark etmedi. Daha sonra tanıdılar ve dikkatlice askerler beni izledi. Bu askerlerden biri eşime dönerek 'Komutanım, komutanım eşiniz maaşallah helikopteri otomobil gibi kullanıyor' dedi. Bu bizim çok hoşumuza gitti. Bahsettikçe her zaman güleriz." 

"Annem gibi pilot olmak istiyoruz" 

Bensu ve Beren adlarında iki kızı olduğunu aktaran Pilot Yüzbaşı Ercan, "İkisinin de beni örnek aldığını sevinerek görüyorum. İleride benim gibi her türlü zorlukları aşarak hayata karşı daha başarılı ve dirayetli olacaklarını görüyorum. Tabii ki onlara yeterli vakit ayıramadığım dönemler de oluyor. Fakat o açığı kapatmak için kızlarımla az olsa da kaliteli zaman geçirmeye çalışıyorum. Onlara büyüyünce ne olmak istedikleri sorulduğunda da, 'Annem gibi pilot olmak istiyoruz' diyorlar" şeklinde konuştu.

Pilotluğun manevi tatmini çok yüksek bir meslek olduğunu ve pilotlukta emeklerin karşılığının anında alındığını ifade eden Ercan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güneydoğu'da ya da kara yolu ulaşımının çok zor olduğu, kapandığı bölgelerde bizler, acil durumdaki hastaları, yaşlıları, doğum yapmak üzere olan kadınları alarak en yakın sağlık kuruluşlarına sevk ederiz. Hayat kurtarırız yani. Yeni bir canlının doğumunu görmek, bir hayat kurtarmak o kadar güzel şeyler ki... O anlamda manevi tatmini çok yüksek bir meslek. Düşünebiliyor musunuz? Birçok yaralıyı Güneydoğu'da 'Skorsky' helikopterle alıp hastanelere sevk etmişizdir. Birçok hayat kurtarmışızdır. En güzel olaylardan biri, o yaralının iyileştikten sonra bizi bulup ziyaret etmesidir. Anne baba adayları çocuklarına isim koymak için aylarca düşünürken, birçoğu yeni doğan çocuklarına pilot arkadaşlarımızın ismini vermişlerdir. Bu gibi olaylardan sonra 'iyi ki bu işi yapıyorum' dediğim çok olmuştur."

"Bugün benim için daha da özel bir gün"

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün kendisi için çok daha önemli olduğuna dikkati çeken Pilot Ercan, "Bugün benim için daha da özel bir gün. Çünkü benim doğum günüm. Fakat önemli olan ülkemizde artık kadınlarımız her alanda büyük bir mücadele vermekte ve görev yapabilmektedir. Kendilerine inandıkları ve güvendikleri takdirde her zaman başarılı olacaklarını düşünüyorum. Türk kadını, en zor şartlarda, her türlü görevi yapabilecek kapasitedir. Bütün kadınlarımızın gününü kutluyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın