Dolar
32.34
Euro
34.88
Altın
2,221.14
ETH/USDT
3,566.80
BTC/USDT
70,679.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

ABD'de öldürülen 3 Müslüman genç defnedildi

ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinde önceki gün silahlı saldırıda öldürülen 3 Müslüman gencin cenazesi, 6 bin kişinin katılımıyla kılınan cenaze namazının ardından defnedildi.

12.02.2015 - Güncelleme : 12.02.2015
ABD'de öldürülen 3 Müslüman genç defnedildi

KUZEY CAROLINA

Chapel Hill kasabasındaki Kuzey Carolina Üniversitesi yerleşkesi yakınında bulunan evlerinde kendisini “ateist” olarak tanımlayan Craig Stephen Hicks tarafından silahla vurularak öldürülen 23 yaşındaki diş hekimliği öğrencisi Deah Barakat, 21 yaşındaki eşi Yusor Muhammed Ebu Salha ve 19 yaşındaki baldızı Razan Muhammed Ebu Salha’nın cenazeleri öğle saatlerinde Raleigh İslam Derneği mescidine getirildi.

Derneğin bahçesinde Deah’ın babası Nami Barakat ile anne Leyla Barakat ve Salha kardeşlerin babası Muhammed Ebu Salha taziye dileğinde bulunanlara sarılarak göz yaşı döktü.

Kurbanların cenazeleri daha sonra tekbirler eşliğinde cenaze namazı için Method Road Futbol Kompleksi’nin sahasına taşındı. Cenaze namazına kurbanların yakınlarının yanı sıra Kuzey Carolina Üniversitesi öğrencileri, Chapel Hill kasabası sakinleri ve Amerika’daki Müslüman sivil toplum kuruluşlarının da aralarında bulunduğu 6 bine yakın kişi katıldı.

Öğle namazı öncesinde Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Kuzey Amerika İslam Toplumu (ISNA), Filistinliler için Amerikalı Müslümanlar (AMP) temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıdaki Müslüman sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri birer açıklama yaptı.

-''İslamofobi bu ülkede bir endüstri haline geldi''

Açıklamalarda öğrencilere yönelik katliam şiddetle kınanırken, kurbanların ailelerine başsağlığı dilendi. ABD’de Müslümanlara yönelik saldırılardan kaygı duyduklarını ifade eden AMP Ulusal Yönetim Kurulu Üyesi Usama Ebu İrşad, cinayetin park meselesi yüzünden işlendiğine inanmadıklarına vurgu yaparak, “Ülkedeki Müslümanlara yönelik tutumun değişmesi geriyor. ABD’deki Müslümanlar da bu toplumun bir parçası. Ne yazık ki İslamofobi bu ülkede bir endüstri haline geldi” diye konuştu.

Kılınan öğle namazının ardından Deah Barakat ile Salha kardeşlerin cenaze namazları kılındı. Naaşlar daha sonra tekbirler eşliğinde cenaze araçlarına taşınarak defnedilmek üzere Raleigh İslam Derneği Kabristanı’na götürüldü.

Akşam saatlerinde Kuzey Carolina Devlet Üniversitesi’nde (North Carolina State University) mumlar yakılarak kurbanlar için anma töreni düzenlenecek.

Geçen kasım ayında evlenen diş hekimliği öğrencisi Deah Barakat ile eşi Yusor Muhammed Ebu Salha ve baldızı Razan Muhammed Kuzey Carolina’da Chapel Hill kasabasındaki Summerwalk Circle'da bulunan evlerinde başlarına ateş edilerek öldürülmüştü. Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için yardım kampanyası başlatan kurbanlardan Barakat, bu yaz da Türkiye’ye giderek mülteci çocukların dişlerini tedavi etmeyi planlıyordu.

Cinayetten sonra teslim olan katil zanlısı Craig Stephen Hicks'in sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda kendini "ateist" olarak tanımlaması ve din karşıtı söylemlerde bulunmasının ardından cinayet, dünya çapında yankı bulmuş, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Müslüman topluluklar cinayetleri kınayarak, bunun bir nefret suçu olduğunu belirtmişlerdi.

Muhabir: Erkan Avcı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın